Iako su prošla skoro dva i po meseca otkada je u Apelacioni sud stigla žalba Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) na odluku Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal o izdvajanju pojednih dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, Apelacija još nije donela odluku o tome hoće li „Jovanjica 1“ i definitivno ostati bez nekih od ključnih dokaza.    

U Apelacioni sud je još 1. novembra prošle godine stigla žalba TOK-a na odluku sudskog veća predvođenog sudijom Zoranom Ganićem da iz spisa predmeta izdvoji veći broj dokaza prikupljenih na imanju u blizini Stare Pazove tokom pretresa obavljenog 18. novembra 2019. godine jer je prema oceni suda policija do njih došla u nezakonitom postupku. Takvu odluku, sudsko veće je na ročištu 27. septembra prošle godine donelo drugi put.

Prvi put takvu odluku donelo je u novembru 2022. godine, kada je iz predmeta izdvojilo oko 660 kilograma kanabisa pronađenog na imanju, koji je prema optužnici bio osušen i spakovan za prodaju, zatim rokovnike u kojima su upisivane smene ljudi koji su se, prema navodima optužnice, bavili proizvodnjom i prodajom opojne droge, kao i hiljade biljaka kanabisa. 

Odluku o izuzimanju dokaza Apelacioni sud je ukinuo i vratio Ganićevom veću na ponovno odlučivanje, naloživši da prethodno u svojstvu svedoka budu saslušana petorica inspektora IV odeljenja beogradske policije zaduženog za borbu protiv droga, koja su učestvovala u akciji na Jovanjici 13. novembra 2019. godine. U nastavku suđenja, saslušani su inspektori Milan Isakov, Dušan Mitić, Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović.

Slobodan Milenković, prošle godine smenjeni šef IV odeljenja nije saslušan, jer se zbog bolesti više puta nije pojavio u sudnici Specijalnog suda. Iako je Apelacija naložila da se nova odluka donese nakon što svi inspektori budu saslušani, sudija Ganić je 27. septembra prošle godine odlučio da drugi put donese istu odluku i izdvoji pomenute dokaze iz predmeta. Takvu odluku Ganić je doneo uprkos tome što je inspektor Milenković uz izveštaj lekara, sudu dostavio i informaciju o tome da će polovinom novembra biti u mogućnosti da se pojavi u sudu.

Kao što je BIRN već pisao, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podnelo je žalbu na takvu odluku 10. oktobra ove godine. Predmet je u Apelacioni sud u Beogradu stigao tri nedelje kasnije – 1. novembra, ali do danas odluka nije doneta, rečeno je za BIRN u tom sudu. 

„Još uvek nije doneta odluka u tom predmetu“, kratak je odgovor koji je BIRN dobio iz Apelacionog suda u Beogradu. 

Apelacioni sud odluku može da potvrdi, zatim može da je ukine i vrati Višem sudu na ponovno odlučivanje, a može i da preinači odluku prvostepenog suda i donese odluku koja bi bila konačna. 

Dok Apelacija ne donese odluku o spornim dokazima, ne može ni da se nastavi suđenje u postupku „Jovanjica 1“, rečeno je BIRN-u u Višem sudu u Beogradu. 

Na auto-putu Beograd-Niš, 13. novembra 2019. godine inspektori Slobodan Milenković i Milan Isakov zaustavili su automobil u kom je bio Predrag Koluvija, suvlasnik kompanije Jovanjica. On je zaustavljen zbog bahate vožnje, nakon čega je Koluvija i uhapšen, dok je docnije istog dana na njegovom imanju Jovanjica pronađeno više od 66.000 biljaka kanabisa. Optužnicom „Jovanjica 1“ zbog uzgajanja marihuane optuženi su Predrag Koluvija i još devet osoba, mahom zaposlenih na tom imanju.

Nastavak pripremnog ročišta za Jovanjicu 2 krajem februara 

Nastavak pripremnog ročišta u predmetu „Jovanjica 2“ koje je već duboko ušlo u treću godinu pokušaja da se održi i time stvore uslovi za početak suđenja, zakazan je za 22. i 23. februar, rečeno je za BIRN u Višem sudu u Beogradu.

Kako saznajemo, u TOK su stigle odluke kojima su odbačeni zahtevi advokata optuženih da se iz postupka izuzme glavni tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić i vrhovna javna tužiteljka Zagorka Dolovac. 

Naime, na poslednjem pripremnom ročištu održanom 15. novembra prošle godine, odbrana je zatražila izuzeće troje tužilaca, a pored Nenadića i Dolovac, zatraženo je i izuzeće postupajućeg tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna. Kako se o zahtevu za izuzeće tužioca Drecuna ranije već raspravljalo, sudija Zoran Ganić je taj zahtev odmah odbio, dok se o druga dva zahteva odlučivalo, a nakon većanja, oni su odbačeni, pa su stvoreni uslovi da se zakažu novi termini za pripremno ročište.

Prethodno je, krajem septembra prošle godine, posle više od dve godine odlaganja, konačno održano pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“. Kada se pomislilo da se postupak napokon pomera s mrtve tačke, na narednom ročištu u novembru, advokati optuženih izneli su pomenute zahteve za izuzeće tužilaca, što je ponovo odložilo održavanje pripremnog ročišta.

Prvi put pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano za 6. maj 2021. godine. Od tada je odlagano više od 20 puta. Osim jednog održanog u junu 2021. i septembru prošle godine – svi termini su otkazivani najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata.

Optužnica „Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije i dve obaveštajne agencije – VOA i BIA da su prvooptuženom Predragu Koluviji, suvlasniku imanja Jovanjica, obezbeđivali zaštitu u ilegalnom poslu sa marihuanom.