Sudsko veće u slučaju Jovanjica odlučilo je nakon iznošenja odbrane optuženih u ovom postupku da ukine pritvor trojici okrivljenih – Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću. Zahtev za ukidanje pritvora ostalim optuženima je odbijen.

Predsednik veća sudija Zoran Ganić rekao je da nakon iznošenja odbrane, za pomenutu trojicu optuženih više ne postoje razlozi za određivanje pritvora, dok se za ostale uslovi za ukidanje pritvora još nisu stekli.

Odluka je doneta nakon zahteva optuženih i njihovih branilaca koji su istakli da zbog dužine trajanja pritvora i procesnog momenta u kom su svi optuženi izneli svoju odbranu, više nema osnova za njihovo zadržavanje u pritvoru i da bi se ono, u protivnom, pretvorilo u izdržavanje kazne. 

Tom zahtevu usprotivio se zamenik specijalnog tužioca Saša Drecun koji je rekao da se nakon saslušanja okrivljenih nisu promenile bitne činjenice i da treba imati u vidu da su optuženi počinili posebno teško krivično delo, kao i da je veći broj njih već osuđivan za brojna i istovrsna krivična dela.    

Odbrana okrivljenih: Negiranje i uvređenost

Odluci o pritvoru prethodilo je iznošenje odbrane optuženih. Na ročištu održanom u četvrtak odbranu su izložila šestorica okrivljenih, dok su na prethodnom, u ponedeljak, 18. januara to učinila dvojica. 

Zajedničko svim odbranama, koje su na momente bile prilično emotivne, je negiranje krivice, tvrdnja da na Jovanjici nije uzgajana indijska konoplja, uvređenost zbog kvalifikacije tužioca da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, te odbijanje svih optuženih da odgovaraju na pitanja tužioca.

Zdravko Milošević koji je sa prvooptuženim Predragom Koluvijom bio suvlasnik restorana Jovanjica u kom je prema optužnici pronađeno nešto više od 1.600 grama kanabisa sa THC-om većim od 0,3 odsto, potvrdio je da je “biljna materija” pronađena, ali je rekao da ona pripada njemu i da nema veze sa Predragom Koluvijom.

THC je psihoaktivna supstanca, čiji je dozvoljeni nivo, prema domaćem zakonu, manji od 0,3 odsto.

Ispričao je da je pronađena droga rezultat njegovog eksperimenta, jer je kao svestrana ličnost koja zna mnogo toga da radi, kao i zbog toga što se godinama bavi povrtarstvom, želeo da nauči kako se pravi ulje od industrijske konoplje u medicinske svrhe. 

Kaže da je kanabis proizveo u plasteniku njegove kuće u Inđiji i da za to niko nije znao. 

“Na vašaru u Rumi sam kupio semenke, imam plastenik i niklo mi je sedam biljaka, a o proizvodnji nisam ništa znao, sve sam saznao na internetu”.

Nakon branja, biljke je sklonio u pomoćnu prostoriju u blizini restorana Jovanjica. 

Koluviju, kaže, poznaje petnaestak godina, a restoran su zajedno držali, s tim što se Koluvija za taj posao nije interesovao. Ipak, svoj deo mu je prodao četiri-pet meseci pre hapšenja, u junu 2019, a restoran je prestao da radi dve nedelje pre upada policije 13. novembra iste godine.

Sa Koluvijom je retko bio u kontaktu, a u svoju odbranu navodi i podatak da nakon što je policija upala na imanje, njemu niko ništa nije javio. Smatra da to dokazuje da on nije bio nikakav član organizovane kriminalne grupe (OKG) kako se to navodi u optužnici.

“Ja nisam nikada vršio nikakva krivična dela, nikad nisam osuđivan, prvi put sam se našao u ovakvoj situaciji, a i ne znam šta je to OKG”.

Takođe kaže da nikada nije dobio telefon kakve su dobijali drugi zaposleni na imanju, a da je za aplikaciji Razgovor preko koje su prema navodima optužnice pripadnici organizovane kriminalne grupe obavljali komunikaciju, prvi put čuo u policiji nakon hapšenja.  

