Slobodan Milenković, kriminalistički inspektor koji je po otkrivanju slučaja Jovanjica već tražio obezbeđenje i govorio o pritiscima na njega i njegove policajce, tražio je od nadležnih državnih organa da mu hitno dodele fizičku zaštitu, navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Tomanović.

„Milenković će, između ostalog, obavestiti nadležne o imenima šefova jednog narko klana koji su prihvatili realizaciju likvidacije Milenkovića, kao i o imenima potencijalnih realizatora. 

„Dostaviće i fotografije lica, za koje se sumnja da pripada državnim strukturama dok snima pojedine objekte, koji su ocenjeni kao pogodni za zlo koje mu spremaju. Milenković će obavestiti nadležne i o lokacijama na kojima je uočena intenzivnija pratnja i snimanje uz uverenje da je isti plan namenjen i Mitiću“, piše u saopštenju dostavljenom medijima.

Dušan Mitić je do pre nekoliko dana bio šef operative Odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije i takođe je učestvovao u akciji na imanju Jovanjica. Iz tog odeljenja je udaljen zajedno sa Milenkovićem 27. avgusta odlukom kabineta ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, kako je tada saopšteno iz kancelarije Tomanović.

Do novih informacija o ugroženosti policajaca i njihovih smena u policiji dolazi samo danima pre nastavka suđenja u predmetu Jovanjica 1. Sudsko veće trebalo bi 6. septembra da nastavi saslušavanje inspektora Odeljenja za suzbijanje narkotika – samog Milenkovića i inspektora Milana Isakova. 

Likvidacije Milenkovića i Mitića već pripremane

Milenković je nadležnim službama podneo prijavu u oktobru 2021. navodeći „da je napravljen dogovor da se likvidiraju“ Mitić i on, saopštila je tada kancelarija Tomanović.

Informacija o tome da kriminlane i deo bezbednosnih struktura Srbije pripremaju ubistva inspektora, kako je rekao advokat Tomanović, dobijena je iz dva izvora. 

Tada je navedeno da su Milenkoviću i Mitiću  brojne kolege ponudile zaštitu, kao i prikupljanje neophodnih informacija.

U dva navrata, Milenković je zadržao, pretresao i legitimisao pripadnike Bezbednosno informativne agencije (BIA) koji su ga pratili i o tome obavestio nadležne. Iako su njegovi zastupnici iz kancelarije Tomanović tražili informacije o tome da li BIA Milenkovića prati na osnovu odluke državnog organa ili je reč o privatnom angažmanu službe, kao i koja je svrha praćenja, ni BIA ni druge državne službe nisu odgovorile.

Mitić je tokom svedočenja u predmetu Jovanjica u junu ove godine rekao da su policajci „od početka rada na slučaju Jovanjica bili pod pritiskom iz najviših državnih struktura“, između ostalog Bratislava Gašića, bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a danas ministra policije, jednog od šefova BIA Mirka Škera, ali i samog postupajućeg tužioca u predmetu Jovanjica Saše Drecuna.

„Od 2021. kreću nenormalni pritisci i to na članove moje porodice, koje je direktno organizovao Gašić. Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju. Do tad sam nosio pištolj samo na poslu, a od tada se ne odvajam od pištolja i dva okvira, čak i kad sam sa detetom u parku i za sve to vreme čekao sam bezbednosnu procenu za nas. Ta naša bezbednosna procena je proglašena za službenu tajnu“, rekao je Mitić tokom svedočenja u junu.

On je tada izjavio i da je ministar policije Gašić „životno zainteresovan za smenu Milenkovića“.

Milenković zaslužan za otkriće Jovanjice

Predraga Koluviju, vlasnika plantaže Jovanjica,  zaustavila je policija zbog bahate vožnje novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kilograma osušene marihuane.

Protiv Koluvije se vode dva sudska postupka – „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.

U predmetu „Jovanjica 1“, Koluvija i još devet osoba terete se da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od 0,3 odsto.

Optužnica „Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Koluviji.

Iako je policija uhapsila Predraga Koluviju, vlasnika plantaže Jovanjica, pre gotovo četiri godine, policajci koji su rukovodili istragom nisu svedočili na sudu sve dok to nije naloženo odlukom Apelacionog suda. 

Do ovog naloga je došlo pošto je sudsko veće Zorana Ganića u novembru prošle godine izdvojilo iz predmeta sve dokaze pronađene 18. novembra na Jovanjici, među kojima je i oko 660 kilograma osušenog i upakovanog kanabisa.

Apelacioni sud je ovu odluku ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje tražeći da se, između ostalog, pre odluke saslušaju policajci IV odeljenja koji su tog dana bili na imanju Jovanjica.

U ovom predmetu u aprilu su svedočili policijski inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, a u junu i julu Dušan Mitić.