Predlog da se kao svedok nastavku sušenja u slučaju “Jovanjica 1” sasluša Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode, izneo je advokat Zoran Živanović, branilac drugooptuženog Sergeja Mrđe, koji se krajem februara ove godine, nakon dvogodišnjeg bekstva, prvi put pojavio u sudnici kada je izneo i svoju odbranu.

Ovaj predlog je u novembru prošle godine već izneo Svetislav Bojić, jedan od advokata Predraga Koluvije. Oba advokata, i tada Bojić i danas Živanović, su predlog obrazložili time što je Radovanović na televiziji negirao mogućnost da se veštačenjem potvrdi autentičnost komunikacije preko aplikacije Razgovor među članovima Koluvijine grupe, na kojoj se zasniva najveći deo optužnice. 

„Već postoje indicije da su telefoni i prepiska koji su oduzeti kompromitovani, pa s obzirom na to da je Radovanović visokopozicioniran u Službi za specijalne istražne metode (SSIM) i da je javno izneo svoja saznanja o tome da se telefonima manipulisalo, bilo bi dobro da ga sud sasluša“, rekao je Mrđin advokat Živanović.

Tomislav Radovanović u javnosti se prvi put pojavio u oktobru prošle godine kada je za TV Prva i još nekoliko medija rekao da je „Jovanjica“ bila plan B grupe koja je prisluškivala predsednika Aleksandra Vučića i da je ta grupa nameravala da njemu podmetne i krivicu za uzgajanje marihuane na ovoj plantaži. 

Predrag Koluvija stiže na sudjenje
Prvooptuženi Predrag Koluvija na ročišta dolazi iz kućnog pritvora gde se nalazi nakon što je dve godine proveo u pritvoru Foto: BIRN

Radovanović je tada izneo teške optužbe na račun policajaca koji su uhapsili Koluviju – Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića. 

Radovanović je rekao i da je „ambalaža u kojoj su dostavljeni telefoni bila potpuno oštećena i potvrđeno je da se vršila manipulacija telefonom“. 

„Težište je bilo pronaći u imeniku telefon predsednika Republike i njegovog brata. Ništa nije pronađeno u telefonima“, ustvrdio je Radovanović na TV Prva.

Treba podsetiti da ovaj intervju pomenutoj televiziji sa nacionalnom pokrivenošću dat svega nekoliko dana nakon što je slične teze i optužbe izneo i Predrag Koluvija u intervjuu koji je dao svom advokatu Vladimiru Đukanoviću, koji se ovog puta našao u ulozi TV voditelja jedne internet televizije. 

Ovaj intervju Koluvija je dao Đukanoviću, inače visokopozicioniranom funkcioneru SNS-a, koji je poznat kao advokat Andreja Vučića. On je takođe i predsednik odbora za pravosuđe, član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva. Intervju je urađen svega dva dana nakon što je posle dve godine zatvorskog pritvora, Koluvija pušten u kućni pritvor.

Vladimir Đukanović je advokat Predraga Koluvije
Koluvijin advokat Vladimir Đukanović (na slici desno), odskora je i branilac Dijane Hrkalović, a u javnosti je poznat i kao dvokat Andreja Vučića Foto: BIRN

Predlogu se, kao i prošli put, usprotivio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun koji je rekao da je Radovanović svojim pojavljivanjem u medijima sebe diskvalifikovao kao svedoka. 

„Tomislav Radovanović je sebe diskvalifikovao kao nepristrasnog, objektivnog i profesionalnog svedoka“, rekao je Drecun dodavši da je sve imalo određeni politički kontekst, kao i da Radovanović ni na koji način nije učestvovao u veštačenju aplikacije Razgovor. 

Na ovo su replicirali i Mrđin advokat Zoran Živanović i Koluvijin Vladimir Đukanović. Živanović je pozvao na Zakonik o krivičnom postupku rekavši da svako može biti svedok, osim u određenim slučajevima propisanim tim zakonom.

„Šta je on govorio u medijima to je njegova lična stvar, može da govori i istinu i neistinu, ali u sudnici mora da govori istinu, pa će sud utvrditi da je govorio istinu“, rekao je Živanović.

Podržao ga je kolega Đukanović koji je dodao da je „potpuno neverovatno da tužilac na ovaj način diskvalifikuje svedoka“.

Sud će o predlogu odlučiti naknadno, a ukoliko sudsko veće prihvati ovaj predlog odbrane, Radovanović će se naći u prilici da svoja saznanja, pod zakletvom, iznese pred tužiocem i sudijama. 

Advokat Sergeja Mrđe predložio je da se saslušaju još četiri svedoka, a zamenik tužioca se svim predlozima usprotivio. I o njima će sudsko veće odluku doneti naknadno.

