Na početku ročišta u predmetu koje je Više javno tužilaštvo pokrenulo protiv trojice inspektora Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije, Marko Drašković, advokat okrivljenih Milana Iskova i Miloša Vešovića, uputio je sudu predlog za supstituciju, odnosno da Apelaciono tužilaštvo postupak dodeli nekom drugom tužilaštvu.

Ovo je prvi put da su se na ročištu pojavili svi okrivljeni i njihovi branioci. 

„Iako izgleda da su ispunjeni svi procesni uslovi, jer su se svi pojavili na suđenju, u ovom postupku zapravo nisu ispunjene procesne pretpostavke, a to je da tužilaštvo treba da bude nepristrasno i objektivno. Dok su na čelu tužilaštva Nenad Stefanović i Željka Nikolaidis suđenje ne može biti objektivno“, naveo je Drašković.

On je rekao da „postoje brojni dokazi koji pokazuju pristrasnost i nestručnost“ Nenada Stefanovića i bivše rukovoditeljke Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije ovog tužilaštva Željke Nikolaidis, koja je potpisala optužni predlog protiv inspektora.

„Oni u kontinuitetu vrše kampanju protiv policajaca IV odeljenja, a to je počelo kad su otkrili najveću plantažu marihuane, Jovanjicu. Oni nisu reagovali ni na pretnje koje su policajci dobijali, a tužilaštvo je time odbilo da se bavi. Podleglo je kampanji  u opskurnim medijima kojima su neki javni funkcioneri davali intervjue“, rekao je Drašković.

Drašković: Više javno tužilaštvo nije objektivno

Predmet protiv trojice inspektora – Milana Isakova, Miloša Kneževića i Miloša Vešovića, prvobitno je vodila tužiteljka Jelena Stevančević, a predmet joj je oduzet dok je bila na bolovanju prošle godine. Predmet je potom dodeljen tužiteljki Nikolaidis, koja je optužni predlog potpisala u vrlo kratkom roku. Vest o podizanju optužnog predloga objavljena je istog dana kada je Milan Isakov svedočio pred Specijalnim sudom o slučaju Jovanjica.

Tužiteljka Jelena Stevančević je, kako je BIRN prethodno izveštavao, odbila da potpiše optužni predlog, izražavajući neslaganje sa kvalifikacijom krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja. O okolnostima pod kojima je postupala u ovom predmetu, kao i o mogućim razlozima zbog kojih nedavno nije izabrana za tužiteljku u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Stevančevićeva je govorila u intervjuu za BIRN.

Advokat Drašković je i ovo naveo kao razlog za izuzeće Višeg javnog tužilaštva i najavio da će pozvati Stevanečvić kao svedoka ukoliko počne suđenje.

„Ne može biti objektivno tužilaštvo koje oduzima predmet tužiteljki Jeleni Stevančević koju su smenili, a razlog je neposlušnost u ovom predmetu. Ako počne suđenje, biće pozvana kao svedok. Stevančević, koja je bila na bolovanju, a koja se nije slagala da je ovo tužilaštvo uopšte nadležno za ovaj predmet, Nikolaidis je uzela predmet i brže bolje potpisala optužni predlog. Kada je Isakov išao da svedoči u predmetu Jovanjica nije ni izašao iz suda, a već je čuo da je podignut optužni predlog protiv njega“, rekao je on.

Dokazi „nezakonito“ prikupljani, kaže advokat

Još jedan od razloga koji je naveo Drašković za supstituciju, jeste da su, kako je rekao, dokazi pribavljeni na nezakonit način, navodeći da se u predmetu nalaze čak 42 razgovora Miloša Vešovića snimljena nakon isteka naredbe za izvođenje posebnih dokaznih radnji. 

„Takvo tužilaštvo ne može biti objektivno. Mi ćemo imati dokazne predloge, kada počne postupak, a to je i da se saslušaju policajci IV odeljenja i da se izvrši uvid u njihove službene beleške kako bi posvedočili o tome koji su to ljudi nudili novac i nagrade samo da bi optužili [bivšeg načelnika IV odeljenja koji je otkrio Jovanjicu] Slobodana Milenkovića, Isakova i ostale“, rekao je Drašković.

Ovom predlogu usprotivila se postupajuća tužiteljka Ana Đuričić rekavši da su sve okolnosti o kojima je Drašković govorio, odbrani bile poznate mesecima unazad, te da su imali vremena da takav predlog upute ranije. 

Ona je takođe navela da zahtev za supstitucijom ne može da se uputi preko suda, već preko Višeg javnog tužilaštva, da bi ono moglo da prosledi dalje Apelacionom tužilaštvu, koje bi odlučilo o zahtevu. 

„Budući da su se svi okupili i da su se stekli procesni uslovi, te da se ovaj predlog podnosi sudu koji nije nadležan, niti sam ja nadležna za takvu odluku, mogu da zaključim da je to usmereno na dalje odlaganje ovog postupka“, rekla je Đuričić.

Drašković je odgovorio da su netačni navodi o opstrukciji, rekavši da je on tek drugi put na ročištu i da je predlog hteo da podnese na prošlom, ali da ono sticajem okolnosti nije održano.

