„Ja sam sinoć i jutros pratio medije, pa vidim da me nisu razumeli. Mene niko nije prisiljavao da lažno optužim Andreja Vučića“, rekao je Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica nastavljajući iznošenje odbrane započete juče pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Ovime je Koluvija zapravo negirao izveštaje pojedinih tabloida koji su reči vlasnika Jovanjice iskoristili da svojim izveštajima povedu kampanju protiv šefa operative beogradske policije Dušana Mitića, koji je zajedno sa načelnikom Odeljenja za narkotike Slobodanom Milenkovićem, 13. novembra prošle godine među prvima ušao na imanje na kom se uzgajao kanabis.  

U nastavku suđenja, Koluvija je pojasnio da ga nakon privođenja 14. novembra prošle godine Mitić nije prisiljavao, već mu je nudio da potpiše izjavu kojom bi optužio Andreja Vučića, kao i da je tužilac Saša Drecun ispred vrata čekao da Koluvija stavi svoj potpis na to priznanje, ali da je on to odbio. 

Koluvija je ponovio da se na imanju nije uzgajala droga, već industrijska konoplja. On je optužio policiju i tužilaštvo za brojne nezakonitosti tokom istrage i pretresa Jovanjice i manipulisanje dokazima.

Optužbe su išle od onih koje su se odnosile na nestanak pojedinih stvari sa imanja nakon što je na njega ušla plicija, do podmetanja dokaza, među kojima je Koluvija pomenuo i policijsku značku koja mu je pronađena prilikom pretresa na auto-putu u novembru 2019.

Rekao je da je tu značku, kao počasni član, dobio od predsednika Internacionalne policijske asocijacije (IPA), ali da se o njoj pričalo, ne slučajno, kao o falsifikovanoj policijskoj znački.

U tom kontekstu ponovo je pomenuo potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića protiv kojeg je Andrej Vučić poveo sudski postupak zbog Aleksićevih tvrdnji da je brat srpskog predsednika umešan u slučaj Jovanjica.

Koluvija je Aleksića povezao sa inspektorom policijske stanice u Trsteniku Urošem Radibratovićem čiji je broj službene legitimacije navodno bio na policijskoj znački koja je pronađena kod Koluvije. 

Koluvija vezu između Radibratovića i Aleksića vidi u tome što u Trsteniku stanuju blizu jedan drugoga, kaže da su komšije i da bi cela stvar bila iskorišćena protiv Andreja Vučića da je prihvatio da ga lažno optuži.

„Onda bi ispalo da mi je Andrej Vučić pravio značku, jer on radi u Kovnici novca“, rekao je Koluvija aludirajući na to da se policijske značke prave u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, u kom je zaposlen predsednikov brat.

Vlasnik Jovanjice je rekao da osim značke koju je dobio od IPA, poseduje i značku jednog policijskog sindikata.

Miroslav Aleksić: Odbrana skreće pažnju sa suštinskih stvari

U izjavi za novinare nakon današnjeg suđenja, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da Radibratovića zna iz viđenja, ali da nikada nisu imali komunikaciju, i da je reč o zameni teza.

„Ja sam bio predsednik opštine, ja znam policajce iz viđenja, nikad sa čovekom osim ’zdravo, zdravo’ nisma razmenio dve reči. Čovek nije moj školski drug, nije moj komšija, živimo u Trsteniku, to je mali grad, može se reći da smo svi tamo komšije, ali ti navodi kojima se oni sada služe i žele mene da uvuku u to, ne odgovaraju istini. To je nekakva strategija odbrane da skrenu pažnju sa suštinskih stvari“.

Pre više od mesec dana, nakon što je na suđenju u predmetu Jovanjica, Koluvijina odbrana prvi put pomenula Uroša Radibratovića, BIRN je stupio u kontakt sa ovim policajcem iz Trstenika. Radibratović je tada rekao da izjavu ne sme da da bez odobrenja načelnika Policijske uprave Kruševac i da će vrlo rado razgovarati sa nama ukoliko uspemo da je dobijemo.

BIRN je još 26. novembra ove godine od Policijske uprave Kruševac zatražio dozvolu za intervju sa Radibratovićem, ali do danas nikakav odgovor nismo dobili.

“Andrej je nebitan, ne poznajem ga”

Koluvija je osporavao i veštačenja telefona, tvrdeći da je u njima brisano i podmetano i da se to činilo i sa drogom koju je policija uzgajala na njegovom imanju, sve sa ciljem da se on prikaže kao kriminalac.

Govorio je o tome kako je od industrijske konoplje, koju je navodno posadio, izrasla indijska konoplja čije su pojedine biljke, odnosno njeni delovi koji su uzorkovani, imali vrednost THC-a čak 38 odsto.

Tvrdio je da je to „neka patka“, jer nijedna sorta ne može da ima više od 31,8 odsto THC-a i da bi na takve nalaze podneo žalbu, ali da je bio onemogućen.

„Ja sam tek u februaru 2020. dobio uvid u spise predmeta, kad su već bili istekli svi rokovi za žalbu. Da sam video, podneo bih žalbu na ove gluposti, pošto su svesno nameštali… Radili su to što su radili da bi nas predstavili kriminalcima i ja sam uplašen šta su sve radili“, rekao je Koluvija koji je temelj svoje odbrane bazirao na navodima su se biljke koje su imale povišen THC, na imanju zapravo pojavile tek nakon što je, posle njegovog hapšenja, policija zauzela Jovanjicu.

Prema zakonu, u Srbiji je dozvoljen uzgoj industrijske konoplje koja ima nivo THC-a manji od 0,3 odsto, a prema tvrdnjama tužilaštva na Jovanjici su pronađene biljke sa znatno višim nivoom THC-a.

