U sudnici se danas nije pojavio drugookrivljeni Aleksandar Tošić, pripadnik BIA, koji je u bolnici i Aleksandar Đurković, advokat jednog od okrivljenih, čija supruga ima koronu, pa je zbog toga u karantinu. Zbog toga je došlo do još jednog odlaganja pripremnog ročišta u slučaju “Jovanjica 2”. 

Ovo je za BIRN rekao advokat Veljko Delibašić, branilac jednog od okrivljenih u ovom predmetu, budući da su pripremna ročišta zatvorena za javnost, pa novinari ne mogu da im prisustvuju.

Na primedbu novinara BIRN-a da je ovo od devet zakazanih termina već osmi koji se otkazuje, Delibašić je odgovorio da mi to nešto „ne brojimo dobro“.

„Ostaje nam da se intenzivno nadamo da će biti održano 23. decembra za kad je ponovo zakazano pripremno ročište“, kaže advokat Delibašić.

Do sada su u predmetu Jovanjica podignute dve optužnice. Optužnicom “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, okrivljeni se terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju marihuane. 

Drugom optužnicom uglavnom su optuženi pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice.

U obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija, a obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. 

Tužilaštvo traži spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. Međutim, zbog stalnog odlaganja termina održavanja pripremnog ročišta, odlaže se i odluka o spajanju ta dva predmeta, pa i sam početak suđenja.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je pronađeno 1,6 tona marihuane.