Svedoci priznali da su imali Blekberi telefone, ali ne znaju tačno šta je sa njima bilo

Predlogu advokata Zorana Živanovića da se kao svedok sasluša policajac Tomislav Radovanović prethodilo je saslušanje dvoje svedoka, oboje bivših zaposlenih na Jovanjici. 

Mirjana Arsić je bila zaposlena na gazdinstvu Jovanjica od 5. septembra 2019. godine na poslovima šefa transporta i logistike. Njen posao bio je, kako je rekla, organizacija transporta, komunikacija sa dobavljačima i unutar firme sa knjigovodstvom i službom nabavke. Iako je prilikom prvog saslušanja 10. decembra 2019. godine rekla da je njen posao bio vezan za uvoz i izvoz robe, prikupljanje dokumentacije koja je potrebna da se priloži špediterima za uvozne-izvozne carinske formalnosti kao i pronalaženje najpovoljnijeg transporta, ni tada, a ni danas nije bilo pitanja u vezi sa tim koja je roba transportovana, gde je vožena i gde je izvožena.

Zamenika tužioca Sašu Drecuna danas su više interesovala naknadna saznanja tužilaštva o tome da je Arsićeva koristila službeni Blekberi telefon, na kom su pripadnici Koluvijine grupe imali instalirane aplikacije Razgovor, preko koje je, prema navodima iz optužnice, obavljana poverljiva komunikacija u vezi sa uzgojem i prodajom marihuane sa Jovanjice.

Drecun je rekao da u vezi sa time ima više pitanja, budući da je tužilaštvo Arsićevu saslušalo u decembru 2019, a da je tek 5. februara 2020. došlo do određenih činjenica u vezi sa time da je svedokinja posedovala Blekberi telefon, zbog čega o tome nije ispitana te 2019. godine.

Arsićeva je potvrdila da je posedovala telefon „kao i većina zaposlenih“, a na pitanje koliko ga je dugo koristila, odgovorila je:

„Pa eto koliko je to meseci. Određeno vreme i jedno vreme nakon završetka priče… i ta kartica je posle prestala da funkcioniše“.

Na pitanje tužioca šta se dogodilo sa telefonom, odgovorila je da se polomio, da je pao, da je to bilo posle hapšenja Koluvije „jedno dve godine“. Takođe je na pitanje tužioca rekla da je telefon dala svom drugu da ga popravi, ali da verovatno nikada neće moći da bude popravljen.  

Na pitanje tužioca da li se drug zove Božidar Cvetković i da li ima veze sa Jovanjicom, svedokinja je potvrdila, rekavši da je to kolega koji je radio na tom gazdinstvu. 

Rekla je i da se ne seća kada je tačno dobila telefon, ali da je to bilo pre hapšenja Koluvije, kao i da nije imala instaliranu aplikaciju Razgovor. 

„Znam kako se koristi aplikacija Razgovor, pre sam je koristila, ali na svom privatnom mobilnom telefonu“, rekla je Arsićeva i dodala da je na službenom Blekberiju imala aplikaciju Telegram i da je jednom koristila za komunikaciju sa Koluvijom zbog nekog nesporazuma oko plate. 

Nakon što joj je tužilac predočio fotografije dve komunikacije sa Koluvijom, svedokinja je rekla da je jedna ona o kojoj je pričala, a da je drugu poslala greškom Koluviji, ponovivši da na Blekberi telefonu nije imala aplikaciju Razgovor, već samo Telegram. 

U sličnom tonu je proteklo i saslušanje svedoka Saše Grnčarskog, koji je, takođe, bio zaposlen na Jovanjici. Kao šef voznog parka počeo je da radi u septembru 2019, a posao mu je bio da vodi računa o tehničkoj ispravnosti vozila, o njihovoj registraciji. Osim toga, nabavljao je kancelarijski materijal i potrebne delove za vozila. 

I u slučaju ovog svedoka, zamenik tužioca je rekao da ima dodatna pitanja, budući da ga je tužilaštvo u istrazi saslušalo u decembru 2019, a da je tek 5. februara 2020. došlo do saznanja o tome da je posedovao Blekberi telefon.

Sledeće ročište u slučaju „Jovanjica 1“ zakazano je za 9. јun ove godine, dok je pripremno ročište za suđenje u slučaju „Jovanjicu 2“ zakazano tek za 10. jun. Ovo suđenje još nije ni započelo Foto: BIRN

Ovaj svedok je, međutim, malo toga mogao da se seti u vezi sa ovim službenim telefonom.

„Imao sam neki aparat, ali ne znam koji. Ne sećam se ko mi ga je dao“, rekao je Grnčarski dodajući da nije siguran ni gde mu je telefon sada.

