Milica Veličković, portparolka Višeg suda u Beogradu, izjavila je za BIRN da je termin pripremnog ročišta u predmetu „Jovanjica 2“, koje je trebalo da se održi u petak 23. juna, otkazan, ali da razlozi otkazivanja i novi datum održavanja ročišta nisu poznati. 

Isto je za BIRN rekao i advokat Jugoslav Tintor, branilac policajca okrivljenog u ovom predmetu Radovana Bojovića. On je kazao da je obaveštenje o otkazivanju termina dobio pre nekoliko dana, ali da u obaveštenju nije naveden nov termin održavanja pripremnog ročišta, kao ni obrazloženje zbog čega je današnje otkazano, budući da sud nije dužan da advokate obaveštava o razlozima otkazivanja.

Ovo je dvadeseti put da se ročište u predmetu „Jovanjica 2“ pomera, pa suđenje u ovom postupku ne može da počne pune dve godine. Prvi put pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano za 6. maj 2021. godine. 

Prethodno ročište zakazano za 11. maj je odloženo zbog odsustva jednog optuženog i jednog advokata.

Pre toga se na termin pripremnog ročišta čekalo gotovo šest meseci zbog toga što je sudsko veće Specijalnog suda za organizovani kriminal, na čijem je čelu sudija Ganić, prema informacijama koje je u februaru ove godine iz Višeg suda dobio BIRN, čekalo da se pred Apelacionim sudom okonča postupak po žalbi na odluku o izuzimanju nekih od ključnih dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, među kojima je i oko 660 kg osušenog kanabisa. Tada je BIRN-u rečeno da će termin za pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2” biti zakazan kada bude odlučeno po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza, „iz razloga celishodnosti“.

U međuvremenu je Apelacioni sud ukinuo odluku sudskog veća sudije Ganića i zatražio da ponovi postupak u kom bi donelo novu odluku o izuzimanju dokaza. Donošenju ponovne odluke, međutim, po nalogu Apelacionog suda mora da prethodi saslušanje policijskih inspektora koji su učestvovali u policijskoj akciji na Jovanjici 13. novembra 2019. godine kada je na tom imanju pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kg osušene konoplje, koja prema optužnici sadrži povećan nivo psihoaktivne supstance – THC-a.

Međutim, postupak ponovnog odlučivanja o izuzimanju dokaza još nije započeo, jer sudsko veće treba da sasluša još dva inspektora Odeljenja za suzbijanje narkotika – Milana Isakova, čije se svedočenje očekuje u julu, i načelnika odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodana Milenkovića, koji se nije pojavio na prethodnim ročištima u aprilu i maju ove godine, zbog toga što je bio na bolovanju.

Do sada su salušani policijski inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović i šef operative IV odeljenja beogradske policije zaduženog za suzbijanje narkotika Dušan Mitić.

Dan posle Mitićevog svedočenja, 16. juna, prvookrivljenom Predragu Koluviji, vlasniku kompanije Jovanjica, skinuta je nanogica, te je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor zamenjena merom zabrane napuštanja boravišta na teritoriji grada Beograda, uz obavezu da se svakog ponedeljka javlja u nadležnu policijsku stanicu, kako su potvrdili iz Višeg suda u Beogradu za N1. On je bio u kućnom pritvoru od septembra 2021. 

Koluviju je zaustavila policija zbog bahate vožnje novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kilograma osušene marihuana, koja se sada kao dokaz osporava.

Protiv Koluvije se vode dva sudska postupka – „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.

U predmetu „Jovanjica 1“, Koluvija i još devet osoba terete se da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od 0,3 odsto.

Optužnica „Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Koluviji.