Iako su u vezi sa slučajem Jovanjica napisane čak dve optužnice, od čega se u drugoj nalaze imena pripadnika policije i bezbednosnih službi, one se ne bave detaljima koji bi dali širu sliku i eventualno mogli da ukažu na veze optuženih sa vrhom države.  

Nisu čak ispitane ni uloge svih osoba čija se imena nalaze u čuvenom šifrarniku korisnika aplikacije “Razgovor” preko koje su komunicirali učesnici nelegalnog posla uzgajanja i prodaje marihuane. 

Jedan od njih je i Dragomir Petronijević sa nadimkom Štrumf koji se vodio pod šifrom EDR1C33. 

Pojedini mediji su još 2019. pisali da je reč o funkcioneru Srpske napredne stranke i članu gradskog veća Dragomiru Petronijeviću. Petronijević u istrazi nije saslušavan, nema ga među optuženima, niti na spisku svedoka.

Dragomir Petronijević, prvi s leva, zajedno sa Predragom Koluvijom, sredinom oktobra 2016. godine u Zrenjaninu na skupu o organskoj hrani Foto: zvanični sajt Zrenjanina, zrenjanin.rs

Mediji su pisali da su Petronijević i Koluvija kumovi i da ga je ovaj funkcioner vladajuće stranke dovodio na partijske sastanke.

Fotografija na kojoj su Petronijević i Koluvija, objavljena je na internet prezentaciji grada Zrenjanina 20. oktobra 2016. uz izveštaj o skupu održanom dan ranije koji su u Gradskoj kući organizovali grad Zrenjanin i kompanija Jovanjica, za koju je napisano da je lider među domaćim proizvođačima, distributerima i izvoznicima organske hrane. 

Petronijević je, inače, do marta 2019. bio vlasnik firme “Agro aniba” koja je bila registrovana za gajenje povrća, bostana, korenastih i krtolastih biljaka. Nakon toga, firmu je preneo na državljanina Bosne i Hercegovine Borka Trivkovića, koji je bio i likvidacioni upravnik. Firma je brisana iz registra u avgustu iste godine. 

U optužnici su o Štrumfu zapisane reči iz iskaza svedoka Stefana Kalajdžića, koji je bio zaposlen na Jovanjici.

On je tvrdio da ne zna ko je Štrumf, ali nakon što je suočen sa fotografijom njegove poruke koju je poslao Koluviji, a u kojoj piše da je nekolicini osoba dostavio novac, i da je među njima bio i Štrumf, Kalajdžić je donekle revidirao svoje pamćenje.

„Bato, poslao sam Bojketu 1.700, Banani dao 2.000, Štrumfu 5.000, ja uzeo 200, ostatak na stočiću u garaži“, stajalo je u poruci. 

Upitan da li mu je poznata navedena poruka, Kalajdžić je odgovorio da mu je od cele poruke poznato da je on uzeo 200, ali da mu nije poznato da li je on poslao navedenu poruku. 

Ovom svedoku predočena je još jedna njegova poruka Koluviji u kojoj se pominje i izvesni Dragomir.

„Da ti ponesem gore u stan čekam Dragomira da siđe i nadam se krećemo uskoro ka tebi“…. „Tablice2“… „Ok, to znači komandu za svetla“. 

Kalajdžić je tužiocu rekao da misli da on jeste napisao navedene poruke, a upitan ko je Dragomir, svedok je rekao da je reč o kumu Predraga Koluvije, ali da mu ne zna prezime. Upitan o kakvim tablicama je reč, rekao je da su u kolima stajale metalne tablice koje je trebalo da pošalju za Makedoniju i da se one lepe na elektroormane. 

Iz optužnica se ne vidi da li je tužilaštvo proveravalo informacije u vezi sa identitetom Dragomira Petronijevića, niti da je o njemu ispitalo Predraga Koluviju. 

BIRN je Tužilaštvu za organizovani kriminal uputio pitanja u vezi sa identitetom Dragomira Petronijevića, odnosno da li je utvrđeno da je reč o članu Gradskog veća grada Beograda, kao i da li je saslušavan u svojstvu svedoka i ako nije, zbog čega nije. Odgovore na pitanja do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. 

Tokom saslušanja pred Specijalnim sudom u postupku „Jovanjica 1“ krajem decembra prošle godine, tužilac Saša Drecun nije postavio Koluviji pitanje u vezi sa identitetom i njegovim vezama sa Dragomirom Petronijevićem. U julu 2020. tokom istrage za „Jovanjicu 2“, Koluvija je rekao da će se u toj fazi postupka braniti ćutanjem, a da će svoju odbranu izneti na glavnom pretresu.   

