Dr Mileta Radojević, koji se nalazi na čelu Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, otputovao je na poslovni put u Berlin u februaru 2020. godine na poziv češke firme NITES, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, suprug ministarke pravde Nele Kuburović.

Međutim, iz Ministarstva pravde navode da ni ministarstvo ni druge „institucije koje su pod njegovom nadležnošću, nemaju nikakav zaključeni ugovor ili poslovnu saradnju sa firmom NITES“, dok iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama navode da je češka firma bila samo posrednik za uspostavljanje saradnje.

Ministarka pravde Nela Kuborović je 1. maja saopštila da ona „ni na koji način” nije povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug Bojan Kisić, „niti je u mogućnosti da utiče na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta”.

Bila je to njena reakcija na saznanja BIRN-a da je firma na čijem čelu se nalazi suprug ministarke pravde i brat članice Kriznog štaba doktorke Darije Kisić Tepavčević potpisala unosne ugovore sa javnim preduzećima i ministarstvima u vrednosti od oko 26,8 miliona evra.

Iz odgovora koje smo dobili iz Ministarstva pravde i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama nejasno je koja je uloga NITES-a u organizaciji putovanja predstavnika srpskih institucija u Berlin na prezentaciju koju je održavala druga češka firma u saradnji sa nemačkim partnerima.

Iako na sajtu Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama vest o ovom putovanju počinje rečima „na poziv češke firme NITES…“, u samom pozivu koji je upućen Ministarstvu pravde odnosno upravi, a koji BIRN objavljuje, ova firma nigde se ne pominje.

Poziv na prezentaciju projekta iReparo koja treba da omogući digitalizaciju oštećenih ili uništenih dokumenata, poslala je u januaru 2020. češka firma ILC FACTORY, koja ovaj projekat sprovodi zajedno sa nemačkim institutom Fraunhofer IPK.

Iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde kažu za BIRN da je firma NITES samo posrednik za uspostavljanje saradnje i dodaju da je troškove posete snosila firma ILC FACTORY.

Iako u pozivu Radojeviću, koji je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, piše da važi za 1-2 osobe za koje je obezbeđen avionski prevoz, smeštaj i hrana, na ovo putovanje otišla je petočlana srpska delegacija.

Nju su, prema izveštaju sa sajta uprave, činili i predstavnici Istorijskog arhiva Beograda – direktor Dragan Gačić i pomoćnik direktora Jelena Nikolić, ali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Aleksandra Tomić i Slobodan Radovanović.

„Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici MUP-a uzimajući u obzir važnost reparacije uništenih dokumenata, kao dokaza u krivičnom postupku“, navodi se u odgovoru Uprave BIRN-u.

Iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama navode da Istorijski arhiv Beograda već duže od godinu dana sprovodi projekat restauracije starih crkvenih knjiga, pre svega matičnih knjiga, koje su velikim delom oštećene, kako bi se sačuvale kao deo istorijskog nasleđa.

„Tokom studijskog putovanja, Fraunhofer Institut IPK Berlin je pokazao spremnost da, zajedno sa firmom ILC FACTORY i nemačkom Vladom, donira ovu digitalnu opremu Republici Srbiji“, objašnjavaju iz uprave i dodaju da je nosilac projekta donacije Istorijski arhiv Srbije.

Ko su organizatori skupa

Firma ILC FACTORY je češka firma koja se bavi inovacijom i digitalizacijom kroz pronalaženje pametnih rešenja, piše na sajtu ove firme. Bave se i pametnom LED rasvetom za javno osvetljenje, a osim LED svetiljki i raznih vrsta kamera, prodaju i  beskontaktni merač temperature i zaštitne maske.

U delu „o nama“ piše da firma postoji od 2011. godine i da im je jedan od partnera nemački Fraunhofer Institut, dok se nigde ne pominje ime direktora ili zastupnika.

Berlinski Institut Fraunhofer je institut za proizvodne sisteme i tehonologiju dizajna koji prema podacima sa sajta postoji 40 godina i bavi se „istraživanjem i razvojem inteligentne proizvodnje i pametne industrije“.