Na četvrtu godišnjicu policijske akcije na imanju Jovanjica, na kom je policija zaplenila oko 66.000 biljaka kanabisa i paket od oko 660 kilograma osušenih biljaka, bilans dva sudska postupka, koliko ih je pokrenuto u tom slučaju, je sledeći: 

Prvi slučaj, poznatiji kao „Jovanjica 1“ zaglavljen je već godinu dana zbog odluke sudskog veća sudije Zorana Ganića da iz predmeta isključi veći broj dokaza, među kojima i pomenutih 660 kilograma psihoaktivnog kanabisa, kako se tvrdi u optužnici;

U drugom slučaju, poznatijem kao „Jovanjica 2“, u kom su optuženi mahom pripadnici policije, civilne i vojne obaveštajne službe (BIA i VOA) za pružanje zaštite prvookrivljenom Predragu Koluviji, suvlasniku Jovanjice, suđenje još nije ni započelo, jer ni nakon dve i po godine nije završeno pripremno ročište.

Sudsko veće predvođeno sudijom Zoranom Ganićem već dva puta je donelo odluku da iz „Jovanjice 1“ izdvoji dokaze prikupljene na imanju u blizini Stare Pazove tokom pretresa obavljenog 18. novembra 2019. godine, jer je ocenilo da policija do njih nije došla u skladu sa propisima.

Prvi put takvu odluku donelo je u novembru prošle godine, izdvojivši iz predmeta oko 660 kilograma kanabisa pronađenog na imanju, koji je prema optužnici bio osušen i spakovan za prodaju, zatim rokovnike u kojima su upisivane smene ljudi koji su se, prema navodima optužnice, bavili proizvodnjom i prodajom opojne droge, kao i hiljade biljaka kanabisa. 

Tu odluku Apelacioni sud je ukinuo i vratio Ganićevom veću na ponovno odlučivanje, naloživši da prethodno u svojstvu svedoka budu saslušana petorica inspektora IV odeljenja beogradske policije zaduženog za borbu protiv droga, koja su učestvovala u akciji na Jovanjici 13. novembra 2019. godine. Do sada su svedočili Milan Isakov, Dušan MitićMiloš Jurišević i Ljubomir Petrović.

Slobodan Milenković, nedavno smenjeni šef IV odeljenja nije saslušan, jer se zbog bolesti više puta nije pojavio u sudnici Specijalnog suda. Uprkos tome, 27. septembra ove godine, sudija Ganić odlučio je da drugi put donese istu odluku i izdvoji pomenute dokaze iz predmeta, iako je inspektor Milenković uz izveštaj lekara dostavio i informaciju o tome da će polovinom novembra biti u mogućnosti da se pojavi u sudu.

Kao što je BIRN već pisao, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podnelo je žalbu na takvu odluku 10. oktobra ove godine. Predmet je u Apelacioni sud u Beogradu stigao tri nedelje kasnije, a do danas odluka nije doneta, rečeno je za BIRN u tom sudu. 

„Povodom Vašeg pitanja obaveštavam Vas da je navedeni predmet primljen u Apelacioni sud 1. novembra 2023. godine kada je zaveden pod poslovni broj Kž2 Po1 238/23. Odluka u navedenom predmetu još uvek nije doneta i nisam u mogućnosti da Vas obavestim kada će se u istom predmetu postupati, imajući u vidu da je organizacija rada u veću u nadležnosti veća kojem je predmet dodljen u rad“, navodi se u odgovoru BIRN-u. 

Apelacioni sud odluku može da potvrdi, zatim može da je ukine i vrati Višem sudu na ponovno odlučivanje, a može i da preinači odluku prvostepenog suda i donese odluku koja bi bila konačna. 

Dok Apelacija ne donese odluku o spornim dokazima, ne može ni da se nastavi suđenje u postupku „Jovanjica 1“, rečeno je BIRN-u u Višem sudu u Beogradu. 

“Kao što već znate spisi predmeta `Jovanjica 1` od dana 01.11.2023. godine nalaze se u Apelacionom sudu u Beogradu, a radi odlučivanja o žalbi Javnog tužilaštva za organizovani kriminal izjavljenoj protiv rešenja sudskog veća od dana 27.09.2023. godine (rešenje o izdvajanju nezakonitih dokaza). Samim tim, glavni pretres u tom postupku još uvek nije zakazan, a isti će biti zakazan nakon što ovom sudu bude dostavljena odluka Apelacionog suda u Beogradu o pomenutoj žalbi zajedno sa spisima predmeta”, navodi se u odgovoru BIRN-u.

Tako i dalje ostaje nepoznanica da li će Viši sud zakazati novo ročište pre 17. decembra ove godine, kada se održavaju izbori ili će se advokatu Vladimiru Đukanoviću, Koluvijinom braniocu i visokom funkcioneru SNS-a ispuniti želja da se neki iskazi ne čuju pre tog datuma. Naime, na poslednjem održanom ročištu 27. septembra, kada je sudsko veće drugi put donelo odluku o izdvajanju dokaza, Đukanović je prokomentarisao najavu inspektora Milenkovića da bi u sudnici mogao da se pojavi sredinom novembra.

„Slobodan Milenković neće moći da dođe u sud do druge polovine novembra, a raniji svedoci su održali političke tirade, a on hoće da dođe pred izbore da priča i to je nedopustivo“, rekao je Đukanović u trenutku kada se još nije znalo ni da li će se izbori uopšte održavati.

Inače, inspektori Dušan Mitić i Milan Isakov su tokom svog svedočenja optužili najviše državne instance za umešanost u slučaj “Jovanjica”.

“Naša intencija bila je hapšenje Bratislava Gašića (tadašnji direktor BIA) i Mirka Škera (prvi čovek beogradskog centra BIA)“, rekao je Dušan Mitić tokom svedočenja. 

Jovanjica 2: Dvadeset otkazanih ročišta

U predmetu “Jovanjica 2” je krajem septembra ove godine, nakon dve i po godine odlaganja, konačno održano pripremno ročište, ali nije završeno, a bez toga suđenje ne može da započne. 

Do sada je odloženo 20 termina, a do sada je uspelo da bude održano tek dva puta – 14. juna 2021. i 29. septembra ove godine. Prvi put pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano za 6. maj 2021. godine.

Ročišta su do sada odlagana zbog brojnih razloga, ali najčešće zbog nedolaska nekog od okrivljenih ili njihovih branilaca. 

Sledeći pokušaj da se pripremno ročište održi, a možda i okonča, zakazan je za 15. i 16. novembar. 

Predraga Koluviju je na današnji dan, 13. novembra pre četiri godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno oko 60.000 biljaka kanabisa, čija je težina nakon sušenja iznosila 1,6 tona.