Pred Specijalnim sudom u Beogradu saslušana su prva dva svedoka u predmetu Jovanjica – Aleksandar Anđić, suvlasnik i direktor Jovanjice i Nebojša Đinović, suvlasnik i direktor firme Superior koja je za potrebe Jovanjice proizvodila konoplju i izvozila je u Makedoniju. 

Svedoci su saslušani u nastavku sudskog postupka koji se vodi protiv desetočlane grupe na čijem je čelu Predrag Koluvija, vlasnik Jovanjice na kojoj je, prema optužnici, uzgajana marihuana. Oni su objašnjavali svoje uloge u poslovima sa konopljom koja je uzgajana na Jovanjici. 

Aleksandar Anđić, manjinski vlasnik preduzeća Jovanjica, objasnio je kako je ušao u posao sa Koluvijom. Potvrdio je da je koristio aplikaciju Razgovor preko koje su komunicirali pripadnici grupe. Nije, međutim, znao da odgovori na pitanja tužioca o tome šta je radio tog 13. novembra 2019. nakon što je saznao da je uhapšen Koluvija, jer je „sve to bio šok“.

Preduzeće Jovanjica nastalo je iz firme Džim–krek-šop koju je Anđić osnovao sa svojom prijateljicom 2011. godine, a koja je bila registrovana za marketinške usluge i trgovinu. Sa prijateljicom je radio godinu-dve, a zatim je upoznao Koluviju.

“Do našeg kontakta je došlo mislim preko crkve, nisam siguran”, rekao je Anđić i dodao da se odlučio na saradnju sa Koluvijom pošto “ima neobičnu biografiju, nije odavde, govori jezike, ima ideje o organskoj proizvodnji”, pa su postigli dogovor da Koluvija bude zadužen za proizvodnju, a on za komercijalne poslove. 

On i Koluvija postali su vlasnici preduzeća koje menja naziv u Jovanjica sa po 50 odsto udela. Kasnije je udeo u preduzeću povećan u korist Koluvije na 75 odsto zbog toga što je od njega potekla ideja o uzgajanju organske hrane i zbog toga što je voće i povrće uzgajano na njegovoj plantaži, pa je Anđić smatrao da bi bilo fer da on ima veći udeo u firmi od njega.

Firma je tada intenzivno počela da se bavi proizvodnjom i distribucijom organske hrane, saradnjom sa kooperantima i sklapanjem poslova sa trgovinskim lancima. 

Zbog prirode posla koji je obavljao, a koja nije podrazumevala proizvodnju, Anđić je, kaže, retko dolazio na Jovanjicu, a vreme je uglavnom provodio u kancelariji na Novom Beogradu.  

Iako nije često odlazio na Jovanjicu, kako kaže, bio je upoznat sa time da je firma imala ugovor sa firmom Superior o proizvodnji industrijske konoplje. 

Firma Superior je kao referentna kompanija mogla da dobije dozvolu za uzgoj industrijske konoplje, kao i dozvolu za njen izvoz, što sa Jovanjicom nije bio slučaj, zbog ranijih malverzacija sa izvozom kivija, zbog čega se našla na crnoj listi Ministarstva poljoprivrede. 

Anđić je rekao i da je konoplja bila izvožena 12 ili 13 puta u Makedoniju, ali da on u tome nije učestvovao, već je samo imao saznanja o tome.

„Ja sam povremeno dolazio na imanje, lično ne poznajem gospodina iz Superiora, zna ga Predrag (Koluvija), nisam ja ugovarao poslove, ali sam bio oduševljen idejom“.

Za razliku od vlasnika firme Superior koji je svedočio nakon suvlasnika Jovanjice i koji je rekao da mu je Koluvija ostao dužan i da nije uspeo da naplati ni poslove proizvodnje biljaka, ni njihovog izvoza, Anđić je, na pitanje sudije Ganića o tome da li je Superirou za taj posao plaćeno, rekao da se ne seća. 

Pitanja tužioca

Anđić nije mogao da se seti odgovora ni na neka pitanja koja mu je postavio tužilac Saša Drecun. 

Prva pitanja odnosila su se na to gde je bio tog 13. novembra kada je policija ušla na Jovanjicu, nakon čega je uhapšen Predrag Koluvija.

