Protiv dr Aleksandra Miljatovića, nekadašnjeg psihijatra Doma zdravlja na Paliluli, koji je brojnim pacijentima upisivao dijagnoze teških psihijatrijskih i neuroloških bolesti od kojih oni nisu bolovali, podneta je krivična prijava i on će u sklopu istrage biti saslušan, potvrđeno je BIRN-u u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. 

Tužilaštvo je reagovalo nakon tekstova koje je objavio BIRN, a u kome su preneta svedočenja pacijenata i lekara o tome kako je psihijatar dr Aleksandar Miljatović upisivao lažne dijagnoze u elektronske kartone svojih pacijenata, kao i o ulozi Doma zdravlja Palilula u pokušaju sprovođenja kliničke studije leka pimavanserina. Pojedinim pacijentima upisano je i više od 30 različitih dijagnoza.

Protiv dr Miljatovića je podneta krivična prijava za falsifikovanje službene isprave nakon što je policija prikupila potrebna obaveštenja i razgovarala sa pet oštećenih pacijenata.

Prvo tužilaštvo je formiralo predmet početkom oktobra, odmah nakon BIRN-ovog teksta, i poslalo nadležnoj policijskoj upravi nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja u vezi sa tim slučajem.

Nakon krivične prijave, tužilaštvo poziva pacijente dr Aleksandra Miljatovića da im se jave

Za problem se saznalo početkom prošle godine kada su Domu zdravlja na Paliluli počeli da se javljaju pacijenti koji nisu mogli da ostvare neka svoja prava, poput zaposlenja, jer im je u zdravstvenom kartonu stajalo da boluju od teških psihijatrijskih i neuroloških bolesti.

Manipulisanje dijagnozama poklopilo se sa periodom kada je psihijatar Aleksandar Miljatović krenuo u proces sprovođenja kliničkog ispitivanja leka pimavanserina.

BIRN je pisao i o ulozi Doma zdravlja Palilula, Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove i medicinska sredstva u odobravanju sprovođenja kliničke studije ovog leka u Domu zdravlja Palilula. Studija na kraju nije ni sprovedena.

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu za BIRN kažu da pozivaju građane –  pacijente koji imaju karton u Domu zdravlja na Paliluli da u isti ostvare uvid i prijave im ako eventualno podaci nisu tačni.