„Veze nemam s tim i neću to da komentarišem“, rekao je Dragomir Petronijević kada smo ga pozvali i pitali da li je njegovo ime u šifrarniku aplikacije “Razgovor” preko koje su komunicirali Koluvija i njegovi saradnici u vezi sa uzgojem marihuane na Jovanjici. 

Na ponovljeno pitanje da li je u šifrarniku njegovo ime, odgovorio je: „Može ime da bude moje, ali ja nisam“. 

Kazao je da ga niko nikada nije zvao Štrumf. 

Negirao je i da je bio u grupi koja je koristila aplikaciju Razgovor. „Nisam, prosto već sam na to odgovarao i ne mogu da odgovaram ponovo“.

Nismo dobili odgovor na pitanje da li je bio u kontaktima sa Predragom Koluvijom, jer nam je umesto te informacije Petronijević poželeo prijatan dan i prekinuo vezu. 

Osim slučaja Jovanjica, ime ovog visokog funkcionera SNS bilo je pomenuto sredinom maja na sednici Opštinskog odbora SNS Zvezdara kada je članstvo osim o nepoverenju Nebojši Stefanoviću, glasalo i o njegovom nepoverenju. Najglasniji za izbacivanje obojice funkcionera naprednjaka bio je Aleksandar Papić, doskora najbliži Stefanovićev saradnik.

Zbog toga smo o razlozima za izglasavanje nepoverenja Petronijeviću, pitanja postavili i Aleksandru Papiću. Zanimalo nas je da li to ima veze sa Jovanjicom, odnosno sa šifrarnikom za aplikaciju “Razgovor” u kojoj se našlo i ime Dragomira Petronijevića. Papić nije odgovarao na naše pozive, a na pitanja poslata SMS-om nam nije odgovorio. 

Pitanja koja čekaju odgovore

Osim o ulozi Dragomira Petronijevića u uzgoju marihuane u Jovanjici, do sada podignute dve optužnice u ovom slučaju ne nude odgovore na mnoga druga pitanja. 

Da li su Koluvijini pomagači u policiji, BIA i VOA u ovaj nelegalni posao ušli samostalno ili su bili deo „državnog projekta“, kako je to za BIRN rekao jedan od optuženih u predmetu „Jovanjica 2“ koji je želeo da ostane anoniman? Da li je moguće da su u periodu od gotovo tri i po godine pripadnici policije i bezbednosnih službi bili uključeni u poslove sa drogom, kako se to navodi u optužnici, a da ih tajne službe i policija za sve to vreme nisu „provalili“?   

Kako je moguće da niko nije kontrolisao THC u biljkama koje su uzgajane na Jovanjici, kao ni u onima koje su išle u izvoz u Makedoniju? Kako niko nije uočio da je u pitanju psihoaktivni kanabis, budući da proizvođači industrijske konoplje u razgovoru za BIRN tvrde da se te dve biljke razlikuju na prvi pogled? Kako je moguće preko granice prebaciti 60.000 biljaka, skoro isto onoliko koliko je policija pronašla na imanju prilikom upada na plantažu, a da se baš nikome od čitavog niza nadležnih za izvoz i uzgoj, ništa ne učini sumnjivim?

Da li je Koluvija sam investirao u „fabriku marihuane na 12 hektara sa najsavremenijom opremom koja može da postoji u ovom trenutku“, kako je Jovanjicu opisao načelnik odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, koji je predvodio akciju zaplene marihuane na ovom imanju? Odakle Koluviji desetine, a možda i stotine miliona evra za ovu investiciju? 

Podrška i divljenje predsedniku Vučiću

Dragomir Petronijević oglasio se 2. juna osudivši pretnje smrću upućene predsedniku Aleksandru Vučiću na Instagramu. Kaže da su ga ovakve pretnje “zaledile i zgrozile”.

“Divim se predsedniku Aleksandru Vučiću što na monstruozne pretnje smrću se ne obazire i što uvek vođen pravdom i istinom snažno grabi napred u obračunu s kriminalcima i to sve za dobrobit i napredak Srbije”.

Istog dana sa gotovo istovetnom porukom podrške oglasio se i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, koji je sutradan uhapšen zbog sumnji da je zloupotrebom položaja omogućio izgradnju nelegalnih objekata i protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.