Na današnjem ročištu učesnici u postupku nastavili su sa izjašnjenjima i dokaznim predlozima, rekao je za BIRN posle pripremnog ročišta koje je zatvoreno za javnost, advokat Veljko Delibašić, branilac okrivljenog pripadnika BIA, Branislava Radosavljevića.

Tokom današnjeg ročišta, svoje predloge iznosili su branioci okrivljenih. Odbrana prvookrivljenog Koluvije je iznošenje svojih dokaznih predloga završila još na prošlom ročištu, sada su krenuli ostali”, rekao je Delibašić dodajući da su na današnjem ročištu bili prisutni svi okrivljeni. 

Kako je za BIRN rekao advokat Ivan Bajazit, branilac prvookrivljenog Predraga Koluvije, tokom današnjeg ročišta  troje branilaca iznosilo je svoje misli, stavove i ocene”, dodajući da o detaljima ne sme da govori. 

Pripremno ročište nastavlja se sutra, a biće okončano kada svi učesnici u postupku budu izneli svoje primedbe i dokazne predloge.  

Današnje pripremno ročište bilo je zakazano posle pauze od tri meseca, pošto su na prethodnom, održanom 15. novembra prošle godine, advokati okrivljenih zatražili izuzeće troje tužilaca – glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, postupajućeg tužioca Saše Drecuna i Vrhovne javne tužiteljke Zagorke Dolovac. Kako se o zahtevu za izuzeće tužioca Drecuna ranije već raspravljalo, sudija Zoran Ganić je taj zahtev odmah odbio, dok se o druga dva zahteva odlučivalo, a nakon većanja, oni su odbačeni. 

Pripremno ročište koje je zakon predvideo kao fazu krivičnog postupka koja treba da olakša planiranje predstojećeg suđenja, u konkretnom slučaju pretvorilo se u njegovo otežavanje, preciznije – onemogućavanje, jer suđenje ne može da započne dok se pripremna faza postupka ne okonča. 

Tokom dve godine i devet meseci, koliko je prošlo od zakazivanja prvog termina pripremnog ročišta u predmetu „Jovanjica 2“, optuženi i njihovi branioci uspevali su da zbog raznoraznih razloga prolongiraju njegovo održavanje.

Kao i prethodnih 20 puta, ni ročištu u septembru nisu prisustvovali svi okrivljeni i njihovi advokati, ali je sudija Zoran Ganić tada prvi put iskoristio mogućnost da privremeno razdvoji postupak u odnosu na okrivljene koji su odsutni, i tako omogući održavanje pripremnog ročišta. 

Suđenje u predmetu Jovanjica 2” veoma je važno, jer treba da dokaže navode iz optužnice da su pojedinci iz državnih struktura učestvovali u uzgajanju kanabisa. Naime, ta optužnica, osim Koluvije, tereti šest pripadnika BIA, policije i Vojno-obaveštajne agencije da su pomagali Predragu Koluviji tako što su mu pružali zaštitu i odavali poverljive informacije iz istraga. 

Od maja 2021. pripremna ročišta odlagana su zbog najrazličitijih razloga, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata. Jedno ročište bilo je otkazano zato što je traženo izuzeće zamenika tužioca Saše Drecuna. Predlog je odbijen. Jedno ročište je odloženo takođe zbog zahteva za izuzeće, ovoga puta sudije Zorana Ganića, ali je odbijen i taj zahtev.

Do prvog otkazivanja 2021. godine došlo je zato što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije bio otkazao punomoćje i u predmetu „Jovanjica 1”, pa je ovakav potez već tada protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka.

Pre današnjeg, pripremna ročišta održana samo dva puta – 29. septembra prošle godine i 14. juna 2021. godine.

Odluka Apelacionog suda

Tokom prošle godine pripremna ročišta nisu se održavala skoro šest meseci zbog toga što je sudsko veće Specijalnog suda za organizovani kriminal, na čijem je čelu sudija Ganić, čekalo da se pred Apelacionim sudom okonča postupak po žalbi tužilaštva na odluku o izdvajanju nekih od ključnih dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, među kojima je i oko 660 kg osušenog kanabisa. Tada je BIRN-u rečeno da će termin za pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2” biti zakazan kada bude odlučeno po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza, „iz razloga celishodnosti“.

U međuvremenu je Apelacioni sud ukinuo odluku o izdvajanju dokaza koje je sudsko veće sudije Ganića donelo u novembru 2022. godine i zatražio da ponovi postupak u kom bi donelo novu odluku, ali nakon što prethodno budu saslušana petorica policijskih inspektora koja su učestvovala u policijskoj akciji upada na Jovanjicu 13. novembra 2019. godine, posle čega je, tokom više obavljenih pretresa, na tom imanju pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kg osušene konoplje, koja prema optužnici sadrži povećan nivo psihoaktivne supstance – THC-a.

Na ročištu održanom 27. septembra prošle godine, Ganićevo sudsko veće je ponovo donelo istu odluku – da se neki od ključnih dokaza izdvoje, iako nije saslušalo svih pet svedoka, kako je to naložila Apelacija.  

