Postoji ozbiljna sumnja da su članovi Kriznog štaba donosili epidemiološke mere na osnovu  neažurnih podataka – rekao je Milorad Ivanović, glavni urednik BIRN-a gostujući u emisiji Utisak nedelje na TV Nova S.

On je i objasnio kako je došlo do toga da se zvanični podaci, koji su saopštavani svaki dana na konferencijama za novinare Kriznog štaba, ne podudaraju sa podacima iz državne Informacione baze Covid 19 u koju su novinari BIRN-a imali uvid.

„Mi tačno vidimo da negde do 4. aprila podaci koje saopštava Vlada i podaci iz informacionog sistema su manje-više slični, sa nekom malom razlikom. I onda nakon 4. aprila imamo jedan nagli skok i jednu naglu razliku i imamo jednu krivu koja dostiže vrhunac 12. i 13. aprila kada imamo 23 mrtva koji su sigurno imali u tom trenutku kovid. A nama se u tom trenutku kaže zvanično 6, a imamo zapravo 23“ objasnio je Ivanović.

Poenta je, kako navodi Ivanović, da su nadležni znali prave podatke i da je javnost više od mesec dana dobijala lažne, a na osnovu kojih su pravljene neke epidemiološke mere.

Nakon što je 22. juna BIRN objavio istraživanje nadležni su počeli da objašnjavaju da je do razlike u brojevima došlo iz čisto metodoloških razloga prilikom tretiranja onih koji su umrli “od korone” i onih koji su umrli “sa koronom”.

Istraživanje BIRN-a međutim upravo pokazuje da su lekari u državni sistem Covid19 prijavljivali pravi broj preminulih. Ono što ostaje nepoznanica, a što je BIRN pokušao da sazna od nadležnih, je ko je odlučio da se u javnost izlazi sa daleko manjim podacima od onih koje su lekari prijavili i koji postoje u državnom informacionom sistemu.