Zamenik tužioca Saša Drecun već je upozorio sud na ročištu u julu ove godine na pokušaj diskvalifikacije prepiske putem aplikacije Razgovor, rekavši da advokati instruiranjem svedoka pokušavaju da diskredituju taj važan dokaz na kom se zasniva optužnica.

Svedok Aleksandar Trifunović, diplomirani ekonomista, saslušavan je danas puna dva sata, zbog čega je na današnjem ročištu, umesto tri planirana svedoka, saslušan samo taj jedan.

Trifunović je bliski saradnik prvookrivljenog Predraga Koluvije, a bio je direktor firme Balkan grow, jednog od preduzeća iz poslovnog sistema Jovanjica. Vlasnik beogradske firme Balkan grow je Predrag Koluvija, dok je u istoimenoj firmi osnovanoj u Sloveniji, vlasnik bio Trifunović. On je objasnio da je slovenačka firma osnovana sa idejom da se smanje troškovi transporta zbog uvoza iz Evrope i da na jednom mestu u Sloveniji bude magacin, gde bi se smestila oprema ili materijal odakle bi se dalje razvozila.

Trifunović je rekao i da konoplja iz Jovanjice nije izvožena u Sloveniju, ali da je bilo u planu, ako se stvore uslovi, da se i u tu zemlju, izvoze sadnice, poput izvoza u Makedoniju, o čemu je ovaj svedok govorio pred tužiocem tokom istrage u februaru 2020. godine. Tada je spominjao projekte koje je Jovanjica imala u Strumici i u Rosomanu, plantažama kanabisa u Severnoj Makedoniji.

plantaža Rosoman posluje u okviru skopske firme THC Quality Group čiji je jedan od vlasnika bio i Predrag Koluvija
Napuštene plantaže u Rosomanu u kojima se donedavno gajila marihuana. Plantaža je orgađena bodljikavom žicom, a čuvaju je tri velika vezana psa. Foto: BIRN

Kako je BIRN već ranije pisao, plantaža Rosoman posluje u okviru skopske firme THC Quality Group, čiji je jedan od vlasnika bio i Predrag Koluvija. Koluvija je do hapšenja 13. novembra 2019. deo sadnica kanabisa sa Jovanjice izvozio toj makedonskoj firmi.

Osim THC Quality Group, Koluvija je u Makedoniji imao i suvlasništvo u firmi Bull building iz Strumice.

Prepiska preko aplikacije Razgovor

Tokom današnjeg ispitivanja svedoka Aleksandra Trifunovića, zamenik tužioca Saša Drecun predočio mu je brojne poruke koje je preko aplikacije Razgovor razmenjivao sa Kolivijom i ostalim optuženima i zaposlenima na Jovanjici. Iako je za deo predočenih poruka potvrdio da ih je pisao, Trifunović je uglavnom negirao da su one razmenjivane preko aplikacije Razgovor.

Inače, aplikacija Razgovor je, prema optužnici, služila za tajnu komunikaciju među članovima organizovane kriminalne grupe i ostalih zaposlenih na Jovanjici. Prepiske koje su tokom veštačenja učitane iz telefona optuženih, jedan su od ključnih dokaza tužilaštva koje ih tereti za uzgoj psihoaktivnog kanabisa na imanju Jovanjica. U okviru aplikacije Razgovor, postojalo je više grupa, koje su imale različite članove u zavisnosti od vrste poslova koje su obavljali.

U jednoj od brojnih predočenih poruka, Trifunović piše Koluviji:

„Dodaj me u grupe Balkan grow, Proizvodnja Rosoman, Upravni odbor i Legalizacija Srbije“.

Na pitanje zamenika tužioca Saše Drecuna da li je on pisao ovu poruku, Trifunović nije negirao, ali je rekao da to nije napisao u aplikaciji Razgovor. Međutim, na pitanje da li je bio član grupa Upravni odbor i Legalizacija Srbije, svedok je odgovorio da mu nije poznato ni da su te grupe postojale.

Trifunović je i prilikom predočavanja nekih drugih poruka, nastojao da ospori tvrdnje tužilaštva da su one razmenjivane preko aplikacije Razgovor. To je bio slučaj i sa porukama u kojima Trifunović sa Koluvijom dogovara isporuku lampi za plantažu kanabisa u Strumici.

„Od prve ture lampi od 1.017 komada, 47 ide za Pazovu (Jovanjica, prim. aut.), a za BB (makednoski Bull Building, prim. aut.) 960“, napisao je Trifunović Koluviji 27. oktobra 2019. godine, dve nedelje pre policijske akcije na imanju Jovanjica.

Odgovarajući na pitanje zamenika tužioca, Trifunović je rekao da se te lampe koriste za uzgoj kanabisa koji se koristi u medicinske svrhe. Tužilac Drecun ga je upitao zbog čega onda 47 lampi ide za Pazovu, odnosno za Jovanjicu, budući da takva proizvodnja u Srbiji nije dozvoljena, na šta je Trifunović odgovorio da su te lampe ostavljene da se u narednoj turi prebace u Makedoniju.