„Verovatno je ostao tamo, na imanju, tog dana sam ostavio mnogo mojih stvari tamo. Zaboravio sam da ponesem, jer je sve bilo kao u nekom filmu“. 

Grnčarski se ne seća ni da li je imao bilo kakvu instaliranu aplikaciju na službenom mobilnom telefonu: „Mislim da nisam, ne znam“.

Rekao je da nije komunicirao sa Koluvijom tim telefonom, a kada mu je tužilac predočio dokaze, odnosno fotodokumentaciju sa porukom koju je septembra 2019 primio na taj telefon, on je rekao da ne zna o čemu se radi. „Ja ovo prvi put vidim, ne sećam se ovoga“. 

Sećanje Grnčarskog bilo je znatno bolje kada je odgovarao na pitanja Aleksandra Živanovića, advokata Predraga Koluvije o danu kada je policija otkrila uzgajalište kanabisa na imanju Jovanjica.

Naime, advokat je tražio da svedok ispriča svoja sećanja na dan „upada policije na imanje“, kako akciju naziva odbrana optuženih. 

Ispričao je kako se vratio na Jovanjicu nakon što je odvezao radnike i da je na imanju zatekao policiju.

„Smestili su me u BMW gde je bio i Koluvija i to je trajalo dugo. Sedeo sam u tom autu, Predrag je imao lisice na rukama, tražio je da ide u toalet, znojio se, to mi je ostalo u sećanju. Ja nisam imao lisice, ali mi nisu dali da se javim kući“, rekao je Grnčarević. 

Takođe je jednog od policajaca, za kog nije mogao da se seti da li je Matić ili Mitić (Dušan Mitić, jedan od policajaca koji je učestvovao u hapšenju Koluvije, prim aut.) bio „poprilično drzak, toga mogu da se setim“. 

Kao i u nekim ranijim situacijama kada su advokati ispitivali svedoke o danu policijske akcije kojom je otkriveno uzgajalište na kom je pronađeno skoro četiri tone kanabisa, koju odbrana opisuje kao upad na imanje i otmicu Koluvije i njegovih zaposlenih, i ovoga puta pitanja advokata su bila usmerena u tom pravcu.

Advokat Vladimir Đukanović, odskora poznat ne samo kao advokat Andreja Vučića, već i Dijane Hrkalović, pitao je svedoka da li se seća da li je Koluvija tada, u tom autu, bio krvav. Međutim, Grnčarski koji se sećao svake graške znoja Predraga Koluvije, nije mogao da se seti da li je bilo i krvi.

„Ne, tako sam sedeo u autu, to nisam mogao da vidim, ne sećam se“.

Mrđin advokat o pobijanju optužnice

Na kraju današnjeg pretresa, osim već pomenutih predloga o saslušanju petoro svedoka, Zoran Živanović, advokat Sergeja Mrđe je sudu ispričao i koje će tačke optužnice osporavati tokom postupka, pa je tako rekao da će pokazati da je na Jovanjici uzgajana industrijska konoplja, a ne marihuana. 

„Osporićemo da su biljke koje su sečene i sušene i koje su nestale u januaru 2020. godine, koje su korišćene kasnije u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru za forenziku u Nišu, da njih nije proizveo niko sa Jovanjice“, ustvrdio je advokat i dodao da ne zna ko je, ali da će se možda u toku postupka i to saznati. 

U sličnom tonu, nakon suđenja, novinarima se obratio i novi Koluvijin advokat Ivan Bajzit. On je rekao da je veštačenje biljaka u kojima je utvrđen visok nivo THC-a bio urađen na „seljački način“. 

„I to ćemo dokazati, da je analiza tih biljaka rađena ne amaterski, ne nestručno, nego mnogo gore od toga. Da su primenjeni ne standardi, nego pešački metodi, seljački metodi, evo govorim to direktno u ekran. Samo budite strpljivi i sami ćete se uveriti“.

Na pitanje zašto bi neko to podmetnuo Predragu Koluviji, odgovorio je da „za to postoje nekakvi motivi“ i da to pitamo Koluviju. 

Sledeće ročište zakazano je za 9. јun ove godine, kada će biti saslušano troje svedoka: Budo Brajović, koji je sarađivao sa Koluvijinom Jovanjicom, Milica Milosavljević, zaposlena na Jovanjici i Slava Petrović koja je vodila eksterno knjigovodstvo za Jovanjicu. 

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Osim ove, u slučaju „Jovanjica“ podignuta je još jedna optužnica, kojom su obuhvaćeni uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi. Njihov zadatak je bio da pružaju zaštitu Koluviji i ostalim uzgajivačima marihuane. Suđenje za „Jovanjicu 2“ još nije započelo, jer ni već godinu dana sudsko veće ne uspeva da održi pripremno ročište. Sledeće pripremno ročište zakazano je tek za 10. jun.