Na današnjem pripremnom ročištu svoja izlaganja u vezi sa dokaznim predlozima završili svi advokati okrivljenih. 

“Završeno je pripremno ročište i datum početka suđenja će biti naknadno određen”, rekao je Marko Janković, branilac okrivljenog policajca Milana Kendije.

Ovo je četvrto zaredom održano pripremno ročište, nakon što je u prethodne tri godine ono odlagano čak 21 put. U februaru ove godine, konačno je došlo do pomaka, pa su na ročištima svoje mišljenje i dokazne predloge izneli advokati šestorice okrivljenih, dok se na jednom od ranije održanih ročišta u septembru prošle godine, o pomenutom izjasnio i advokat Predraga Koluvije.

Današnjim ročištem ova faza postupka, posle pune tri godine konačno je završena. Na glavnom pretresu o optužnici trebalo bi da se izjasne devetorica okrivljenih, među kojima su šestorica pripadnici policije i službi bezbednosti. Njih optužnica tereti da su sa prvookrivljenim Predragom Koluvijom sarađivali na imanju Jovanjica na kom je uzgajan psihoaktivni kanabis.

Šta se očekuje na suđenju za Jovanjicu 2

Prema predlogu tužilaštva navedenog u optužnici, u dokaznom postupku na glavnom pretresu,  trebalo bi da se izvrši upoznavanje sa sadržinom zapisnika o iskazima 30 svedoka ispitanih tokom istrage. Tokom pretresa, o optužbama bi trebalo da se izjasne i prvookrivljeni Predrag Koluvija, suvlasnik Jovanjice, Aleksandar Tošić, pripadnik BIA, Radovan Bojović, pripadnik MUP-a, Branislav Radosavljević, pripadnik BIA, Milan Kendija, policajac, Zoran Baštovanović, policajac, i Miloš Tofilović i Slaviša Milinković, koji nisu pripadnici službi.

Na saslušanju kod tužioca tokom istrage u julu 2020. Koluvija je rekao da on nije organizator kriminalne grupe, da će svoju odbranu izneti na glavnom pretresu, a da će se u ovoj fazi postupka braniti ćutanjem. 

Pitanje je, međutim, da li će javnost biti u prilici da o optužbama čuje nešto od ostalih optuženih, budući da su u istrazi oni samo negirali krivicu, ne želeći da iznose odbranu, jer su odlučili da se u toj fazi postupka brane ćutanjem. Da li će ista strategija odbrane ostati i u nastavku postupka, pitali smo advokata Jankovića.

“To mogu da vam kažem kada bude zakazan glavni pretres. Što se mog klijenta tiče poprilično sam siguran da će on izneti odbranu”, rekao je Janković, Kendijin branilac.

Tokom istrage samo se Slaviša Milinković nije branio ćutanjem. On je prilikom drugog saslušanja pred tužiocem priznao krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Jedan od okrivljenih, bivši pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Saša Vujisić se već tri i po godine nalazi u bekstvu. 

Pripremno ročište trajalo tri godine 

Prvi put pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano za 6. maj 2021. godine. Od tada do danas odlagano je čak 21 put zbog različitih razloga, uglavnom zbog bolesti okrivljenih i advokata. 

Odlaganja je, međutim, bilo i zbog zbog toga što je odbrana tražila izuzeće zamenika tužioca Saše Drecuna, ali je predlog bio odbijen. Jedno ročište je odloženo takođe zbog zahteva za izuzeće, ovoga puta sudije Zorana Ganića, ali je odbijen i taj zahtev. U novembru prošle godine, odbrana je zatražila izuzeće i glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i Vrhovnog javnog tužioca Zagorke Dolovac. I ti zahtevi su odbijeni.

Bilo je odlaganja i zbog otkazivanja punomoćja braniocima uoči samog početka pripremnog ročišta, što je jednom učinio Predrag Koluvija, ostavivši pak iste advokate kao branioce u postupku „Jovanjica 1“, pa se već na početku trogodišnjeg odugovlačenja ove faze postupka spekulisalo o opstrukciji odbrane. 

Protiv Predraga Koluvije, vlasnika imanja Jovanjica, vode se dva sudska postupka – „Jovanjica 1” i „Jovanjica 2” – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.