Pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“ koje je bilo zakazano za danas, još jednom je odloženo, već drugi put za redom. Kako BIRN saznaje, ovoga puta razlog je Koluvijino otkazivanje punomoćja svim advokatima koji ga u ovom postupku brane.

Advokati nisu davali izjave novinarima ispred Specijalnog suda nakon otkazanog ročišta. 

Kako BIRN saznaje, prvookrivljeni Predrag Koluvija je punomoćje otkazao svim svojim advokatima – Zori Dobričanin Nikodinović, Aleksandri Zlatić i Svetislavu Bojiću. Saznajemo i da u sudnicu danas nije došao advokat okrivljenog Miloša Tofilovića, saradnika Predraga Koluvije, koji je na dan njihovog hapšenja, 13. novembra 2019. godine, vozio „audi“ koji je policija presrela na auto-putu ka Nišu.

Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije u telefonskom razgovoru za BIRN je rekao da danas nije bio na pripremnom ročištu jer je jutros saznao da mu je otkazano punomoćje. 

„Jutros sam išao kod klijenta (Koluvija) u redovnu posetu u pritvorsku jedinicu u vezi sa onim drugim predmetom (“Jovanjica 1”) i on me je obavestio da mi je otkazao punomoćje. Rekao mi je – meni je žao, ja sam vam otkazao punomoćje. Ja sam bio malo zatečen, pravo da vam kažem. Pokazao mi je prijemni pečat suda i od tog trenutka ja više nemam šta tu da tražim“, kaže Bojić.

Ovaj advokat tvrdi da mu Koluvija nije rekao razloge za otkazivanje punomoćja, ali kaže da je moguće da su finansijske prirode, „jer je odbrana skupa“. Ipak, kako je rekao, Koluvija mu nije otkazao punomćje i u predmetu „Jovanjica 1“, gde Bojić ostaje njegov branilac. 

„Ako on otkazuje punomoćje svojim braniocima, onda nisu ispunjeni uslovi da se održi ročište, onda tu više nema procesnih uslova za održavanje pretresa. A koleginica Zlatić to verovatno nije znala, zato se pojavila“.

Na pitanje da li je Koluvija punomoćje otkazao i advokatici Aleksandri Zlatić, Bojić je odgovorio da je tako čuo.

„Otkazao je valjda i njoj, tako sam čuo. Ali, ne mogu ništa zvanično da vam potvrdim, još uvek ne znam. I ja sam jutros saznao, on (Koluvija) mi je to rekao i ja sam pitao – ’molim’? – i on mi je pokazao podnesak i prijemni pečat suda“.  

BIRN je pokušao da dobije izjavu i od advokatica Aleksandre Zlatić i Zore Dobričanin koje su, takođe, u Koluvijinom timu odbrane, ali do objavljivanja ovog teksta sa njima nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Advokat Veljko Delibašić, koji zastupa optuženog Branislava Radosavljevića, pripadnika BIA, u telefonskom razgovoru za BIRN je potvrdio da je pripremno ročište otkazano zbog otkazivanja punomoćja pojedinim advokatima i nedolaska još jednog advokata na zakazno ročište, ali nije mogao da precizira o kojim se advokatima radi jer je pripremno ročište zatvoreno za javnost, pa samim tim i informacije sa tog ročišta.

Nakon što je već drugi put otkazano pripremno ročište, koje 6. maja nije održano zbog nedolaska advokata trojice okrivljenih, postavlja se pitanje da li je reč o novoj taktici odugovlačenja i opstrukcije ovog sudskog postupka. 

Kako BIRN saznaje od izvora bliskih odbrani okrivljenih u predmetu „Jovanjica 2“, predsednik sudskog veća je nagovestio da želi da spoji predmete „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“, što okrivljenima i njihovim advokatima ne odgovara. 

Da bi spojilo ta dva predmeta, sudsko veće prvo mora da održi pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“, nakon čega bi se zakazao glavni pretres za oba predmeta za koja bi se nadalje vodio jedan sudski postupak. Bez održavanja pripremnog ročišta za „Jovanjicu 2“, sudsko veće ne može da donese odluku o spajanju. U međuvremenu, odlažu se i ročišta za „Jovanjicu 1“ koja čeka da joj se pridruži „Jovanjica 2“. 

Podsetimo da je nedavno na suđenju u predmetu “Jovanjica 1” zamenik tužioca Saša Drecun zatražio spajanje dve Jovanjice zbog, kako je tada rekao, opasnosti da će odbrana da vrši opstrukciju suđenja. 

Novo pripremno ročište zakazano je za 14. i 17. jun ove godine. 

Druga optužnica u slučaju Jovanjica tereti ukupno devet osoba za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

Prvooptuženi je i u ovom predmetu Predrag Koluvija i obe optužnice ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.

Dok se u optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju, u drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice. 

Oni su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe prihvatajući zadatke koji se odnose na bezbednosnu zaštitu nedozvoljene proizvodnje opojne droge. Predrag Koluvija je osmislio plan kao vođa organizovane kriminalne grupe, navodi se u optužnici “Jovanjica 2”.

U dosadašnjem toku postupka, optuženi su se branili ćutanjem.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je pronađeno više od četiri tone marihuane.