On je odbio da odgovara na pitanja tužioca. 

Stevan Holić, koji je prema navodima optužnice imao zadatak da uzgaja biljke kanabisa, objasnio je na početku zbog čega se u istrazi branio ćutanjem, dok je sada odlučio da iznese svoju odbranu. Rekao je da ima problema sa visokim pritiskom i da mu je bilo loše tog 16. novembra 2019. kad je pred tužiocem trebalo da bude saslušan. 

Kao i njegov prethodnik, i Holić nije želeo da odgovara na pitanja tužioca, ali ni na pitanja ostalih učesnika u postupku. Negirao je navode iz optužnice i rekao da se bavio fizičkim poslovima.

“Ja sam bio fizikalac i ja ne mogu ni da kažem da li je indijska ili industrijska konoplja, ja to ne znam”.

Tokom odbrane požalio se na stalno pominjanje njegove kriminalne prošlosti, rekavši da jeste počinio neke greške, ali da je to bilo odavno, da je odslužio kazne i da je da bi to popravio kasnije i ušao u poljoprivredu.

Holić je 2010. i 2012. bio osuđivan zbog krivičnih dela teška krađa i razbojništvo.  

Radeći kao nadničar je, kaže, upoznao i Koluviju koji je bio “pionir organske proizvodnje”.

“Od 2013. do 2018. kada je nevreme nanelo veliku štetu na imanju, proizvodile su se sve vrste povrća. Dolazili su političari, ministri, glumci, pevači, monasi, čak i edukativne ekskurzije”, rekao je Holić. 

Posle nevremena više nije bilo ničega na imanju, a 2019. je čuo da će se na Jovanjici početi sa uzgojem industrijske konoplje. Kaže da su ubrzo dobili dozvole i da su one bile istaknute svuda na imanju. 

Za nešto manje od 700 grama kanabisa koji je kod njega pronađen prilikom pretresa, a koji je imao THC viši od dozvoljenih 0,3 odsto, Holić je rekao da je bio za ličnu upotrebu.

Ni okrivljeni Vule Bojović nije hteo da odgovara na pitanja tužioca i sudije, a rekao je da ostaje pri svojoj izjavi datoj tokom istrage, kada je negirao navode optužnice. Bojović je, prema toj optužnici, imao zadatak da uzgaja biljke kanabisa. 

Na današnjem ročištu on je pokušao da se opravda zbog toga što prilikom prvog izjašnjenja kod tužioca nije rekao istinu na pitanje da li se protiv njega vodi drugi krivični postupak i da li je osuđivan. 

Rekao je da u to vreme presuda u postupku koji je protiv njega vođen još uvek nije bila pravosnažna, pa u tom trenutku zaista i nije bio osuđen. Osim toga, kaže, očekivao je da će biti oslobođen. 

Petar Živanović kome je danas ukinut pritvor, koji je prema optužnici takođe bio zadužen za uzgajanje biljaka, takođe je negirao navode kojima ga tereti optužnica.

Kaže da jeste radio sa biljkama, ali da ništa nije posumnjao, jer su za uzgoj imali dozvole. 

“Ništa mi nije bilo sumnjivo, da mi je nešto bilo sumnjivo, nikada ne bih radio. Ubeđen sam da je to bila industrijska konoplja”.

I Petar Hricaj, koji takođe od danas više nije u pritvoru, negirao je da je kriv. Kaže da je radio razne fizikalne poslove, pakovanje i prevoz radnika, da nikada nikakva naređenja nije dobijao, osim za poslove za koje je bio zadužen. 

“Ovde sam na pravdi Boga, nadam se da ćete sprečiti nepravdu i osloboditi me”, obratio se Hricaj sudskom veću na kraju svoje odbrane.

U sličnom tonu govorio je i Boban Jovanović, koji će se od danas takođe braniti sa slobode. 

