Najava premijerke Ane Brnabić da postoji mogućnost uvođenja kazni od 150.000 dinara za građane Srbije starije od 65 godina koji nastave da krše naredbu o samoizolaciji imala je delimičan uspeh.

Starijih je danas bilo daleko manje na ulicama nego prvog dana nakon uvođenja vanrednog stanja, ali pojedini najstariji sugrađani i dalje nisu poštovali ovu naredbu.

Mahom se radi o ljudima koji žive sami i koji trenutno zavise od pomoći države prilikom nabavke osnovnih namirnica i lekova.

Stručnjaci upozoravaju da su građani stariji od 65 godina posebno ugroženi i da oboljevaju od težeg oblika bolesti, te da ih je zbog toga potrebno dodatno zaštititi. Zbog toga Vlada Srbije i razmatra mogućnost donošenja odluke o potpunoj zabrani napuštanja stanova za osobe starije od 65 godina.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji živi oko 1,4 miliona stanovnika starijih od 65 godina.

BIRN je pokušao da od nadležnog ministarstava, pokrajinske vlade, kao i od uprava najvećih gradova dobije odgovor šta je preduzeto da se najstarijima obezbedi snabdevanje lekovima i osnovnim namirnicama.

Šefica kriznog štaba za nišavski okrug Dragana Sotirovski kaže da su od 16. marta u pet najvećih opština ovog okruga uspostavljeni telefonski centri na koje se svi građani kojima treba pomoć mogu javiti.

„Sve više volontera se javlja, među njima ima i lekara i medicinskog osoblja. Za svakog ko se bude javio biće organizovana pomoć za isporuku najvažnijih namirnica i lekova“, kaže Sotirovski.

U Kragujevcu od juče takođe radi telefonska linija za penzionere i starije od 65 godina.

„Za sada nije velika navala, od jutros smo imali svega petnaestak poziva, ali verujemo da će se to promeniti u narednim danima“, kaže za BIRN operater kol centra.

On dodaje da za sada u gradu ima dovoljno volontera, kao i da je uspostavljena saradnja sa Crvenim krstom.

Predstavnik vojvođanske vlade izjavio je za BIRN da su lokalne samouprave u pokrajini zadužene za organizaciju volontera i da za sada sve ide po planu.