„Jasno je svima u sudnici da obrana tendeciozno postavlja pitanja svedocima da bi se aplikacija Razgovor eliminisala iz predmeta. Jasno je da su svedoci u komunikaciji sa advokatima optuženih koji im sugerišu šta treba da kažu“, rekao je tužilac Saša Drecun nakon saslušanja prvog svedoka na današnjem ročištu u postupku „Jovanjica 1“.

Naime, svedoku Budu Brajoviću Koluvijin advokat Ivan Bajazit predočio je fotografije poruka koje su preko aplikacije Razgovor razmenјivali Stefan Kalajdžić koji je bio zaposlen na Jovanjici i prvookrivljeni Predrag Koluvija. Advokat je svedoka Brajovića pitao da li su te poruke u kojima su razmenjene informacije o „nekakvom gorivu i rezervoarima“ ustvari poruke koje je slao on, a ne Kalajdžić, kako to piše u optužnici. 

Na ovo pitanje, Brajović je dao potvrdan odgovor.

„To je poruka koju sam poslao Predragu (Koluvija) u vezi sa gumama. Jeste, to je moja poruka“, ustvrdio je svedok, negirajući tako verodostojnost prepiske koju je tužilaštvo priložilo kao jedan od dokaza.

Advokata je još zanimalo sa kog telefona je Brajović pomenute poruke poslao Koluviji, kao i da li je imao aplikaciju Razgovor, pošto je u optužnici napisano da je imao. Svedok je odgovorio da je poruke poslao sa svog telefona Huawei i da nije imao aplikaciju Razgovor.

Isptivanju svedoka se nakon toga pridružio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun kog je zanimalo preko koje je aplikacije Brajović poslao poruku Koluviji, ali je on rekao da se ne seća i da je verovatno poslao preko WhatsApp-a ili SMS-om. Dodao je i da zna da je slao poruke u vezi sa gumama, nakon čega je Drecun zatražio da još jednom dobro pogleda poruke i da kaže da li su to identične poruke koje je slao Koluviji ili neke slične.

„Ne znam tačno da li je to baš ta poruka, ali je bila oko guma“, glasio je nešto drugačiji odgovor Brajovića od onog koji je prethodno dao advokatu.

„Branilac je tražio da kažete da li je to vaša ili Kalajdžićeva poruka i dobili smo brzometni odgovor da je vaša, a sada niste sigurni“, primetio je tužilac Drecun dodajući da je očigledno reč o tendencioznom ispitivanju svedoka kako bi se aplikacija Razgovor, inače jedan od ključnih dokaza u predmetu, eliminisala.

Projekat Lešak – zajednički poduhvat Koluvije i države

Prethodno, Budo Brajović ispričao je da je za Jovanjicu radio kao stručni saradnik na projektima, a da je jedan od glavnih projekata bio na Kosovu.

Kazao je da je radio na projektu izgradnje centra u Lešku za otkup i preradu organske hrane i na podizanju organske proizvodnje na teritoriji Kosova i Metohije. 

Radilo se o projektu Vlade Republike Srbije u koordinaciji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, koju je tada vodio Marko Đurić, današnji ambasador Srbije u Vašingtonu. “U koordinaciji Vlade, dole smo otišli zajedno Predrag i ja i krenuli na konkretno pisanje projekta“.

Objasnio je da je u planu bila i izgradnja pet objekata, ali da je izgrađen samo jedan, a organska proizvodnja nije pokrenuta.

„Vlada je odobrila sve te projekte, ali zbog cele ove situacije su prekinuti i valjda će jednom biti nastavljeni“, kaže Brajović.

Brajović je rekao i da je Koluvija donirao trafo-stanicu Poljoprivrednoj školi u Lešku, koja je iznosila 20.000 evra.

Ko je Grk Džon

I drugom svedoku, Milici Trifunović, računovođi Jovanjice, predočene su fotografije poruka koje je preko aplikacije Razgovor ona razmenjivala sa Predragom Koluvijom, a koje je tužilaštvo pribavilo naknadno. 

U velikom broju poruka koje je tužilac Saša Drecun predočio svedokinji, između nje i vlasnika Jovanjice razmenjivane su informacije u vezi sa Koluvijinim ulaganjima u Makedoniji, u kojoj je imao firme koje su se bavile uzgajanjem kanabisa, o čemu je BIRN ranije pisao. Jedna od firmi – THC Quality group je u svom posedu imala uzgajalište kanabisa u Rosomanu u Severnoj Makedoniji, koje se pominje i u dokumentu do kog je BIRN nedavno došao, a iz kog se vidi da je Koluvija imao česte kontakte sa vrhom Vojnoobaveštajne agencije (VOA), kao i da je bio posrednik u organizovanju susreta u niškoj kafani Mrak između direktora VOA i zvaničnika makedonske Vlade.

