Nakon što je i juče otkazano ročište u predmetu „Jovanjica 1“, jer se na suđenju zbog bolovanja nisu pojavili načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, koji je predvodio akciju na imanju Jovanjica u novembru 2019. godine i šef operative istog odeljenja Dušan Mitić, isto je učinjeno i danas zbog nedolaska još jednog inspektora tog odeljenja, Milana Isakova.

Predsednik sudskog veća, sudija Zoran Ganić rekao je da sudu nije uručena dostavnica kao dokaz da je Isakov primio poziv za današnje ročište, a dodao je i da sud nije obavešten o razlozima nedolaska tog svedoka.

Ovo je već drugi put da se Isakov, kao i njegove kolege, nisu odazvali po pozivu suda. Prvi put je to bilo 12. aprila ove godine nakon što se na pretresu tog dana nisu pojavili Milenković, Mitić i Isakov, a kao razlog za odsustvo sve trojice bilo je navedeno bolovanje.

Pomenuti inspektori trebalo je da budu saslušani po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo odluku Višeg suda da iz predmeta izuzme dokaze koje su policajci Odeljenja za narkotike beogradske policije prikupili tokom pretresa 18. novembra 2019. godine.  

Apelacioni sud je u februaru ove godine ukinuo rešenje Ganićevog veća o izdvajanju izvesnog broja dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“ i naložio da sudsko veće ponovo razmotri ovu odluku, ali tek pošto prethodno sasluša Slobodana Milenkovića i policajce iz IV odeljenja kojim rukovodi – Ljubomira Petrovića, Miloša Juriševića, Dušana Mitića i Milana Isakova.

Sudsko veće na čelu sa sudijom Ganićem odlučilo je u novembru prošle godine da se iz predmeta „Jovanjica 1“ izdvoje dokazi pronađeni na Jovanjici prilikom pretresa obavljenog 18. novembra 2019. među kojima je oko 660 kg osušenog kanabisa.

Sud je naveo da je pretres obavljen suprotno zakonu i naredbi sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, budući da odgovornom licu privrednog društva Jovanjica, kao ni osumnjičenom Predragu Koluviji i njegovim braniocima, nije predata naredba o pretresanju, niti su oni bili obavešteni da će pretres toga dana biti obavljen.

Apelacioni sud je odluku o izuzimanju dokaza iz postupka ocenio kao preuranjenu i zatražio da pre ponovnog odlučivanja o tim dokazima, Specijalni sud, u svojstvu svedoka, ispita Milenkovića i njegove kolege koje su obavile sporni pretres.

Do sada su salušana dva inspektora, koja su odgovarala na pitanja sudskog veća, tužilaštva i advokata okrivljenih na prošlom pretresu održanom 11. i 12. aprila ove godine.

Sledeće ročište na koje će ponovo kao svedoci biti pozvani inspektori Odeljenja za narkotike beogradske policije, zakazano je za 13. i 15. jun ove godine. Pvog dana treba da svedoče Milenković i Mitić, a drugog dana Isakov.

Protiv vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije vode se dva sudska postupka – „Jovanjica 1” i „Jovanjica 2” – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju. 

Za „Jovanjicu 2“ suđenje još nije započelo, jer u ovom predmetu već dve godine sudsko veće ne uspeva da održi ni pripremno ročište, bez kog suđenje ne može da počne. Na čekanju je i „Jovanjica 1“, koja je zastala na početku faze izvođenja pisanih dokaza, i koja ne može biti nastavljena dok sud ne sasluša pomenute policijske inspektore i ne donese novu odluku o izuzimanju dokaza prikupljenih tokom spornog pretresa na imanju Predraga Koluvije.