Nakon što je krajem septembra posle više od dve godine odlaganja, konačno održano pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“ i kada se pomislilo da se postupak napokon pomera s mrtve tačke, na današnjem ročištu, advokati optuženih izneli su nov zahtev, koji je ponovo odložio održavanje ročišta.

Ovoga puta odbrana je zatražila izuzeće troje tužilaca, rekao je za BIRN advokat Vladan Živković, jedan od branilaca u ovom postupku, posle pripremnog ročišta koje je zatvoreno za javnost.

„Podneti su zahtevi za izuzeće postupajućeg tužioca Saše Drecuna, njegovog nadređenog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac“, rekao je Živković za BIRN.

Advokat dodaje da su razlozi obrazloženi vrlo detaljno i opširno.

„Razlozi se svode na nezakonitost u postupanju u toku predistražnog i istražnog postupka pa sve do danas od strane Saše Drecuna, tako da će o tome biti doneta odluka“, rekao je advokat Živković i dodao da će naredno ročište biti zakazano naknadno, kada odluka o zahtevu za izuzeće tužilaca bude doneta.

Kako BIRN saznaje, branioci i jedan optuženi su tražili smenu tužilaca zbog navodne „pristrasnosti“. Sudija Ganić je zahtev za izuzeće tužioca Drecuna odbacio odmah, jer je o tome već odlučivano ranije, dok će se o zahtevu za izuzeće tužilaca Nenadića i Dolovac razmatrati, jer takav zahtev nije ranije podnošen. 

Među braniocima koji su tražili izuzeće tužilaca je i advokat Predraga Koluvije.

Prvi put pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano za 6. maj 2021. godine. Od tada je odlagano 20 puta. Osim jednog – održanog u junu 2021. i septembru ove godine – svi termini su otkazivani najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata. 

Jedno ročište bilo je otkazano zato što je  traženo izuzeće zamenika tužioca Saše Drecuna, a predlog je odbijen. Jedno ročište je odloženo takođe zbog zahteva za izuzeće, ovoga puta  sudije Zorana Ganića, ali je odbijen i taj zahtev.

Prethodno pripremno ročište održano je 29. septembra ove godine, pošto je sudija Zoran Ganić, konačno iskoristio mogućnost da postupak privremeno razdvoji u odnosu na odsutne učesnike u procesu. Na tom ročištu, postupak je privremeno razdvojen u odnosu na dvojicu okrivljenih čiji advokati tada nisu došli u sud.

Tako je posle više od dve i po godine od kada je bio zakazan prvi termin za održavanje pripremnog ročišta, postupak pokrenut sa mrtve tačke, jer bez okončanog pripremnog ročišta suđenje ne može da započne. 

Optužnica „Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije i dve obaveštajne agencije – VOA i BIA da su prvooptuženom Predragu Koluviji, suvlasniku imanja Jovanjica, obezbeđivali zaštitu u ilegalnom poslu sa marihuanom.

Suđenje protiv policajaca i pripadnika služi bezbednosti  – „Jovanjica 2” tapka u mestu godinama

Pre septembarskog ročišta, skoro pola godine nisu zakazivani termini za njegovo održavanje zbog toga što je sudsko veće Specijalnog suda za organizovani kriminal, na čijem je čelu sudija Ganić, čekalo da se pred Apelacionim sudom okonča postupak po žalbi tužilaštva na odluku o

izdvajanju nekih od ključnih dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, među kojima je i oko 660 kg osušenog kanabisa. Tada je BIRN-u rečeno da će termin za pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2” biti zakazan kada bude odlučeno po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza, „iz razloga celishodnosti“.

U međuvremenu je  Apelacioni sud ukinuo odluku sudskog veća sudije Ganića o izuzimanju dokaza i zatražio da ponovi postupak u kom bi donelo novu odluku, ali da prethodno budu saslušana petorica policijskih inspektora koja su učestvovala u policijskoj akciji upada na Jovanjicu 13. novembra 2019. godine, posle čega je, tokom više obavljenih pretresa, na tom imanju pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kg osušene konoplje, koja prema optužnici sadrži povećan nivo psihoaktivne supstance – THC-a.

Na ročištu održanom 27. septembra, Ganićevo sudsko veće je ponovo donelo istu odluku – da se neki od ključnih dokaza izdvoje, iako nije saslušalo svih pet svedoka, kako je to naložila Apelacija.  

Naime, od aprila ove godine do danas saslušana su četiri svedoka – policijski inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, doskorašnji šef operative IV odeljenja  beogradske policije zaduženog za borbu protiv droga Dušan Mitić i Milan Isakov.

Načelnik odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, koji je nedavno sa te funkcije smenjen zajedno sa Mitićem, nije se odazvao na pet poziva suda zbog zdravstvenih problema, pa je sudija Ganić odlučio da ponovo donese odluku o izdvajanju dokaza bez njegovog svedočenja, sa obrazloženjem da dalje odlaganje suđenja „ne bi bilo celishodno”. 

Tužilaštvo za organizovani kriminal na takvu odluku je uložilo žalbu još 10. oktobra, ali

Apelacioni sud koji je žalbu primio 1. novembra, još nije doneo odluku o tome, pa je četiri godine od otkrivanja Jovanjice i dalje nepoznato hoće li ključni  dokazi ostati u predmetu ili ne.

Porodica Koluvija otvara nove firme

I dok četiri godine nakon otkrivanja Jovanjice, suđenje u jednom predmetu nije ni započelo, a drugi bi mogao da ostane bez ključnih dokaza, inspektori IV odeljenja koji su Jovanjicu razotkrili svedoče o neverovatnim pritiscima i pretnjama, a prvooptuženi u oba predmeta Predrag Koluvija sa članovima svoje porodice otvara nove firme. 

Pre nekoliko dana, osnovana je firma „Jovanjica nova“ doo, u kojoj je Predrag Koluvija direktor. Firma je u privredni registar (APR) upisana pre šest dana, 9. novembra, a registrovana je za nespecijalizovanu trgovinu na veliko.

Vlasnik ove firme je preduzeće „Koluvija consulting“ koju je u septembru osnovao Milan Koluvija, otac prvooptuženog Predraga Koluvije, a ta firma je registrovana za konsultantske usluge u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Predraga Koluviju je 13. novembra, pre četiri godine, na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje. On je tada priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica.