Inspektor Slobodan Milenković, koji je predvodio akciju na imanju Jovanjica u novembru 2019. godine već drugi put nije došao u sudnicu Specijalnog suda u Beogradu, gde je po nalogu Apelacionog suda trebalo da bude saslušan u svojstvu svedoka zbog odluke Višeg suda da iz predmeta izuzme dokaze koje su policajci Odeljenja za narkotike beogradske policije prikupili tokom pretresa 18. novembra 2019. godine.  

Na današnje ročište nije došao ni Dušan Mitić, šef operative istog odeljenja, takođe zbog bolovanja. Predsednik sudskog veća, sudija Zoran Ganić rekao je da je sud nešto pre 12 sati primio obaveštenje da su svedoci sprečeni da dođu na suđenje čiji je početak bio zakazan za 14:30.

„U 11:42  sud je pismom obavešten da su svedoci Slobodan Milenković i Dušan Mitić sprečeni da prisustvuju glavnom pretresu zbog bolovanja“, obavestio je sudija Ganić prisutne u sudnici. On je zatražio da se sudu dostave dokazi o njihovoj sprečenosti da se pojave na sudu, kao i datumi otvaranja bolovanja pomenutim inspektorima. Ganić je, takođe, zatražio da sud ubuduće bude pravovremeno obavešten o sprečenosti dolaska na glavni pretres.

Današnje ročište bilo je zakazano 12. aprila ove godine nakon što se na pretresu tog dana nisu pojavili Milenković, Mitić i njihov kolega Milan Isakov, a kao razlog za odsustvo je takođe bilo navedeno bolovanje.

Sledeće ročište zakazano je za sutra, 25. maj, kada je predviđeno da kao svedok bude saslušan Milan Isakov. Sudija Ganić rekao je da za Isakova, do ovog trenutka, sud nije primio obaveštenje da je sprečen da prisustvuje sutrašnjem ročištu. 

Podsetimo, Apelacioni sud je u februaru ove godine ukinuo rešenje Ganićevog veća o izdvajanju izvesnog broja dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“ i naložio da sudsko veće ponovo razmotri ovu odluku, ali tek pošto prethodno sasluša Slobodana Milenkovića i policajce iz IV odeljenja kojim rukovodi – Ljubomira Petrovića, Miloša Juriševića, Dušana Mitića i Milana Isakova.

Sudsko veće na čelu sa sudijom Ganićem odlučilo je u novembru prošle godine da se iz predmeta „Jovanjica 1“ izdvoje dokazi pronađeni na Jovanjici prilikom pretresa obavljenog 18. novembra 2019. među kojima je oko 660 kg osušenog kanabisa.

Sud je naveo da je pretres obavljen suprotno zakonu i naredbi sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, budući da odgovornom licu privrednog društva Jovanjica, kao ni osumnjičenom Predragu Koluviji i njegovim braniocima, nije predata naredba o pretresanju, niti su oni bili obavešteni da će pretres toga dana biti obavljen.

Apelacioni sud je odluku o izuzimanju dokaza iz postupka ocenio kao preuranjenu i zatražio da pre ponovnog odlučivanja o tim dokazima, Specijalni sud, u svojstvu svedoka, ispita Milenkovića i njegove kolege koje su obavile sporni pretres.

Do sada su salušana dva inspektora, koja su odgovarala na pitanja sudskog veća, tužilaštva i advokata okrivljenih na prošlom pretresu održanom 11. i 12. aprila ove godine.

Protiv vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije vode se dva sudska postupka – „Jovanjica 1” i „Jovanjica 2” – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju. 
Za „Jovanjicu 2“ suđenje još nije započelo, jer u ovom predmetu već dve godine sudsko veće ne uspeva da održi ni pripremno ročište, bez kog suđenje ne može da počne. Na čekanju je i „Jovanjica 1“, koja je zastala na početku faze izvođenja pisanih dokaza, i koja ne može biti nastavljena dok sud ne sasluša pomenute policijske inspektore i ne donese novu odluku o izuzimanju dokaza prikupljenih tokom spornog pretresa na imanju Predraga Koluvije.