“I danas verujem da se uzgajala industrijska konoplja”

Na ročištu održanom u ponedeljak, 18. januara, svoju odbranu započetu krajem decembra, završio je Vladan Živojinović koji je na Jovanjici radio kao agronom. 

Baš kao što su to činili branioci, i optuženi Živojinović je detaljno opisivao put jedne sadnice od firme Superior, koja je imala dozvolu Ministarstva poljoprivrede za uzgoj i izvoz industrijske konoplje, do plantaže Jovanjica na kojoj je biljka umnožavana, sa koje je posle izvesnog vremena ponovo vraćana u Superior, odakle je išla u izvoz. 

Te informacije Živojinović je ponudio kao dokaz da nije moguće da su iste biljke koje su kao industrijska konoplja uzgajane na Jovanjici, posle veštačenja, postale marihuna. 

Saradnja Jovanjice i Superiora potiče upravo iz činjenice da je Superior kao renomirana firma mogao da dobije dozvolu za izvoz industrijske konoplje, što sa Jovanjicom nije bio slučaj.  

Prema iskazu suvlasnika Superirora Nebojše Đinovića datog tužilaštvu u novembru 2019, a prenetog u optužnici, Jovanjica nije mogla da dobije potrebne dozvole za izvoz jer je preko firme pre par godina, kako je Đinoviću rekao, vlasnik Jovanjice i prvooptuženi Predrag Koluvija izvezao kivi iz Grčke u Rusiju, dok je Ministarstvu prikazano da je imao zasade kivija na Fruškoj gori, što se pokazalo kao netačno. Zato se ovaj posao smatrao reeksportom, pa su Koluvijinu firmu stavili na crnu listu, ispričao je tada Đinović. 

Tokom iznošenja odbrane pred Specijalnim sudom, Živojinović je više puta ponovio tvrdnje da se na Jovanjici uzgajala industrijska konoplja, iako on nikada nije proveravao nivo THC-a u tim biljkama. 

„Bio sam zaposlen na radnom mestu rukovodioca biljne proizvodnje. Na Jovanjici je uzgajana industrijska konoplja i nikada nisam posumnjao da to nije industrijska konoplja. Da jesam, ja bih otišao iz firme. I danas verujem da se uzgajala industrijska konoplja“, rekao je Živojinović.

Na pitanje sudije Zorana Ganića da li na bilo koji način može da proceni THC, da li ga je ikada merio, Živojinović je odgovorio da nije.

„Nismo to radili, a golim okom to ne može da se proceni… Ne znam šta da vam odgovorim, ja sam agronom, ne znam ni kako se to proverava, znam da su svi bili obavešteni – Ministarstvo zdravlja, Fitosanitarna inspekcija, MUP… Ja sam mislio da to nadležni kontrolišu“, rekao je Živojinović i dodao da je mislio i da to radi Superior prilikom izvoza. 

Sudija Ganić je Živojinovića pitao i da li je u podrumskim prostorijama imanja video osušene biljke. Naime, prema navodima tužilaštva, u podrumskim prostorijama Jovanjice je marihuana sušena i pripremana za prodaju. 

Kako je Živojinović negirao da je video osušene biljke, sudija Ganić ga je suočio sa iskazom koji je tokom istrage dao u tužilaštvu, u novembru 2019. Okrivljeni je tada na pitanje zamenika tužioca da li su imali ovlašćenja ili zaduženje da biljke suše, naveo da nisu imali bilo kakvo ovlašćenje za sušenje biljaka i da je video da su određeni delovi biljke sušeni, ali da mu je rečeno da se to čini radi kontrole genetike, odnosno analize biljaka. 

Na pitanje sudije Ganića šta je tačno, ono što je rekao tada ili ovo sad, Živojinović je odgovorio da nije video direktno, nego da je čuo da se neke biljke suše radi kontrole genetike. 

