Advokat iz kancelarija Zore Dobričanin Nikodinović došao je danas u sud da bi obavestio sudiju da ona nije bila u mogućnosti da dođe na današnje suđenje zbog smrtnog slučaja u porodici. Sudija Milan Grkinić je rekao da se ona javila i telefonom ga obavestila o smrtnom slučaju u užoj porodici.

Prethodno ročište u martu ove godine odloženo je zbog bolesti okrivljenog inspektora Miloša Kneževića. Drugi razlog za otkazivanje prethodnog ročišta bila je promena advokatskog tima optuženih Milana Isakova i Miloša Vešovića. Oni su tada obavestili sudiju Milana Grkinića da su otkazali punomoćje dosadašnjim advokatima Đorđu Simiću i Radoslavu Marinkoviću, pa su zatražili dodatno vreme da angažuju nove branioce, kojima je potrebno i vreme da se upoznaju sa predmetom. 

Sudija Grkinić je novog branioca Isakova i Vešovića, advokata Marka Drašković iz kancelarije Zdenka Tomanovića, pitao da li je za to da se ročište održi i da se razdvoji u odnosu na Kneževića čiji branilac Zora Dobričanin Nikodinović nije došla danas na suđenje.

Advokat Drašković je rekao da se protivi razdvajanju zbog redosleda optuženja, jer je u optužnom predlogu upravo Milan Knežević prvi i da bi prvi trebalo i da se izjasni. On je kazao da je saglasan da se što pre zakaže novi pretres gde bi svi bili saslušani po redu optuženja.

Punomoćnik oštećenih predložio je da se postupak razdvoji. “Očigledno je da je opstrukcija na sceni od samog početka”, kazao je on dodavši da bi bilo bolje da se postupak ne razdvaja, ali pošto je situacija takva, on predlaže razdvajanje. 

Za repliku se javio advokat Marko Drašković koji je rekao da je neprofesionalno od strane tužilaštva i kolege koji je danas prvi put ovde, da optužuje odbranu za opstrukciju. “Mi imamo situaciju da je istražne radnje sprovodila jednja tužiteljka, pa da je potpisao drugi tužilac, a na pretresu se pojavljuje treći, a danas i novi”, kazao je Drašković.  

On je naveo da policijski inspektori zaslužuju pravedno suđenje. “Smatram da je u interesu da im se sudi u jednom postupku i zbog koncentracije procesnog i dokaznog materijala”, rekao je Drašković dodajući da u ovoj fazi ne postoje uslovi za razdvajanje postupka. 

Optužni predlog tereti inspektore Miloša Kneževića, Milana Isakova i Miloša Vešovića za krivična dela zloupotrebe službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, dok se Milošu Vešoviću stavlja na teret i teška telesna povreda. 

Optužni predlog, koji je 4. septembra prošle godine potpisala tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Željka Nikolaidis, navodi da su se trojica inspektora 28. septembra 2022. godine sastala s oštećenima B.H. i M.M. kako bi inspektor Isakov vratio tri nargile koje im je iznajmljivao uz dogovorenu nadoknadu.

Prema navodima u optužnom predlogu, trojica inspektora su vezala oštećene lisicama i tukli ih rukama i nogama po glavi i telu, dok je inspektor Miloš Vešović navodno teško povredio B.H. udarajući ga otvorenom šakom po glavi, što je rezultiralo perforacijom leve bubne opne.

Šef IV Odeljenja zaduženog za suzbijanje narkotika, čijoj se trojici inspektora sudi zbog navedenih krivičnih dela, do avgusta prošle godine bio je inspektor Slobodan Milenković, koji je predvodio policijsku akciju na Jovanjici 2019. godine. On je zajedno sa Milanom Isakovim zaustavio Predraga Koluviju, suvlasnika kompanije Jovanjica, zbog bahate vožnje na auto-putu Beograd-Niš, nakon čega je Koluvija uhapšen.

Nakon akcije na Jovanjici, inspektori, prema sopstvenom svedočenju, prolaze kroz brojne pritiske i pretnje, a kao jednu od njih doživeli su i premeštaj iz Odeljenja za borbu protiv droga na niže radno mesto. Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića zbog ugrožavanja njihove bezbednosti, od septembru prošle godine, obezbeđuje Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).  

Optužni predlog protiv Kneževića, Isakova i Vešovića potpisan je 4. septembra prošle godine, samo dva dana pre svedočenja Isakova pred Specijalnim sudom u postupku „Jovanjica 1“. Više javno tužilaštvo je obavestilo javnost o podizanju optužnog predloga nekoliko sati nakon što je Isakov svedočio u predmetu „Jovanjica 1“.

Svedočeći pred sudskim većem sudije Zorana Ganića u predmetu „Jovanjica 1“, Milan Isakov je rekao da se slučaj zloupotrebe službenog položaja pred Višim sudom u Beogradu vodi zbog njegovog učešća u otkirvanju Jovanjice i hapšenja Koluvije, tvrdeći da je postupak pokrenut kao osveta za tu policijsku akciju.

Sudija Grkinić je naredno ročište zakazao za 7. maj napomenuvši da u ovom postupku može da se sudi i u odsustvu branioca i da će se naredno ročište svakako održati jer branilac nije obavezan. 

Advokat Marko Drašković je predloži da suđenja budu snimana. Sudija Grkinić je rekao da taj predlog može da uputi sudu.