Pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“, koje je bilo zakazano za sredu 20. jul, neće se održati, a sledeće je zakazano tek za 2. septembar. Od maja 2021. godine, ovo je petnaesti pokušaj održavanja pripremnog ročišta u ovom postupku koji se vodi pred Specijalnim sudom. 

Razlog za prezakazivanje ročišta za septembar, kako BIRN saznaje, jesu brojni navodi advokata okrivljenih da će tokom leta biti na godišnjim odmorima, te da sudija nije uspeo da uklopi termine da svih devetoro okrivljenih i njihovi branioci u tom predmetu istovremeno budu u sudnici.

Pripremna ročišta su zatvorena za javnost i tokom njih se iznose dokazi i predlažu svedoci, a potom suđenje i zvanično počinje.

U ovom slučaju podignute su dve optužnice – “Jovanjica 1” i “Jovanjica 2”. Prva tereti Koluviju i još devetoro zaposlenih na Jovanjici da su na tom gazdinstvu uzgajali marihuanu, a druga da su pripadnici policije i tajnih službi u tome Koluviji i njegovim saradnicima, pružali zaštitu.

Suđenje po optužnici „Jovanjica 1“ traje od oktobra 2020. godine. 

Tužilac Saša Dracun zatražio je tokom suđenja u postupku “Jovanjica 1” spajanje tog postupka sa postupkom za predmeta “Jovanjica 2” zbog sumnje da će, kako je tužilac rekao, optuženi koji su bili Koluvijin “prsten zaštite”, a koji su bili članovi policije i bezbednosnih službi, pokušati opstrukciju suđenja. 

Iako je presedavajući sudija u oba postupka, Zoran Ganić, po Zakoniku o krivično pravnom postupku mogao to da učini, ipak je rešio da odluku o spajanju predmeta prepusti sudskom veću koje će je doneti tek kada se održi pripremno ročište za “Jovanjicu 2”.

Tužilaštvo sada traži privremena razdvajanja pripremnog ročišta za okrivljene u postupku “Jovanjica 2”, kako bi suđenje što pre počelo, te naknadno nova spajanja, međutim predsednik sudskog veća te predloge tužioca odbija.

Okrivljeni za “Jovanjicu 2”, pripadnici MUP, BIA i VOA osim zaštite i logističke podrške Koluviji su, kako piše u optužnici, dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice, kao i lažni dokument da je Koluvija potpukovnik Vojno obaveštajne agencije.

Predraga Koluviju, vlasnika kompanije Jovanjica, novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila je policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, kako se navodi u optužnici, pronađena 1,6 tona marihuane. 

Pred Specijalnim sudom u Beogradu pokrenuta su dva sudska postupka i u obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija. Obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.