Građani su se okupili ispred Skupštine Srbije nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ponovo biti uveden policijski sat tokom predstojećeg vikenda.

„Danas sam imao razgovore sa doktorom Konom u više navrata, on se konsultovao sa celim epidemiološkim timom. Od sutra će biti zabranjeno svako javno okupljanje sa više od pet ljudi, bilo u zatvorenom bilo u otvorenom prostoru, a od petka idemo na dugački policijski sat, odnosno zabranu kretanja, zaključno sa ponedeljkom, a onda od ponedeljka ćemo da vidimo dalje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je kazao da se nove striktne mere uvode jer je u bolnicama „gotovo četiri hiljade hospitalizovanih kovid pacijenata”.

„Sve beogradske bolnice su gotovo pune: Infektivna klinika, Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, Kliničko-bolnički centar Dragiša Mišović, Kliničko-bolnički centar Zvezdara, KBC Zemun“, kazao je predsednik.

Nedugo nakon konferencije za novinare, više od hiljadu građana okupilo se ispred Skupštine Srbije i blokiralo ulice Beograda. U jednom trenutku protest se oteo kontroli i grupa demonstranata je uspela da uđe u skupštinske prostorije, ali ih je policija ubrzo izgurala.

Kako se situacija nije smirivala, a sve veći broj građana se priključivao, policija je poslala dodatne snage.

Policijske jedinice su koristile suzavac da rasteraju okupljene građane, a pojedini građani bili suuhapšeni i pretučeni.