U svom poslednjem intervjuu za BIRN, koji je dao u oktobru, Oliver Ivanović opisao je Milana Radoičića kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova.

On je zamolio BIRN da ovaj deo intervjua ne objavljuje, plašeći se moguće odmazde.

Ivanović je, tokom neposrednog intervjua za koji postoje audio snimak i beleške, napomenuo da vlast na severu Kosova nije u rukama izabranih institucija, već u rukama “neformalnih centara moći”, i da je Radoičić povezan sa ovim neformalnim sistemom moći.

“Centar moći nije u zgradi opštine, nego zgrada opštine potpada pod ovaj drugi, neformani centar moći”, rekao je on.

“Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, dodao je Ivanović.

Ivanović je aludirao na Vučićeve reči pohvale izrečene u septembru na pres-konferenciji, kada je za Radoičića rekao da je jedan od pet ljudi koji “čuvaju“ Srbiju na Kosovu.

Iako je zamolio BIRN da ne objavljuje izjave o Radoičiću i neformalnim centrima moći, novinaru je ipak rekao da upamti Radoičićevo ime.

“Ne, ne, ne, neka ostane tu, zapamtite to, to ćete imati ime tu”, rekao je Ivanović, kada je novinar počeo da precrtava Radoičićevo ime u svom notesu.

Radoičić, koji je u posednjih nekoliko meseci dospeo u centar pažnje medija, održava bliske veze sa političkim elitama na Kosovu i u Srbiji, uključujući i veze sa Vučićem i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

Radoičić, blizak saradnik kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, je takođe poznat i srpskom pravosuđu koje je protiv njega vodilo nekoliko postupaka.

Radoičić je za ovaj tekst odbio razgovor s BIRN-om.

Ivanović je ubijen 16. januara u Mitrovici ispred sedišta svoje stranke.

Pre nego što je ubijen, nekoliko puta je izjavio da on i njegova porodica primaju pretnje, kao i da je zatražio pomoć, od Kosova, Srbije, ali i od drugih, međutim bez ikakvog rezultata.

Istraga o njegovom ubistvu još uvek traje i do sada nije bilo hapšenja osumnjičenih osoba.

Nema indikacija da Radoičić ima ikakve veze s ubistvom.

Političke veze na sve strane

Aleksandar Vučić. Foto: Beta

Mesec dana nakon ubistva Ivanovića, Vučić je – i pored toga što je Radoičića prethodno opisao kao jednog od onih koji “čuvaju Kosovo” – za TV Hepi u februaru rekao da nikada nije razgovarao sa Radoičićem, ali da je možda prisustvovao nekom sastanku na kom je bio i Radoičić.

Presednik Srbije je dodao da Radoičić ima sopstveni biznis u Srbiji i severnom Kosovu i da zna da su Ivanović i Radoičić bili u sukobu nekoliko godina.

“Znali smo mi za sve njhove sukobe na severu (…)  Taj čovek je znao da će svi da upere prstom u njega”, rekao je Vučić.

Dodao je kako njihov sukob traje ”od 2000. godine”.

Prema sudskim dokumentima do kojih je BIRN došao, Radoičić je 2000. godine imao 22 godine, a sam je na sudu izjavio da je na Kosovu počeo raditi 2008. godine.

Ksenija Božović, potpredsednica Ivanovićeve stranke, kaže da nema informacije da se Ivanović ikada sreo s Radoičićem.

“Po mom saznanju i od onoga što sam čula da su članovi porodice Ivanović izjavili novinarima, oni se nikada nisu sreli. Ja takođe ne poznajem tog čoveka, a kako sam čula, on je u Mitrovicu došao tek 2015. godine ili tako nešto”, rekla je Božović za BIRN.

U julu 2017. godine, prištinski portal Gazeta Express objavio je fotografiju Radoičića sa današnjim kosovskim premijerom, tada liderom političke stranke, Ramušom Haradinajem.

Kako je naveo ovaj veb sajt, njih dvojica su razgovarali o mogućoj podršci koju bi Srpska Lista dala novoj kosovskoj Vladi koju bi vodila Haradinajeva stranka, Alijansa za budućnost Kosova.

Haradinajeva koalicija je osvojila većinu mandata na opštim izborima na Kosovu u junu 2017. godine, ali on nije mogao da formira vladu do septembra.

Oko dve nedelje pre nego što je fotografija snimljena, Haradinaj je pozvao Srpsku Listu da podrži njegovu kandidaturu za premijera Kosova.

Mesec dana kasnije, sa ključnom podrškom Srpske liste, Haradinaj je izabran na čelo Vlade Kosova.

Govoreći o dobroj saradnji koju ima sa Srbima na Kosovu, Haradinaj je 24. decembra u intervjuu za emisiju “Slobodno srpski” rekao da “radi” sa Radoičićem jer je on važna figura.

Na pitanje ko je Radoičić i je li on političar, Haradinaj je odgovorio da je Radoičić “Neki sa Severa, koji je bitan za sve i ja pričam i sa njim”.

