“Ročište je otkazano jer se u sudu nije pojavio trećeokrivljeni Radovan Bojović zbog toga što i dalje boluje od korone i to je bio razlog da se odloži ročište, a novo je zakazano za 3. februar naredne godine”, rekao je za BIRN advokat Veljko Delibašić.

Do sada je zakazano već deset termina za održavanje pripremnog ročišta, koje je inače zatvoreno za javnost, i samo je na jednom ono uspelo da započne, ali ne i da se završi. Ostali pokušaji su propali uglavnom zbog izostanka advokata i okrivljenih. 

Prvo pripremno ročište bilo je zakazano još za 6. i 7. maj ove godine, ali je ono otkazano jer se u sudu nisu pojavili advokati trojice optuženih. 

Otkazano je bilo i naredno ročište zakazano za 26. maj jer je uoči samog održavanja, prvookrivljeni Predrag Koluvija otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”, pa je ovakav potez protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka. 

Nakon toga je Koluviji za “Jovanjicu 2” dodeljen advokat po službenoj dužnosti.

Jedno ročište je odloženo zbog zahteva za izuzeće sudije Zorana Ganića, koji je docnije odbijen.

Do sada su podignute dve optužnice. U optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi se terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju. 

U drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice.

U obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija, a obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. 

Predrag Koluvija ispred Specijalnog suda Foto: N1

Tužilaštvo traži spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. Međutim, zbog stalnog odlaganja termina održavanja pripremnog ročišta, odlaže se i odluka o spajanju ta dva predmeta.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika kanabisa čija je težina u sirovom stanju iznosila 3.954 kilograma.