U nastavku postupka u predmetu “Jovanjica 1”, danas su pred Specijalnim sudom u Beogradu, saslušana dva svedoka, oboje bivši radnici na istoimenom gazdinstvu, dok je treći svedok bio opravdano odsutan. 

Jelena Gemeri je na Jovanjici radila od 2012. godine, kada je bila angažovana na uzgajanju povrća u rasadniku. Od 2019, kada je na imanju počelo uzgajanje industrijske konoplje, bila je, kako kaže, raspoređena u plastenik gde je radila sa konopljom.

Gemeri, koja je tokom istrage u decembru 2019, već saslušavana pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal, na početku današnjeg iskaza rekla je da samo delimično ostaje pri tom ranije datom iskazu. To je objasnila time što je prilikom davanja tog prvog iskaza bila “konfuzna i pod stresom”.

“Kad sam došla kod tužioca i kada sam videla Vladana (Živojinović, jedan od okrivljenih, prim. aut.) koji je radio isto što i ja, ja sam bila pod stresom i konfuzno sam pričala, ne sećam se ni šta sam odgovarala”, rekla je Gemeri i potom pred sudom iznela gotovo iste informacije u vezi sa svojim angažmanom na Jovanjici. 

Gemeri rekla da je njen posao u plasteniku bio da održava matične biljke konoplje i skida reznice sa tih biljaka. 

“Početkom 2012. sam radila u rasadniku, a posle sam prešla u plastenik gde su bile matične biljke, to je bilo u junu 2019”, rekla je Gemeri.

Nakon njenog kratkog iskaza, zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun rekao je da ne vidi u čemu je neslaganje današnjeg i njenog ranijeg iskaza i da zato nema dodatna pitanja za svedoka.

Odbrana: Rokovnik nezakonito pribavljen

Odbrana Predraga Koluvije, s druge strane, zatražila je da se iz spisa predmeta kao dokaz izuzme deo iskaza Jelene Gemeri dat tužiocu u decembru 2019. koji se odnosio na beleške koje je vodila o uzgajanju konoplje koju je policija zaplenila na tom imanju 13. novembra iste godine. Ovakav zahtev odbrana je obrazložila navodeći da je rokovnik u kom je Gemeri vodila beleške nezakonito pribavljen i kao dokaz uvršćen u predmet. 

predrag koluvija na sudjenju za jovanjicu 1
Predrag Koluvija prisustvovao je današnjem ročištu. Foto: BIRN

Međutim, ni tužilac ni advokati odbrane nisu Gemeri postavili dodatna pitanja u vezi sa izvesnim nedoslednostima u odgovorima koje je davala tokom tog njenog prvog saslušavanja, a koji su se odnosili upravo na njene beleške pronađene tokom pretresa Jovanjice u jednom rokovniku.

Tokom davanja tog prvog iskaza u decembru 2019. ona je tužiocu potvrdila da je pronađeni rokovnik njen i rekla da je u njemu vodila evidenciju o rasadu paradajza i paprike.

Kada joj je, međutim, predočena jedna od stranica označena žutim stikerom gde su ispisane reči “šuger pop, 200 grama, pejin k. 272 grama, bava 138 g, stići 112 g”, Gemeri je, kako se navodi u optužnici, odgovarajući na pitanje tužioca rekla da to jeste njen rukopis, da je ona upisivala navedene podatke i da je reč o sortama industrijske konoplje. 

“Rokovnik je stajao u fioci velikog stola u rasadniku, i nije joj poznato iz kojih se razloga isti nalazio u podrumskim prostorijama u ormariću broj 2”, navode se u optužnici beleške sa prvog saslušanja Jelene Gemeri.

Inače, podrumske prostorije Jovanjice, u kojima je pronađen rokovnik Jelene Gemeri, služile su, prema navodima iz optužnice, za sušenje i pripremanje marihuane za prodaju. 

Otkud beležnica u podrumu Jovanjice?

Nakon što je Gemeri prethodno negirala da je odlazila u pomenute podrumske prostorije, tužilac ju je tokom tog prvog saslušanja suočio sa transkriptom audio snimka sa saslušanja okrivljenih Vladana Živojinovića, Petra Živanovića i Branislava Miljevića iz novembra 2019. koji su tada rekli da su Gemeri i još tri koleginice ulazile u podrumske prostorije gde su radile “na procesu čupanja, sečenja, sređivanja, odvajanja cveta, stabljike, lišća i nosile u sušaru i sušile” biljke koje su na kraju pakovane. Gemeri je tada te navode negirala rekavši da je ulazila u prvi deo podruma, odnosno u hodnik, ali da dalje nije mogla da uđe. 

Na današnjem ročištu joj pitanja u vezi sa ovime nisu postavljana, a odbranu je samo zanimalo kako je policija postupala prilikom ispitivanja nakon upada na Jovanjicu u novembru 2019. godine. Gemeri je odgovorila da su postavljali “dvosmislena pitanja na koja ne znaš kako da odgovoriš”.

Nakon Gemeri, iskaz je dao i svedok Strahinja Radojčić Janković, koji je na Jovanjici radio kao vozač, magacioner i viljuškarista. Prevozio je, voće, povrće, sirovinu, ambalaže i, kako kaže, industrijsku konoplju.  

Na današnje ročište nije došao svedok Nemanja Dragin koji je na Jovanjici radio kao inženjer poljoprivrede. Prema rečima sudije Zorana Ganića, on je opravdao svoj izostanak.

Sledeće suđenje zakazano je za 2. februar naredne godine. 

Suđenje u predmetu „Jovanjica 1“ počelo je u oktobru prošle godine. Osim Koluvije, optužnicom se za uzgoj marihuane tereti još devet osoba, a jednom optuženom koji je u bekstvu se sudi u odsustvu. 

predrag koluvija prisustvovao je danasnjem ročištu
Koluvija je krajem septembra pušten iz pritvora. Foto: BIRN

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Osim ove, u slučaju „Jovanjica“ podignuta je još jedna optužnica, kojom su obuhvaćeni uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi. Njihov zadatak je bio da pružaju zaštitu Koluviji i ostalim uzgajivačima marihuane. Suđenje za „Jovanjicu 2“ još nije započelo, jer ni posle više pokušaja, pripremno ročište još uvek nije održano, a naredno je zakazano za sutra.