Optužnica još nije stupila na pravnu snagu, jer se čeka da je prvo potvrdi krivično vanpretresno veće Višeg suda. Kako saznajemo u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK), optužnica je prošle nedelje poslata u sud na ocenu, nakon čega je vraćena TOK-u na doradu, što je tužilaštvo i učinilo i nakon toga optužnicu ponovo poslalo u sud.

Ovo je druga optužnica u slučaju Jovanjica protiv Predraga Koluvije i obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. Optužnica ga tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

I ostalu osmoricu optužnica tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Za ta krivična dela optužen je i pripadnik BIA Radovan Bojović, dok se njegov kolega Aleksandar Tošić tereti i za kršenje Zakona o tajnosti podataka. 

Branislavu Radosavljeviću, još jednom pripadniku BIA, pripisuje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Policajac Milan Kendija takođe je optužen krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ista dela stavljaju se na teret i Saši Vujisiću, pripadniku Vojno-obaveštajne agencije, koji se dodatno tereti i za falsifikovanje službene isprave. Njemu se sudi u odsustvu, jer se nalazi u bekstvu.

Za krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga optužuje se i policajac Zoran Baštovanović.

Na optužnici je i Miloš Tofilović, Koluvijin saradnik koji je na dan njihovog hapšenja, 13. novembra prošle godine, vozio „audi“ koji je policija presrela na auto-putu ka Nišu. On se osim za već pomenuta krivična dela tereti i za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

Devetooptuženog Slavišu Milinkovića TOK optužuje i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Suđenje Predragu Koluviji po prvoj optužnici kojom je obuhvaćeno još devet osoba, započelo je 7. oktobra ove godine.

Prvooptuženi Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra prošle godine. Njega je tog dana policija zaustavila zbog nasilničke vožnje po auto-putu u “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i suvozača pronađene su policijske značke (za koje policija tvrdi da su lažne), a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog kanabisom.

Pripadnici policije, BIA i VOA protiv kojih je TOK podigao novu optužnicu, uhapšeni su 1. jula. Uhapšeni pripadnik MUP-a Milan Kendija je, prema navodima iz optužnice, rođak Predraga Koluvije, dok je Radovan Bojović, takođe pripadnik policije, prema rečima tužioca Saše Drecuna rođeni brat optuženog Vuleta Bojovića.

Kada sud potvrdi optužnicu, ona će biti prosleđena stranama u postupku koje će imati pravo da na nju ulože prigovor Apelacionom sudu, posle čega će optužnica postati pravosnažna, što je uslov za početak suđenja.