Koluvija je tvrdio da se od momenta kada je otišao u pritvor, na Jovanjici nešto radilo, što pokazuje uvećan račun za struju, koji je, kako je rekao, u decembru prošle godine bio veći za više od 400.000 dinara u odnosu na period pre njegovog hapšenja. Dodao je i da je tužilaštvo došlo do rezultata “koji im trebaju” tek četiri meseca posle njegovog hapšenja kada su dobili rezultate veštačenja biljaka.

Koluvija je čak izveo i računicu da se prodajom industrijske konoplje koja je zatečena na Jovanjici nakon njegovog hapšenja (a umesto koje je, navodno, kasnije posađena droga koja je ustvari obezbedila dokaze protiv njega) moglo zaradi više od milion evra, u čemu je video „motiv da oni to urade“. 

„Nadam se da sam poslednji koji kroz to mora da prođe“, rekao je Koluvija, ali i dodao da oprašta policajcima za sve što su uradili, jer je vernik.

“Ja za svog cara priznajem samo Isusa Hrista… Najteže mi pada što mi ovo rade pripadnici mog naroda”, rekao je Koluvija.

Optužio je i medije da su „učestvovali u ovom suđenju“ jer su „iznosili neistine“.

„Svi su juče bacili akcenta na Andreja, a on nije bitan, jer ga ne poznajem, važno je to da mi nismo uzgajali indijsku, nego industrijsku konoplju“.

Rekao je da je laž da je hapšen sedam puta u Nemačkoj, da je BIA poklonio jahtu, da je dobijao subvencije, da je državni narkodiler…

Na kraju je kazao da neće odgovarati na pitanja tužioca jer je on na pitanja tužioca Drecuna odgovarao tokom istrage, ali da je on te odgovore zloupotrebio.

„Mene je vređao, nazvao me Apisom. Neću da odgovaram jer je prosledio optužnicu medijima i jer Miroslav Aleksić ima zadatak da hiljadu puta ponovi laži“, rekao je Koluvija koga je sudija Zoran Ganić u dva navrata opomenuo da ne uvodi politiku u slučaj, već da govori o dokazima iz predmeta.

„Nema priče o politici, ovde se politika, dok sam ja tu, neće useliti“, upozorio je sudija koji je optuženom postavio i nekoliko pitanja u vezi sa policijskom značkom koju je imao prilikom hapšenja i o obezbeđenju Jovanjice.

Napad na policiju i tužilaštvo

Odbrana nije imala pitanja, a tužilac Drecun je imao primedbe jer je, kako je rekao, tokom iznošenja odbrane Koluvija izneo par stvari koje se mogu tumačiti kao napad na policiju i tužilaštvo. Takva vrsta odbrane je, kaže, po Zakonu o krivičnom postupku verovatno dozvoljena, ali dodaje da ipak želi da ukaže na neke činjenice.

Drecun je sudskom veću rekao da identične optužbe koje je Koluvija tokom odbrane čitao iz svoje sveske, postoje u telefonima koji su oduzeti od pripadnika organizovane kriminalne grupe u predmetu Jovanjica 2.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal je krajem novembra podiglo još jednu optužnicu u slučaju Jovanjica kojom je pored Predraga Koluvije obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA. Ta optužnica još nije stupila na pravnu snagu, jer se čeka da je potvrdi krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu.

Takođe, u vezi sa tvrdnjama Koluvije da je uvid u spise imao tek u februaru 2020, Drecun je kazao da je tužilaštvo 17. decembra 2019. prvi put Koluviji dalo skripte predmeta na njegov zahtev. Drugi put to je bilo 14. februara.

Na kraju, tužilac je zatražio da se od suda u Segedinu pribavi presuda vezana za događaj iz 2011. kada je uhapšen Stevan Mrđa, jedan od optuženih u predmetu Jovanjica, koji je sa Markom Bukvićem na graničnom prelazu Roske sa Mađarskom prevozio skank.

Ovom predlogu se usprotivila odbrana rekavši da taj događaj nema veze sa slučajem Jovanjica, ali je sudija rekao da će se o predlogu odlučivati kasnije.

Optuženi ostaju u pritvoru

Sa iznošenjem odbrane danas je započeo i drugooptuženi Vladan Živojinović koji je, takođe, negirao da je počinio krivično delo, kao i da je član organizovane kriminalne grupe.

Za Jovanjicu je počeo da radi u oktobru 2016. kao agronom, a 2018. je upisao doktorske studije jer mu je Koluvija rekao da će ga firma stipendirati. Krajem iste godine, Koluvija mu je rekao da će tokom 2019. uraditi reparaciju plastenika i da će podići nove, kao i da će sa firmom Superior započeti sa proizvodnjom industrijske konoplje. Prvi rasad je, kaže, stigao na imanje 13. maja te godine.

Sa izlaganjem odbrane, Živojinović će nastaviti 18. januara sledeće godine za kad je zakazan nastavak suđenja. Sudija Ganić je ročište zakazao i za 21. januar.

Odbrana je na kraju današnjeg ročišta zatražila da se optuženi puste iz pritvora, ali je sudsko veće ovaj predlog odbilo, uz obrazloženje da i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen.

Osim Koluvije i Živanovića, na optužnici se nalazi još sedam osoba, dok se Stevanu Mrđi sudi u odsustvu, jer je u bekstvu.

Prvooptuženi Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra prošle godine. Njega je tog dana policija zaustavila zbog nasilničke vožnje po auto-putu u “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i suvozača pronađene su policijske značke (za koje policija tvrdi da su lažne), a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica, gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog kanabisom.

Na plantaži je prilikom pretresa pronađeno skoro 650 kg osušene marihuane i skoro 4 tone stabljika te biljke.  

Sve tekstove u vezi sa slučajem Jovanjica, možete pratiti ovde.