Anđić je rekao da „misli“ da toga dana nije bio u Staroj Pazovi, u kojoj se nalazi imanje. Rekao je i da je ubrzo po ulasku policije na imanje saznao za to i da mu je to javio optuženi Vladan Živojinović, koji je na Jovanjici radio kao agronom.

Anđić je to potvrdio nakon tužiočevog pitanja – da li poznaje Vladu povrtara i da li mu je on javio da je policija na Jovanjici.

„Rekao mi je da dolazi policija u pravcu imanja“, objasnio je Anđić.

Tužioca je zanimalo i šta je radio kasnije tokom tog dana, ali Anđić nije mogao da se seti.

„Bio sam u kancelariji na Novom Beogradu, dobio sam poziv negde oko kraja radnog vremena, to sam saznao, sve je to bio šok“.

Na pitanje tužioca šta je radio posle tog šoka, Anđić je odgovorio da su se stvari „dešavale toga dana šokantno, iznenađujuće“ i da „od šoka ne može da se seti“ gde je bio i šta je radio nakon što je saznao da je policija na Jovanjici.

Anđić je dalje odgovarajući na pitanja tužioca rekao da je aplikaciju Razgovor imao instaliranu na telefonu Huavei i potvrdio da je preko nje komunicirao sa Koluvijom. Nije, međutim, precizirao u vezi sa čim je bila komunikacija preko aplikacije Razgovor. 

Tužioca je zanimalo i da li Anđić poznaje pojedine osobe.

On nije mogao da se seti ko je „Stolar“, Knauf“, „Kale“…

Nakon što je rekao da ne zna ko je Stolar, Drecun je Anđića upitao da li zna ko je Miodrag Poznan, što je on potvrdio, ali je rekao da nije znao da ga zovu Stolar , kao i da se ne seća da li se sa njim dopisivao.

Poznan se, inače, kako je pisao KRIK, pominje u optužnici “Jovanjica 2”. U njoj je opisano da je grupa koja je optužnicom obuhvaćena pretrpela šok kada je u junu 2019. uhapšen Miodrag Poznan zvani Stolar, na graničnom prelazu Preševo sa oko 30 kilograma marihuane. „Može se tvrditi da je droga kanabis pronađena u vozilu kojim je upravljao Poznan bila pod kontrolom Koluvije, odnosno da potiče iz proizvodnih pogona Jovanjice“, piše u optužnici.

U optužnici za “Jovanjicu 1”, on se pominje u Rešenju Ministarstva odbrane, odnosno Vojno obaveštajne agencije od 21.10.2019. godine, kojim se utvrđuje da se Predrag Koluvija, koji obavlja dužnosti referenta za operativne poslove VOA, ovlašćuje da izvršava sve zadatke iz delokruga rada te agencije, u obavljanju propisanih poslova koji se tiču aktivnosti vezano za Miodraga Poznana. Ovlašćenje se odnosi na primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka – tajna saradnja sa fizičkim i pravnim licima radi prikupljanja podataka i informacija iz nadležnosti VOA. 

Prema navodima iz “Jovanjice 2”, ovo rešenje je falsifikovano, a nabavio ga je, navodno, Saša Vujisić, takođe pripadnik VOA koji je jedan od optuženih u drugoj optužnici i nalazi se u bekstvu. 

Tužilac Drecun je pitao i da li je Anđić sa Koluvijom razgovorao o komunikaciji sa „licem Štrumf“, ali Anđić nije mogao da se seti.

Prema šifrarniku za aplikaciju Razgovor koji se nalazi u spisima predmeta, a koji je detaljno prenet u optužnici, navodi se da je pod šifrom EDR1C33 kao lice označeno Dragomir Petronijević Štrumf. 

Pojedini mediji su još 2019. pisali da je reč o funkcioneru Srpske napredne stranke i članu gradskog veća Dragomiru Petronijeviću.

Petronijević u istrazi nije saslušavan, nema ga među optuženima, niti na spisku svedoka. 

Anđić je odgovarajući na pitanja tužioca rekao i da je aplikaciju Razgovor imao i tokom 2020, nakon hapšenja Koluvije. Takođe je potvrdio da je bio član grupe nazvane Savet za bezbednost, koja je postojala u okviru aplikacije Razgovor i služila je, kako je pisao KRIK, da se u njoj pripadnici policije i tajne službe dogovaraju kako da štite Predraga Koluviju. 