Ova prepiska nastavljena je Koluvijinom porukom u kojoj on piše Trifunoviću:

„I da naručimo nove – 1.500, 1.000 za BB (Makedonija) i 500 za nas, tako nešto“, na šta Trifunović odgovara da je već naručeno 2.000 lampi.

Na pitanje tužioca Drecuna da li je ove poruke razmenio sa Koluvijom i zbog čega 500 komada ide „za nas“ (Jovanjica, prim. aut.), Trifunović ponovo odgovara da takve poruke jeste pisao, ali ne u aplikaciji Razgovor. Svoju sumnju u autentičnost prepiske u aplikaciji Razgovor, koje su jedan od glavnih dokaza tužilaštva, Trifunović je objasnio time što u predočenoj poruci, navodno, nedostaje da je tih 500 komada naručeno za nekakvu promociju, čime je ukazao na mogućnost da su predočene poruke menjane.

Još jedna poruka predočena Trifunoviću, privukla je pažnju. Naime, 16. oktobra 2019. Trifunović pita Koluviju: „Da javim Dragomiru?“, na šta Koluvija odgovara: „On je u Luksemburgu, napiši mu na Razgovor“.

Na pitanje tužioca Drecuna ko je Dragomir, Trifunović je odgovorio da ne zna. Na novo pitanje tužioca da li mu je poznato ime Dragomir Petronijević, Trifunović je uz osmeh odgovorio:

„Poznat mi je jedan sa TV-a, ali iz mog okruženja, ne da znam“, rekao je Trifunović dodajući da ne zna da li je Petronijević koristio aplikaciju Razgovor.

Podsetimo, Dragomir Petronijević se pod nadimkom Štrumf nalazio među korisnicima zaštićene mreže Razgovor koju su za komunikaciju koristili Koluvija i njegovi saradnici. Kako je BIRN ranije pisao, Petronijević u istrazi nije saslušavan, nema ga među optuženima niti na spisku svedoka, iako se na nekoliko mesta pominje u optužnicama. U javnosti se spekulisalo da je u pitanju visoki funkcioner SNS-a i član gradskog veća Beograda, što je on u izjavi za BIRN negirao.

Prepiska između Trifunovića i Koluvije o Dragomiru Petronijeviću, privukla je, međutim, danas pažnju i Koluvijinog branioca Ivana Bajazita. On je, naime, sudu predočio da u poruci, koja je prema tvrdnji tužilaštva, pisana preko aplikacije Razgovor, Koluvija na Trifunovićevo pitanje odgovara da je Dragomir u Luksemburgu i da mu piše na aplikaciju Razgovor.

„Da li to znači da ove poruke zapravo nisu bile razmenjene na aplikaciji Razgovor“, upitao je Bajazit.

Većina današnjih poruka koje su Trifunoviću predočavane skoro dva sata, odnosile su se na makednoske plantaže u Strumici i Rosomanu.        

Kako je BIRN ranije pisao na osnovu informacija dobijenih iz izvora bliskih istrazi, tokom istrage prikupljani su dokazi koji ukazuju na način otpremanja droge kanabis pod nazivom industrijskih sorti Monoika i Fedora za koje se sumnja da su služile za simulovanje dopremanja droge kanabis kao industrijske konoplje privrednom društvu Bull building iz Strumice i THC Kualiti Grup iz Skoplja.

Takođe, BIRN je pisao da je makedonsko Ministarstvo zdravlja 2019. godine utvrdilo brojne nepravilnosti na uzgajalištu firme THC Quality Group u Rosomanu, zbog čega joj je oduzeta dozvola za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, ali tamošnje tužilaštvo nije pokrenulo nikakav postupak protiv vlasnika te firme. Inspekcija, naime, tokom kontrole nije uspela da utvrdi koliko biljaka je uzgajano na makedonskoj plantaži Rosoman niti koja je sorta kanabisa u pitanju, što otvara mogućnost da je deo završio na crnom tržištu.

BIRN je pisao i da je Predrag Koluvija imao navodno česte kontakte sa vrhom Vojnoobaveštajne agencije (VOA), kao i da je bio posrednik u organizovanju susreta u niškoj kafani direktora VOA sa zvaničnikom makedonske vlade, čiji je rođak zajedno sa Koluvijom bio suvlasnik plantaže kanabisa Rosoman u Makedoniji.

Inače, današnje ročište u predmetu „Jovanjica 1“ počelo je sa zakašnjenjem, jer se u sudnici nije pojavio optuženi Sergej Mrđa, koji je iz pritvora trebalo da bude sproveden u Specijalni sud za organizovani kriminal. Ovo je iznenadilo i sudiju Zorana Ganića koji nije bio obavešten o razlozima Mrđinog odsustva. Nakon što je docnije ipak stigao u sud, ročište je nastavljeno saslušanjem svedoka.

Suđenje se nastavlja sutra, 13. oktobra saslušavanjem poslednja tri svedoka, nakon čega će se dokazni postupak nastaviti čitanjem pisanih dokaza.

Predraga Koluviju, vlasnika kompanije Jovanjica, novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila je policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, kako se navodi u optužnici, pronađena 1,6 tona marihuane.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu pokrenuta su dva sudska postupka i u obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija. Obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.