Naime, od aprila ove godine do danas saslušana su četiri svedoka – policijski inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, doskorašnji šef operative IV odeljenja beogradske policije zaduženog za borbu protiv droga Dušan Mitić i Milan Isakov. Načelnik odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, koji je prošle godine sa te funkcije smenjen zajedno sa Mitićem, nije se odazvao na pet poziva suda zbog zdravstvenih problema, pa je sudija Ganić odlučio da ponovo donese odluku o izdvajanju dokaza bez njegovog svedočenja, sa obrazloženjem da dalje odlaganje suđenja „ne bi bilo celishodno”. Takvu odluku Ganić je doneo uprkos tome što je inspektor Milenković uz izveštaj lekara, sudu dostavio i informaciju o tome da će polovinom novembra biti u mogućnosti da se pojavi u sudu. 

Žalba Tužilaštva za organizovani kriminal na takvu odluku Ganićevog veća u Apelacioni sud stigla je 1. novembra prošle godine, ali taj sud još nije odlučio da li će odluku o izdvajanju ovih važnih dokaza potvrditi, da li će je Višem sudu još jednom vratiti na ponovno odlučivanje ili će pak odluku preinačiti. 

“Svedočenja” na Pinku

I dok se u sudnici, zvanično, malo toga dešava, vansudske aktivnosti u vezi sa ovim predmetom vrlo su žive. Iščekujući odluku Apelacije, iz vikenda u vikend, TV Pink ugošćava dva klijenta advokata i funkcionera SNS-a Vladimira Đukanovića, oba sa optužnicama za ozbiljna krivična dela. 

Prvo je 27. januara ove godine ugošćen Predrag Koluvija. U četrdesetpetominutnom delu jutarnjeg programa koji je nazvan – intervju, iako je sve to više ličilo na neometano iznošenje odbrane, prvookrivljeni u predmetu „Jovanjica“ uglavnom je ponovio ono što je ispričao u intervjuu svom advokatu Đukanoviću kada je u jesen 2021. izašao iz pritvora.

Govorio je kako mu je sve podmetnuto, da je uzgajao industrijsku konoplju, da je veliki vernik… Rekao je i kako je inspektora Slobodana Milenkovića kada ga je zaustavio na auto-putu tog 13. novembra 2019. godine oslovio sa „Slobice“, pohvalivši se da se njih dvojica poznaju. Kazao je i da su mu policajci “okolo-naokolo” rekli da imaju saznanja da je radio za Andreja Vučića, očekujući od njega da optuži brata predsednika Srbije, kao i da je nosio pare za crne fondove šefu BIA Bratislavu Gašiću. 

U nastavku iste emisije, Koluviju su u studiju zamenili saradnici nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. U najavi narednog, dvosatnog dela emisije, inače posvećenog temi – „ko je sve pleo mreže u izdaji Slobodana Miloševića“, voditeljka je odmah na početku izdvojila „svedočenje jednog njegovog telohranitelja koji je ispričao da je Miloševića, uoči hapšenja, izdao njegov najbliži čovek, Senta Milenković, koji je za to dobio pare i čin generala“. 

Senta Milenović, policijski general, koji je bio je dugogodišnji šef obezbeđenja Slobodana Miloševića, otac je inspektora Slobodana Milenkovića koji je uhapsio Koluviju u novembru 2019. da bi u godinama koje su usledile, zajedno sa svojim kolegama iz Odeljenja za borbu protiv droga, doživeo progon sa najviših pozicija državnih institucija.    

U diskusiji na zadatu temu, govoreći o tome da je narod osvestio pogubnost postpetooktobarske politike, poentirao je jedan od sagovornika u studiju, jedan od pravnih savetnika Miloševića u Hagu, advokat Dragoljub Tomašević. Pohvalio je voditeljku koja je „dala šansu Predragu Koluviji koji je opoganjen tom politikom (petooktobarskom), koji je uspeo onim divnim, tihim nastupom da objasni sve te podvale“. Obraćajući se voditeljki, rekao je: „Čak ste uspeli da izmamite i njegovu suzu i dali ste priliku da javnost čuje da on nikada nije upoznao predsednika Vučića i njegovog brata“.

Nedelju dana kasnije, u istom terminu, voditeljka je „u četiri oka“ bila sa Dijanom Hrkalović, optuženom za trgovinu uticajem, jer je između ostalog, ometala istragu u vezi sa ubistvom „na šinama“ za koje je bio optužen Veljko Belivuk, koji je docnije oslobođen optužbi. 

Razgovor sa Hrkalovićevom započet je Jovanjicom, iako nekadašnja državna sekretarka MUP-a, u to vreme uopšte više nije radila u policiji. Branila je Koluviju, divila se predsedniku, napadala policiju koja je otkrila Jovanjicu, posebno se trudeći da diskredituje inspektora Slobodana Milenkovića.

Poslednje ročište u postupku „Jovanjica 1“ održano je pre pet meseci, a naredno će biti zakazano nakon što Apelacioni sud donese konačnu odluku o izdvajanju pomenutih dokaza iz ovog predmeta.

Optužnica Jovanjica 1” osim Predraga Koluvije tereti još devet osoba, mahom zaposlenih na imanju, da su uzgajali psihoaktivni kanabis.