Tužilac Drecun je pokušao da sazna i da li Anđić poznaje Miloša Tofilovića i da li je sa njim komunicirao, a isto ga je zanimalo i za Aleksandra Tošića, ali sudija nije dozvolio ova pitanja, jer je reč o optuženima iz predmeta ’Jovanica 2’, za koji optužnica još nije potvrđena. 

Podsetimo, Aleksandar Tošić je pripadnik BIA, dok je Miloš Tofilović upravljao „audijem 8“ u kom je bio Predrag Koluvija, kada je automobil, zbog nasilničke vožnje na auto-putu ka Nišu, zaustavila policija 13. novembra 2019, a nešto kasnije tog dana ušla na imanje Jovanjica na kojoj je zatekla zasade marihuane. 

Nakon što je pušten iz pritvora zbog Jovanjice, Tofilović je nedavno ponovo uhapšen, ovoga puta zbog heroina. 

Koja je razlika između psihoaktivne i industrijske konoplje

Suvlasnik i direktor firme Superior Nebojša Đinović, koji je kao svedok saslušan u nastavku suđenja, rekao je da je preduzeće sa Jovanjicom imalo ugovor o zajedničkom istraživanju i razvoju i o proizvodnji sadnog materijala. 

Objasnio je da su se sadnice konoplje Monoika i Fedora proizvodile u laboratoriji Superiora. Sadnice je Superior proizvodio iz semena. Seme za Fedoru su, kaže, kupili od Jovanjice. 

Kada bi biljke dostigle visinu od oko 3 cm, Superior ih je isporučivao Jovanjici gde su biljke uzgajane i umnožavane, a nakon toga su izvožene u Makedoniju, takođe preko Superiora. 

Matična biljka je Jovanici prodavana po ceni od 10 evra plus PDV. 

„Kada oni iz te jedne biljke dobiju desetine i stotine novih, oni ih vraćaju nama da ih izvezemo“, kaže Đinović i dodaje da na tom poslu ništa nisu zaradili, jer im Koluvija ništa nije platio, nisu plaćene ni matične biljke, ni troškovi izvoza.  

Izvoz je išao preko Superiora na inicijativu Koluvije, kaže Đinović.

„Ranije su imali problem zbog izvoza kivija u Rusiju koji je bio prikazan kao domaći, a bio je uvezen iz Grčke, što se smatralo reeksportom, pa Jovanjica nije mogla da dobije dozvolu za izvoz konoplje. Zato je mene molio Koluvija da izvozimo umesto njih“.

Superior je izvozio sadnice iz Jovanjice u Makedoniju tako što su prvo dopremane u Smederevsku Palanku na carinu, a ukupno je bilo 12 izvoza. Sa izvozom u Makedoniju je prekinuto nakon upada policije na Jovanjicu.

„Bul building, i sa njima je bio jedan ugovor, ali nije stiglo da ode kod njih zbog upada policije na Jovanjicu“, kaže Đinović.

Prema navodima iz optužnice, pomenutih 12 tura od po oko 4.000 biljaka izvezeno je makedonskoj firmi THC Quality group. 

Prema saznanjima BIRN-a, jedan od suvlasnika te firme je Predrag Koluvija, dok je u firmi Bul building on ranije bio jedan od suvlasnika. 

Đinović je tokom svedočenja rekao i da ne zna razliku između psihoaktivne i industrijske konoplje.

Na današnje ročište nije došao drugi vlasnik Superiora, Ivo Đinović koji se nije osećao dobro nakon što je primio vakcinu protiv Kovida-19.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 4. marta saslušanjem četvoro zaposlenih u firmi Superior. 

Koluvija se žali na zdravlje

Na početku današnjeg ročišta, sudu su se obratili Predrag Koluvija i njegov branilac koji su se požalili na Koluvijino zdravlje. 

Rekli su da je Koluvija bio na pregledu na VMA gde je konstatovano da ima ishemijske promene na mozgu i zatražili da se izvrše dodatne analize i uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju i da mu se omogući adekvatno lečenje.  

„Već tri meseca imam tup bol u glavi, koji je sve jači, ranije po sat-dva, sada po ceo dan, na momente ne vidim ništa, samo belo“, rekao je Koluvija koji je preneo da je na pregledu od doktorke čuo da mu se tope nervi u mozgu zbog bakterije u srednjem uhu.

Koluvija je rekao da suđenje ipak može da prati, a sudija Ganić je obećao da će biti izvršen uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju.