Vakcina protiv virusa korona, koju razvijaju kompanije Fajzer i BioNTeh, dobila je odobrenje za uvoz, potvrđeno je BIRN-u u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Kontigent od 4,800 vakcina stigao je danas u Beograd, prenosi Tanjug.

Sa svetskim farmaceutskim gigantom sklopljen je ugovor o nabavci 1,8 miliona vakcina. Sledeća isporuka biće sledeće nedelje, a iz Fajzera za BIRN kažu da će u narednih tri do šest meseci isporučiti sve ugovorene količine.

Nakon što prve doze ove vakcine stignu u Srbiju, uzorci će proći kroz “kratku, ali efikasnu laboratorijsku kontrolu” u nacionalnoj referentnoj laboratoriji, kažu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Vakcina će moći da se koristiti tek nakon što dobije sertifikat analize i privremenu dozvolu pod specijalnim okolnostima. 

Fajzerova vakcina daje se u dve doze u razmaku od 21 dan, što znači da je ukupno naručena količina dovoljna za vakcinisanje 900.000 građana Srbije.

U Fajzeru su nam potvrdili da je Srbija jedna od prvih zemalja u svetu koje su potpisale ugovor i omogućile uvoz vakcine. BIRN saznaje da je pregovore sa proizvođačem vakcine vodio politički deo kriznog štaba, što nam je potvrđeno u kompaniji Fajzer.

“Srbija je stvarno požurila i napravila fantastični pomak. Srbija je definitivno jedna od prvih u svetu, koja je potpisala ugovor i napravila lokalnu dozvolu za uvoz. Registraciju za sada ima šest ili sedam zemalja, koje imaju ugovor sa Fajzerom”, kažu u ovom farmaceutskom džinu.

Iz Fajzera kažu da je svaka zemlja pregovarala o uslovima distribucije i količinama vakcina i da su ove informacije sastavni deo ugovora, ali i strategije vlade o kojima samo one mogu da komuniciraju.

Nije poznato po kojoj ceni je Srbija kupila vakcine. Amerika je 100 miliona doza plaćala 19,5 dolara po dozi, dok je u Evropskoj Uniji napravljen dogovor na 18,9 dolara po dozi, kako prenosi Rojters.

“Količine čekaju i odvojene su po zemljama kako je bilo dogovoreno po ugovorima”, objašnjavaju u kompaniji. Navode i da su iz Vlade Srbije garantovali da su mobilisali sve snage kako bi vakcinacija počela što pre.

Fajzer je ponudio dve opcije transporta – do centralnog skladišta u Srbiji, odakle bi za dalju distribuciju bile zadužene domaće veledrogerije ili da Fajzer distribuira direktno u bolnice i domove zdravlja, odnosno na mesta gde bude organizovana vakcinacija. Iz Fajzera nisu potvrdili za koju se opciju Vlada Republike Srbije odlučila.

Jedna od specifičnosti Fajzerove vakcine je u tome što mora biti transportovana u “hladnom lancu” na temperaturi od minus 70 stepeni, za šta je potrebna i posebna oprema.

Iz Fajzera kažu da cena obuhvata i isporuku vakcina od mesta proizvodnje – a to je u našem slučaju fabrika u belgijskom gradu Pursu – do samog mesta vakcinacije, ukoliko Vlada tako odluči.

“Pogotovo za taj početak, prve doze, kada sve zemlje nisu jednako pripremljene za taj hladni lanac od minus 70 stepeni, Fajzer može garantovati distribuciju od fabrike do mesta vakcinacije. Bilo gde u Srbiji, gde bi Vlada Srbije odlučila da budu mesta vakcinacije, Fajzer može dovesti vakcinu svojim lancem distribucije ili može dovesti u jedno skladište odakle se dalje distribuira”, kažu u Fajzeru.

Vakcine bi stigle i ranije, kako kažu iz Fajzera, da nije došlo je do poteškoća u dostavi sirovina zbog čega je tokom leta najavljena isporuka od 100 miliona doza do kraja ove godine prepolovljena na 50 miliona doza vakcine. 

“Ova godina je malo kasnila, bilo je problema sa tom sirovinom. Druga stvar je da su registracije bile očekivane u novembru, pa su stigle krajem decembra. Srbija je, recimo, ubrzala, ona već sada može da uveze vakcine, pre Evrope”, kažu iz Fajzera.

Vakcina se može čuvati u zamrzivačima veoma niske temperaturom do minus 80 stepeni do šest meseci, do 30 dana ukoliko budu čuvane u “termo – šiperima” Fajzera, u kojima i budu dopremljene u Srbiju, uz obavezno dodavanje suvog leda na svakih pet dana ili običnim frižiderima, koje ima svaka bolnica, ali u takvim uslovima najduže pet dana.

Vlada Republike Srbije i ministarstva dobili su celokupan materijal o načinima čuvanja vakcine na osnovu čega su osmislili strategiju, objašnjavaju iz Fajzera i dodaju da je kompanija odgovorna za transport na pravoj temperaturi od fabrike do mesta isporuke.

“Temperatura se meri GPS-om svake sekunde i ukoliko slučajno dođe do pomeranja temperaturnog raspona, onda se ta vakcina oduzima iz prometa”, kažu iz ove kompanije.

U Fajzeru kažu da su “na liniji sa našom Vladom” od koje će se očekivati da pre svake isporuke treba da potvrdi da li može da primi traženu količinu vakcina na adekvatan način.

“Treba proveriti dve stvari. Da mi u toj nedelji možemo da isporučimo traženu količinu, što se svake nedelje koriguje. Druga stvar je da je zemlja spremna to da primi, makar da skladišti, ako ne vakciniše odmah”, kažu iz Fajzera.

Agenciji za lekove i medicinska predata je dokumentacija za dobijanje dozvole za uvoz još jedne vakcine – ruskog Sputnjika V. Fajzerova vakcina dobila je 21. decembra uslovno odobrenje Evropske agencije za lekove, dok ruska vakcina nije u postupku registracije pred ovom agencijom.

Još dve vakcine, koje su trenutno u različitim fazama istraživanja prednjače u dobijanju dozvola širom sveta – američka Moderna i britanska Oksford/AstraZeneka. Srbija je jedna od 190 zemalja koje su do 15. decembra potvrdile namere da će učestvovati u projektu Svetske zdravstvene organizacije za zajedničku nabavku vakcina COVAX, na čijem spisku se nalaze upravo vakcine dva pomenuta proizvođača. U toku su i klinička ispitivanja kineske vakcine CoronaVac.