Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Miloša Kneževića koji se danas nije pojavio na suđenju, rekla je da se ona čula sa njim juče i da on nije dobro i da će o tome naknadno dostaviti dokaze.

Sudu se zatim obratio inspektor Milan Isakov i obavestio sudiju da su ostala dvojica optuženih otkazali punomoćje dosadašnjim advokatima Đorđu Simiću i Radoslavu Marinkoviću. Na pitanje sudije kada su to učinili, odgovorili su da je to urađeno jutros. Isakov je dodao da će angažovati nove branionice kojima će biti potrebno dodatno vreme kako bi se upoznali sa predmetom.

Sudija Milan Grkinić je zatim konstatovao da ima dosta odlaganja zbog bolesti,  a sada i otkazivanja punomoćja braniocima baš danas uoči ročišta.

“Da ne mislite da ćete postupak odugovlačiti na taj način, ja ne tvrdim da vi to radite, ali samo da kažem da će postupak krenuti i da će se završiti”, rekao je sudija.

Isakov je odgovorio: “Mi ne odugovlačimo, mi zaista želimo da ovo što pre počne i da skinemo ljagu sa sebe.“ 

Sledeće ročište zakazano je za 4. april. 

Na prethodnom ročištu u februaru, nisu se pojavili inspektori Milan Isakov i Miloš Vešović. Njihov branilac, advokat Đorđe Simić tada je obavestio sudiju Milana Grkinića da Vešović ima hronične probleme sa kičmom i hodanjem, zbog čega je često na bolovanju. Dodao je da operacija trenutno nije indikovana, ali da ta opcija nije isključena. Što se tiče Milana Isakova, Simić je tada naveo da se nedavno povredio. 

Zbog toga je postupajući tužilac na ročištu u februaru zatražio veštačenje zdravstvenog stanja Vešovića, kako bi se videlo da li je uopšte sposoban da pristupi suđenju i kada će biti u mogućnosti. 

Inspektori Milan Isakov i Miloš Vešović ovoga puta su se pojavili na ročištu.

Optužni predlog tereti inspektore Miloša Kneževića, Milana Isakova i Miloša Vešovića za krivična dela zloupotrebe službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, dok se Milošu Vešoviću stavlja na teret i teška telesna povreda. 

Optužni predlog, koji je 4. septembra prošle godine potpisala tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Željka Nikolaidis, navodi da su se trojica inspektora 28. septembra 2022. godine sastala s oštećenima B.H. i M.M. kako bi inspektor Isakov vratio tri nargile koje im je iznajmljivao uz dogovorenu nadoknadu.

Prema navodima u optužnom predlogu, nakon prepirke, oštećeni su platili Isakovu 13.000 dinara za korišćenje nargila i pokušali da odu, ali su ih inspektori zaustavili, kršeći zakon, i legitimisali. Trojica inspektora su, prema optužbi, vezala oštećene lisicama i tukli ih rukama i nogama po glavi i telu, dok je inspektor Miloš Vešović navodno teško povredio B.H. udarajući ga otvorenom šakom po glavi, što je rezultiralo perforacijom leve bubne opne.

Šef IV Odeljenja zaduženog za suzbijanje narkotika, čijoj se trojici inspektora sudi zbog navedenih krivičnih dela, do avgusta prošle godine bio je inspektor Slobodan Milenković, koji je predvodio policijsku akciju na Jovanjici 2019. godine. On je zajedno sa Milanom Isakovim zaustavio Predraga Koluviju, suvlasnika kompanije Jovanjica, zbog bahate vožnje na auto-putu Beograd-Niš, nakon čega je Koluvija uhapšen.

Nakon akcije na Jovanjici, inspektori, prema sopstvenom svedočenju, prolaze kroz brojne pritiske i pretnje, a kao jednu od njih doživeli su i premeštaj iz Odeljenja za borbu protiv droga na niže radno mesto. Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića zbog ugrožavanja njihove bezbednosti, od septembru prošle godine, obezbeđuje Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).  

Optužni predlog protiv Kneževića, Isakova i Vešovića potpisan je 4. septembra prošle godine, samo dva dana pre svedočenja Isakova pred Specijalnim sudom u postupku „Jovanjica 1“. Više javno tužilaštvo je obavestilo javnost o podizanju optužnog predloga nekoliko sati nakon što je Isakov svedočio u predmetu „Jovanjica 1“.

Svedočeći pred sudom pod sudijom Zoranom Ganićem, Milan Isakov je povezao slučaj koji se protiv njega vodi u Višem sudu sa hapšenjem Koluvije, tvrdeći da je postupak pokrenut kao osveta za tu policijsku akciju.

Tužiteljki oduzet predmet dok je bila na bolovanju

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Željka Nikolaidis zapamćena je nakon što je u julu 2022. godine saslušavala inspektora Slobodana Milenkovića zbog optužbi koje je protiv njega u TV programu iznela Dijana Hrkalović, tvrdeći da Milenković „radi drogu“.

Neki mediji su je opisivali kao tužiteljku naklonjenu vrhu vlasti, koja uživa široko poverenje glavnog višeg tužioca Nenada Stefanovića.

Međutim, izveštaji pojedinih medija sugerišu na promene u njihovom odnosu, što je samo deo višemesečnih sukoba u Višem javnom tužilaštvu, praćenih brojnim optužbama da glavni tužilac Stefanović zloupotrebljava svoju funkciju. Prvi put o ovome javno su progovorile tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović. Dešavanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pažljivo prati i Evropska komisija.

Predmet protiv trojice inspektora – Isakova, Kneževića i Vešovića, prethodno je vodila tužiteljka Jelena Stevančević, a predmet joj je oduzet dok je bila na bolovanju prošle godine. Predmet je potom dodeljen tužiteljki Nikolaidis, koja je optužni predlog potpisala izuzetno brzo. 

Tužiteljka Stevančević je, kako je BIRN prethodno izveštavao, odbila da potpiše optužni predlog, izražavajući neslaganje sa kvalifikacijom krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja. O okolnostima pod kojima je postupala u ovom predmetu, kao i o mogućim razlozima zbog kojih nedavno nije izabrana za tužiteljku u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Stevančevićeva je nedavno govorila u intervjuu za BIRN.