Sudija Milan Grkinić odložio je ročište u predmetu protiv inspektora Miloša Kneževića, Milana Isakova i Miloša Vešovića, optuženih za zloupotrebu službenog položaja, jer Vešović nije mogao da prisustvuje zbog teškog oblika stomačnog virusa.

Novo ročište zakazano je za 22. decembar.

Inspektori Knežević, Isakov i Vešović optuženi su da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao i zlostavljanje i mučenje, dok se Milošu Veštoviću na teret stavlja i krivično delo teška telesna povreda.

Optužni predlog protiv trojice inspektora IV odeljenja – Kneževića, Isakova i Vešovića, potpisan je 4. septembra ove godine, samo dva dana uoči svedočenja Isakova pred Specijalnim sudom u postupku „Jovanjica 1“. Isakov je zajedno sa Slobodanom Milenkovićem, tadašnjim načelnikom IV odeljenja beogradske policije, bio u službenom automobilu koji je Predraga Koluviju, suvlasnika kompanije Jovanjica, 13. novembra 2019. godine zaustavio na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje, nakon čega je Koluvija i uhapšen.

U optužnom predlogu, koji je 4. septembra ove godine potpisala Željka Nikolaidis, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, navodi se da su se trojica inspektora – Knežević, Isakov i Vešović – 28. septembra 2022. godine u vremenu od 23 časa do ponoći, po prethodnom dogovoru između Milana Isakova i oštećenog B.H, odvezla službenim vozilom IV odeljenja i sastala sa oštećenima B.H. i M.M. na jednom od sporednih puteva iza benzinske stanice Knez Petrol u Višnjičkoj 45.

Susret se, prema navodima u optužnom predlogu, dogodio zbog toga što je trebalo da oštećeni B.H. i M.M. okrivljenom inspektoru Isakovu vrate tri nargile, koje im je on dao na korišćenje tokom leta uz određenu novčanu nadoknadu.

Dalje se navodi da su nakon prepirke, oštećeni isplatili Isakovu 13.000 dinara za korišćenje nargile, kao i za jednu koja je bila oštećena i da su nakon toga hteli da odu. 

Međutim, okrivljeni su, kako se navodi dalje u optužnom predlogu, kršeći Zakon o policiji, zaustavili oštećene, uz povike – „Policija, ruke na krov, dajte lične karte“! Zatim su ih legitimisali, vezali lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu.

Okrivljeni su oštećenima, kako piše, udarcima naneli niz lakih telesnih potvrda, dok je okrivljeni inspektor Miloš Vešović, kako se sumnja, teško telesno povredio B.H. kod koga je došlo do perforacije leve bubne opne nakon što ga je Vešović udario otvorenom šakom po glavi.

Tužiteljka Nikolaidis u optužnom predlogu traži da sud inspektorima Kneževiću i Isakovu izrekne zatvorske kazne u trajanju od dve godine i šest meseci, dok za Vešovića traži jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i dva meseca, kao i da se svim okrivljenima izrekne zabrana vršenja poziva policijskog službenika u trajanju od pet godina. 

Tužiteljka Željka Nikolaidis javnosti je postala poznata nakon što je u julu 2022. godine saslušavala inspektora Slobodana Milenkovića zbog optužbi koje je protiv njega iznela Dijana Hrkalović, rekavši da „radi drogu“. Kako je tada pisao nedeljnik Vreme, tokom prvog informativnog razgovora sa inspektorom Milenkovićem u julu prošle godine, tužiteljka Željka Nikolaidis ga je dočekala dok je „pijuckala kafu iz šolje sa amblemom BIA“. Pojedini mediji je označavaju kao partijsku tužiteljku, koja uživa veliko poverenje glavnog višeg tužioca Nenada Stefanovića.

Inače, ovaj predmet je pre tužiteljke Nikolaidis, vodila tužiteljka Jelena Stevančević, kojoj je predmet oduzet dok je bila na bolovanju. Predmet je zatim dodeljen tužiteljki Nikolaidis, koja je optužni predlog potpisala u ekspresnom roku.