I Živojinovć je, poput vlasnika Jovanjice i prvooptuženog Koluvije, svoju odbranu zasnivao na indicijama da je marihuanu na imanju uzgajala policija nakon njihovog hapšenja. Tu tezu potkrepio je policijskim fotografijama biljaka nastalim tokom pretresa, šest dana nakon hapšenja. 

„Biljke se svakodnevno zalivaju, jer ne mogu da izdrže duže od dan i po, zbog toga je uvek neko dežuran. Zato ne znam kako su posle šest dana sadnice bile toliko sveže kada niko od zaposlenih nije imao pristup“. 

Na kraju, Živojinović je zamolio da mu se pritvor, u kom je 430 dana, ukine i zameni blažom merom, odnosno merom kućnog pritvora. 

I on je poput Koluvije sudskom veću rekao da na pitanja tužioca neće odgovarati.

„Odgovaraću na sva vaša pitanja, ali ne i na pitanja tužioca, pošto me je uvredio napisavši u optužnici da sam član organizovane kriminalne grupe i pošto je optužnicu dao novinarima“, zaključio je Živojinović. 

Obaveštavanjem sudskog veća da neće odgovarati na pitanja tužioca, svoju odbranu započeo je i optuženi Branislav Miljević. On je dodao i da, za sada, neće odgovarati ni na pitanja bilo kog učesnika u postupku.

Rekao je da je na imanju počeo da radi 2013, a da je 2015/16 počeo da razvozi povrće po marketima.  

„Kada je krenula sertifikacija povrća i kada smo počeli da ga razvozimo po marketima, počele su da dolaze televizije i shvatili smo da dobro radimo“.

Miljević je rekao da je on bio radnik, hausmajstor, da je brinuo o mehanizaciji, postrojenjima, instalacijama i da nije imao nikakav direktan kontakt sa biljkama.

„Ne znam zašto sam ovde, bio sam samo majstor“.

I Miljević je svoju odbranu završio molbom da mu se zatvorski pritvor zameni kućnim.

Suđenje Predragu Koluviji još devetorici optuženih, započelo je 7. oktobra prošle godine. Stevanu Mrđi sudi se u odsustvu, jer je u bekstvu.

Prvooptuženi Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra prošle godine. Njega je tog dana policija zaustavila zbog nasilničke vožnje po auto-putu u “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i suvozača pronađene su policijske značke, za koje policija tvrdi da su lažne, a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica, gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda i industrijske konoplje, za čije su uzgajanje imali dozvolu, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog marihuanom.

Na plantaži je prilikom pretresa, kako se navodi u optužnici, pronađena opojna droga kanabis ukupne neto mase nakon sušenja 1,67 tona.

Sledeće ročište zakazano je za 10. februar.

Potvđena i druga optužica  

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u novembru prošle godine podiglo još jednu optužnicu u slučaju Jovanjica, kojom je pored Predraga Koluvije obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA.

Tu optužnicu juče je potvrdio Viši sud, nakon što ju je tužilaštvo 17. novembra 2020. poslalo vanpretresnom veću na ocenu. 

U jučerašnjem saopštenju Viši sud je naveo da je ispitujući optužnicu, krivično vanpretresno veće zaključilo da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi  za optuženje u konkretnom slučaju.

Obe optužnice Predraga Koluviju kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. Optužnica ga tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave.

I ostalu osmoricu optužnica tereti za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a pojednima se na teret stavljaju i krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Jednom od okrivljenih, Saši Vujisiću, pripadniku Vojno-obaveštajne agencije sudiće u odsustvu jer se nalazi u bekstvu.

Okrivljeni i njihovi branioci na optužnicu mogu da ulože žalbu u roku od tri dana od dana prijema. Nakon što Apelacioni sud bude odlučio po žalbama, optužnica će postati pravosnažna, što je uslov za početak suđenja. 

Na prvu optužnicu u slučaju Jovanica, koja je potvrđena u junu prošle godine, advokati odbrane nisu uložili ni jednu žalbu. 

Sve tekstove u vezi sa slučajem Jovanjica, možete pratiti ovde.