Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut tražio je rok od nešto više od mesec dana da BIRN-u dostavi podatke o broju preminulih od virusa korona iako se informacije o smrtnim slučajevima ubacuju u realnom vremenu, svaki dan, u informacioni sistem Covid-19.

Nakon što su se pojavile nezvanične informacije da preminulih ima više od broja koji se svakodnevno objavljuje na sajtu covid19.rs, novinari BIRN-a potražili su zvaničnu potvrdu od Instituta Batut koji upravlja ovim informacionim sistemom.

Novinari BIRN-a su 8. maja 2020. godine od Batuta tražili podatke o ukupnom broju preminulih od virusa korona, kog su pola, kojim starosnim grupama pripadaju i u kojim bolnicama su preminuli.

Umesto odgovora, sedam dana kasnije, nadležni iz instituta su uputili dopis novinarima BIRN-a u kome traže odlaganje slanja odgovora do 16. juna 2020. godine.

U dopisu se navodi da “u informacionom sistemu Covid-19 ne postoje predefinisani izveštaji koji bi automatski pružili podatke” koji se traže – ukupan broj preminulih, broj preminulih prema polu, starosnoj grupi i bolnicama u kojima su preminuli.

Dalje navode da je za ove podatke potrebno ostvariti “veliki broj unosa” što zaposleni trenutno nisu u mogućnosti da urade jer su “opravdano zauzeti zbog pandemije”. Zbog toga, Institut  podatke ne može da dostavi pre 16. juna 2020. godine, što je mesec i po dana nakon slanja zahteva.

Informacije da preminulih od korone ima više nego što je zvanično objavljeno stižu iz Niša gde je odbornička grupa Niška inicijativa iznela nezvaničan podatak da je u tamošnju “kapelu primljeno čak 360 preminulih koji su tretirani kao zaraženi”. Zvaničnu potvrdu nisu dobili iako su se obraćali različitim gradskim službama.

Vlada Srbije je 28. marta 2020. godine uspostavila Informacioni sistem Covid-19 i u njega se slivaju sve informacije u vezi sa epidemijom virusa korona.

SHARE fondacija je ustanovila da su u periodu od 9. do 17. aprila korisničko ime i lozinka za pristup informacionom sistemu Covid–19 bili dostupni na sajtu jedne zdravstvene ustanove, čime su mogli biti ugroženi osetljivi podaci o epidemiji.