“Ne moraš biti samo političar, svi imamo neku ulogu ovde […] Nemam direktnu vezu sa Beogradom na nekom nivou, ali svi koji žive na Kosovu su za mene interekjutori ”, dodao je Haradinaj.

Nakon što je Srpska Lista na lokalnim izborima na Kosovu u oktobru osvojila ubedljivu većinu u područjima sa srpskom većinom, na snimcima koje je napravila lokalna televizijska stanica TV Most na proslavi u Mitrovici, Radoičić pije šampanjac sa liderom Srpske Liste Goranom Rakićem i Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Radoičićeva navodno značajna uloga u zajednici Srba na Kosovu nije privlačila veliku pažnju pre ubistva Ivanovića.

Međutim, nakon atentata na Ivanovića, političarka Srba sa Kosova, Rada Trajković, izjavila je da Radoičić “kontroliše život” na severu Kosova.

“On kontroliše potpuno život na severu, određuje i dobro i zlo”, rekla je ona za TV N1 17. januara.

Nakon njenog intervjua, Radoičić je za BIRN Kosovo rekao da “spekulacije” o njegovoj ulozi na severu Kosova ugrožavaju njegovu stabilnost.

“Pojedinci i javnost se bave spekulacijama, koje nanose nesagledivu štetu, pre svega srpskom narodu, građanima Severne Mitrovice kao i mom imenu i mojoj porodici”.

“Očigledno da javnost na Kosovu želi da usmeri svu količinu pažnje na neistine, spinovanje i tako dodatno ugrozi stabilnost koja je krhka”, kazao je Radoičić za BIRN u januaru.

Novinar veb sajta Insajder je 19. februara Marku Đuriću, direktoru Kancelarije za KiM Vlade Srbije, postavio pitanje o ulozi Radoičića na severu Kosova i njegovoj povezanosti sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS).

Đurić je odgovorio da su se sa Radoičićem nekoliko puta sreli i da je on biznismen u Mitrovici. Nije odgovorio na pitanje da li je Radoičić član SNS-a.

Međutim, mesec dana ranije, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je medijima da Radoičić nema nikakvu poziciju u stranci.

Biznisi završili na sudu

Viši sud u Beogradu oslobodio je Radoičića i njegovog bliskog prijatelja Zvonka Veselinovića optužbi za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja u februaru 2015. godine.

Tužilaštvo u ovom predmetu je tvrdilo da je 2010. godine Dragan Ćurčić, vlasnik preduzeća “Euro-kop”, prestao da plaća lizing za 32 vozila u vlasništvu kompanije Hipo Alpe-Adrija.

Umesto da vrati kamione, Ćurčić je, kako su naveli tužioci, odlučio da vozila preda na korišćenje Veselinoviću i na taj način otplati dug koji je prema njemu imao.

Tužilaštvo je takođe navelo da, uprkos saznanju da su kamioni pripadali banci, Veselinović i Radoičić vršili pritisak na Ćurčića da im da kamione na korišćenje dok Ćurčić ne otplati dug Veselinoviću.

Sud je osudio Ćurčića na tri i po godine zatvora, ali je Radoičića i Veselinovića oslobodio.

Prema dokumentima suda Radoičić je rođen u Peći 1978. godine, a prebivalište je prijavio u Kraljevu.

Kako je Radoičić izjavio na sudu, sa Veselinovićem se prvi put sreo 2007. godine, a međusobno se oslovljavaju sa “kume”.

Veselinović je pred sudom izjavio da mu je Radoičić pomogao oko porodičnog biznisa s benzinskom pumpom kod Mitrovice, pomažući mu “u svemu, oko dužnika, naplate dugova”.

Radoičić je sudu rekao da se izdržava tako što je uložio “neki novac u kamione”, kao i od prihoda od butike koji Mitrovici drže njegova supruga i njegova majka.

Prema sudskim dokumentima Radoičić je ranije osuđivan, ali su zbog zakona o zaštiti ličnih podataka informacije o tome tome zbog čega, kada i koja mu je sankcija izrečena precrtani.

Sam Radoičić je sudu kazao da je bio u pritvoru od 2009. do 2011. godine, ali u dokumentima se ne navodi zbog čega.

Zvonko Veselinović

Kao što je BIRN i ranije objavio, Zvonko Veselinović, biznismen sa Kosova, takođe ima bliske veze sa vladajućom SNS, kako što je imao i sa prethodnom vladom u Beogradu.

Optužen je, između ostalog, da je 2011. godine pucao na pripadnike NATO snaga na Kosovu i da je palio granične prelaze između Srbije i Kosova. Ovih optužbi je oslobođen.

Veselinović je u nekoliko navrata javno priznao da je organizovao postavljanje barikada na severu Kosova 2011. godine, nakon spora između Beograda i Prištine tokom pregovora o normalizaciji odnosa koji su te godine, pod pokroviteljstvom EU, započeli u Briselu.