S obzirom na to da se tužilaštvo protivi predlogu za supstituciju, Drašković je izneo nov predlog, a to je izuzeće postupajuće tužiteljke Ane Đuričić, Nenada Stefanovića i Željke Nikolaidis.

Rekao je da su razlozi zbog koji tražio izuzeće isti kao za supstituciju, dodajući da su razlozi za izuzeće postupajuće tužiteljke to što se „ne može zastupati neki akt koji niste sačinili, čije dokaze niste prikupljali i ko prihvata da uzme oduzeti predmet od koleginice“.

Sudija Milan Grkinić je rekao da ne zna na čemu je zasnovana Draškovićeva procena tužiteljke Đuričić i da je ona vrlo pripremljena za predmet. Sudija je, međutim, prihvatio predlog za izuzeće o kom će odlučiti Apelacioni tužilaštvo.

Sledeći pretres zakazan je za 7. jun.

Za šta se terete Milan Isakov i dvojica njegovih kolega?

U optužnom predlogu se navodi da su se trojica inspektora pomenutog dana sastala s oštećenima B.H. i M.M. kako bi inspektor Isakov vratio tri nargile koje im je iznajmljivao uz dogovorenu nadoknadu. 

Prema navodima u optužnom predlogu, trojica inspektora su vezala oštećene lisicama i tukli ih rukama i nogama po glavi i telu, dok je inspektor Miloš Vešović navodno teško povredio B.H. udarajući ga otvorenom šakom po glavi, što je rezultiralo perforacijom leve bubne opne.

Optužni predlog protiv trojice inspektora IV odeljenja – Kneževića, Isakova i Vešovića, potpisan je 4. septembra prošle godine, samo dva dana uoči svedočenja Isakova pred Specijalnim sudom u svojstvu svedoka u postupku „Jovanjica 1“. Isakov je zajedno sa Slobodanom Milenkovićem, tadašnjim načelnikom IV odeljenja beogradske policije, bio u službenom automobilu koji je Predraga Koluviju, suvlasnika kompanije Jovanjica, 13. novembra 2019. godine zaustavio na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje, nakon čega je i uhapšen.

Nasilje zbog nargila koje se opisuje u optužnom predlogu, zbilo se dva meseca pošto je inspektor Slobodan Milenković u julu 2022. godine saslušan u svojstvu građanina u Višem javnom tužilaštvu, a sve posle intervjua koji je za prorežimski tabloid Objektiv dala bivša državna sekretarka policije Dijana Hrkalović koja je rekla da Milenković „radi drogu“. 

Hrkalovićeva, protiv koje je takođe u toku suđenje zbog krivičnog dela trgovina uticajem, pomenuti intervju je dala nakon što je izašla iz pritvora iz kog ju je izbavio advokat i visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović, odmah pošto ga je angažovala zamenivši dotadašnji advokatski tim iz kancelarije Seada Spahovića. 

Pritisci na inspektore koji su uhapsili Koluviju

Godinu dana pre ovoga, 2021. godine, prema prošlogodišnjem svedočenju inspektora Dušana Mitića u predmetu Jovanjica, krenuli su žestoki pritisci na inspektore IV odeljenja, kada dobijaju i informacije o tome da im je ugrožena bezbednost.

„Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju“, rekao je svedočeći inspektor Mitić, svedočeći u postupku „Jovanjica 1“. Za pritiske je optužio Bratislava Gašića, bivšeg direktora BIA, jednog od šefova BIA Mirka Škera, ali i postupajućeg tužioca u predmetu Jovanjica Sašu Drecuna.

Nakon ovog svedočenja, u avgustu prošle godine, Milenkovićev i Mitićev advokat Zdenko Tomanović objavio je da su dvojica inspektora smenjena sa svojih pozicija u IV odeljenju ocenivši taj potez kao „osvetu policajcima“ i pritisak zbog postupanja u predmetu Jovanjica.

Ubrzo potom Milenković i Mitić su od nadležnih zatražili da im se hitno dodeli fizička zaštita nakon što su iz kredibilnih izvora došli do informacija da im je ugrožena bezbednost. Od 4. septembra prošle godine obezbeđuje ih Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).

Sukobi u Višem javnom tužilaštvu

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koja je potpisala optužni predlog protiv trojice optuženih inspektora IV odeljenja beogradske policije, Željka Nikolaidis, zapamćena je nakon što je u julu 2022. godine saslušavala inspektora Slobodana Milenkovića zbog pomenutih optužbi koje je protiv njega u TV programu iznela Dijana Hrkalović.

Neki mediji su je opisivali kao tužiteljku naklonjenu vrhu vlasti, koja uživa široko poverenje glavnog višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića.

Međutim, pojedini mediji izveštavali su prošle godine da je došlo do promene u njihovom odnosu, što je samo deo višemesečnih sukoba u Višem javnom tužilaštvu, praćenih brojnim optužbama da glavni tužilac Stefanović zloupotrebljava svoju funkciju. 

Prvi put o ovome javno su progovorile tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović. Dešavanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pažljivo prati i Evropska komisija.

Napomena: Suđenje u ovom slučaju je i dalje u toku. Krivica se utvrđuje pravosnažnom presudom. Novinar, glavni urednik i izdavač ne odgovaraju za štetu ako je informacija verno preneta iz sudskog postupka i ukoliko je novinar postupao sa dužnom novinarskom pažnjom.