U porukama koje je Drecun predočio na današnjem ročištu, Koluvija pita Trifunovićevu da li može da mu donese „dokumenta za Grka“, dok u drugoj poruci ona pita koliko da ulože u THC. Takođe, u porukama se pominje osoba pod imenom Džon, kao i visina ulaganja u Rosoman, a u jednoj od poruka Koluvija kaže – mi smo uložili 2,5, a on 1. Tužioca je zanimalo šta to znači, na šta je svedokinja odgovorila da ne zna. 

Za THC je rekla da je reč o Koluvijinoj makedonskoj firmi koja je uzgajala industrijsku konoplju. Potvrdila je i da je komunicirala sa osobom pod imenom Džon, a na pitanje ko je on, odakle je i u kakvom je poslovnom odnosu bio sa Koluvijom, rekla je da je sa njim komunicirala mejlom i da o njemu ne zna mnogo.

„On je iz Grčke, koliko se sećam. Trebalo je da obezbedi finansijskog posrednika“, rekla je Trinfunovićeva, dodavši da ne zna prirodu njegovog odnosa sa Koluvijom, jer nije bila na strateškoj poziciji u firmi.  

Za veliki deo drugih predočenih poruka, Trifunovićeva je rekla da nije sigurna da li ih je ona pisala, kao ni da li je određene poruke Koluvija pisao njoj – „ne znam, ne sećam se, sećam se delimično, nisam sigurna“, bili su najčešći odgovori na pitanja tužioca. Za jednu od poruka je čak rekla da je verovatno reč o poruci koju nije ona pisala: „Moja slika na aplikaciji Razgovor je u kratkim rukavima, a prepiska je iz oktobra, to verovatno nije moja slika iz te aplikacije“, rekla je svedokinja.

Zamenika tužioca Drecuna interesovalo je i zbog čega je uništila aplikaciju Razgovor i da li je to učinila nakon hapšenja Koluvije, na šta je svedokinja rekla da u tom delu želi da promeni svoj iskaz u odnosu na onaj koji je dala u istrazi u julu 2020.

„Vaši ljudi su posle par dana (nakon policijske akcije, prim. aut.) isključili server i ja sam je deinstalirala, jer je stalno slala neke poruke i pravila probleme, a bila je beskorisna“, rekla je Trufunovićeva objašnjavajući da u istrazi to nije tako rekla, jer je bila izložena “rafalnim pitanjima”, pa se nije snašla.   

Advokati i Koluvija ponovili zahtev da se ubrza „Jovanjica 1“

„Meni je jako stalo da se suđenje ubrza i da se umesto 2-3 svedoka, na jednom ročištu sasluša pet ili šest. Ja želim da mi se brže sudi, jer sam ubeđen da nisam kriv i nemam nameru da narednih 10 godina provedem na ovom suđenju“, rekao je Koluvija na današnjem ročištu. Iako mu se žuri da se suđenje za “Jovanjicu 1” završi što pre, Koluvija nije spomenuo “Jovanjicu 2” u kom više od 14 meseci nije održano ni pripremno ročište, zbog opstrukcije advokata i optuženih.

Ovom Koluvijinom zahtevu se pridružio i njegov advokat Aleksandar Živanović, ali ga je predsedavajući sudskog veća, sudija Zoran Ganić podsetio da su svi njihovi prigovori u vezi sa time već odbijeni.

Koluvija ispred Specijalnog suda

„Ja ću kao predsednik veća voditi postupak i neću dozvoliti da ga vode branioci i okrivljeni“, rekao je Ganić.

Primedbu na račun vođenja postupka, imao je i tužilac Drecun. On je sudiji Ganiću rekao da nije dozvoljeno ispitivati svedoke o njihovom doživljaju u vezi sa nekim događajima, već isključivo o činjenicama: „A vi to dozvoljavate odbrani“, rekao je Drecun Ganiću. 

Današnje suđenje, inače je pratio smeh dvojice optuženih u sudnici, na šta je sudiji Ganiću skrenuo pažnju tužilac Drecun.

„Okrivljeni Petar Hricaj i Stevan Holić se sve vreme upadljivo smeju sa neprimerenim komentarima“, rekao je Drecun, a sudija Ganić opomenuo okrivljene i rekao da će ih sledeći put udaljiti iz sudnice. 

Sledeće ročište zakazano je za 21. septembar, a tada će biti saslušani Miloš Davidović, koji je na Jovanjici radio poslove vezane za špediciju, Vladica Golubović, zaposlen u firmi Biologistik koja je izvodila radove na objektima Jovanjice i Nemanja Momčilović, takođe zaposleni u Biologistiku. 

Predraga Koluviju, vlasnika kompanije Jovanjica, novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila je policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, kako se navodi u optužnici, pronađena 1,6 tona marihuane. 

Pred Specijalnim sudom u Beogradu pokrenuta su dva sudska postupka i u obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija. Obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.