Nakon što je tužiteljka Nikolaidis potpisala optužni predlog, predmet je ponovo vraćen tužiteljki Stevančević, čime je ona bila nezadovoljna.

Prema ranijim BIRN-ovim saznanjima, tužiteljka Stevančević poslala je dopis višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću da joj izda obavezujuće uputstvo za dalje postupanje u ovom predmetu. U tom dopisu ona je izrazila neslaganje sa kvalifikacijom dela, koje se odnosi na zloupotrebu službenog položaja. Napisala je da u optužnom predlogu postoji još grešaka i ukazala je na njih. Izvor BIRN-a je tada rekao da se tužiteljka Stevančević veoma oštro suprotstavila i da je tražila da ako već mora da ostane kvalifikacija krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, da u tom slučaju traži da viši javni tužilac Nenad Stefanović izda obavezujuće uputstvo, odnosno da joj time naloži da mora da postupa po tom optužnom predlogu onako je napisan. 

Nakon ovoga, 4. oktobra, oglasilo se i Više javno tužilaštvo koje je saopštilo da je tužiteljka Jelena Stevančević „podnela zahtev za presignaciju predmeta, koji je tretiran kao zahtev za izuzeće, te da je odlukom Glavnog javnog tužioca u VJT u Beogradu izuzeta iz daljeg postupanja u predmetu zbog pristrasnosti“.

Optužni predlog protiv Isakova podignut neposredno pošto je svedočio protiv Koluvije

Da je protiv Milana Isakova i dvojice njegovih kolega podignut optužni predlog, saopšteno je samo nekoliko sati nakon što je 6. septembra, Isakov svedočio u predmetu „Jovanjica 1“. Tada je, obraćajući se sudskom veću sudije Zorana Ganića, Isakov pomenuo i slučaj za zloupotrebu službenog položaja, koji se protiv njega vodi u Višem sudu, rekavši da je taj postupak pokrenut samo zato što je sa Milenkovićem uhapsio Predraga Koluviju i da su ga zato uhapsili i pritvorili. 

„Samo zato što sam sa Mitićem, Milenkovićem i kolegama sa Četvrtog odeljenja učestvovao u otkrivanju fabrike droge koju kontrolišu državne službe, protiv mene je Više tužilaštvo na čelu sa tužiocem Stefanovićem pokrenulo krivični postupak, i to ne samo kao jedan vid osvete, već i kao jedan pritisak na mene. Ali izuzetno je strašno da me hapse i pritvaraju iz tog razloga što sam deo tima koji će ići do kraja da se raspetlja Jovanjica“, rekao je tada Isakov. 

U vezi sa predmetom zloupotrebe službenog položaja koji se protiv njega i još dvojice njegovih kolega vodi pred Višim sudom u Beogradu, Isakov je rekao i da su mu u zatvrou pretili.

„Strašno je da me hapse i pritvaraju iz razloga što sam insistirao da se vrati mojih trinaest hiljada dinara od jednog vlasnika objekta, koje sam zaradio. Strašno je da to iskoriste tužilac Stefanović i njegovi hrabri tužioci i da me pritvore u Centralni zatvor gde se nalazi velika većina ljudi koje smo mi takođe hapsili, gde sam trpeo raznorazne pretnje, uvrede, poput toga da će me ubiti, zaklati i svašta nešto ružno. Ali moram priznati da ni posle pritvora nisu uspeli da utiču na mene da ja odustanem da budem na strani istine, da se borim za istinu da se raspetlja Jovanjica, da budem deo tima koji će se boriti za to”, rekao je Isakov tokom svedočenja u predmetu „Jovanjica 1“. 

Prvo ročište u predmetu koji se vodi protiv Milana Isakova i dvojice njegovih kolega bilo je zakazano za 4. oktobar, ali ono nije održano zbog bolesti Vešovića, koji je tada imao kovid.

Ovaj tekst je ažuriran 1. novembra kako bi se pojasnilo da je predmet protiv Isakova, Kneževića i Vešovića posle podnošenja optužnog predloga vraćen tužiteljki Stevančević, pre nego što je ponovo presigniran.