Dragan Krajnović, koji je poznat po optužbama nekoliko majki da ih je u nezakonitim sudskim postupcima odvojio od dece, moći će nesmetano da nastavi s radom nakon što je Upravni sud odložio izvršenje odluke Advokatske komore Beograda (AKB) kojom mu je privremeno zabranjen rad, potvrđeno je BIRN-u u komori.

Protiv advokata Krajnovića, o čemu je BIRN pisao, pred Disciplinskim sudom Advokatske komore Beograda vodi se postupak zbog teže povrede dužnosti advokata i narušavanja ugleda advokature.

Optužnicu je podigao Disciplinski tužilac komore krajem marta 2018. godine, da bi 28. marta 2019, Advokatska komora Beograda (AKB) donela odluku o privremenoj zabrani rada.

O Draganu Krajnoviću u javnosti je počelo da se govori početkom 2017. godine kada je Marija Mali, bivša supruga aktuelnog ministra finansija, a tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog, odlučila da javno progovori o sudskom postupku u kojem je ostala bez starateljstva nad troje maloletne dece. Kasnije su o tome govorile i druge majke, među kojima i Milica Nikolić, bivša supruga advokata Dragana Krajnovića, koja je, takođe izgubila starateljstvo nad svojim sinom.

Ona za BIRN nije želela da komentariše odluku suda, kazala je da advokatska komora i druge institucije treba da ogovore na pitanje da li Krajnović može da se bavi advokaturom, ali i da pojedini događaji i odluke otvaraju pitanje da li postoji sprega između pojedinaca u pravosuđu.

Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda kaže za BIRN da je dobio odluku Upravnog suda, ali da smatra da nije umesno da komentariše obrazloženje te odluke. On ujedno demantuje pojedine tabloide koji su objavili da je odluka doneta zbog toga što je komora prekoračila svoja ovlašćenja.

„Niti u odluci piše da smo mi prekoračili okvir ovlašćenja, niti smo ga prekoračili jer smo odlučivali u okvirima svojih nadležnosti na osnovu utvrđenih činjenica i ocene tih činjenica“, kaže Tintor.

Što se odluke suda tiče, on je shvata kao njihovu procenu da je opravdano da se odloži izvršenje mere, kako bi se zaštitilo pravo na rad advokata i prava interesa klijenata koje zastupa.

On objašnjava da odluka Upravnog suda praktično odlaže privremenu meru do odluke po žalbama koje je taj advokat podneo na prvostepenu odluku komore.

„Dakle, odlaže se naša mera do donošenja drugostepene odluke Upravnog odbora komore, a ona bi mogla biti doneta u narednih dvadesetak do mesec dana. Ukoliko drugostepena odluka bude potvrdila prvostepenu, Krajnović će ponovo imati mogućnost zaštite kod Upravnog suda“.

Ukoliko taj sud bude doneo istovetnu odluku, Krajnović bi imao pravo da radi do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi pred disciplinskim sudom komore“, kaže Tintor.

BIRN je potvrdu ove informacije, kao i obrazloženje odluke zatražio i od Upravnog suda. Iako nam je bilo obećano da ćemo odgovor, čak i odluku suda dobiti brzo, do objavljivanja ovog teksta odgovor nam nije stigao.

Nakon objavljivanja ovog teksta, stigao je odgovor iz Upravnog suda. 

Upravni sud је zaključio da je zahtev advokata Krajnovića po zakonu, jer sud može da odloži izvršenje do donošenja sudske odluke „ako bi izvršenje nanelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odlaganje nije protivno javnom interesu“.