Odluka je doneta u postupku koji je vodilo Osnovno tužilaštvo u Čačku – odeljenje u Ivanjici, na osnovu krivične prijave koju je Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva podnela u maju 2018. godine protiv Žarka Veselinovića zbog gradnje objekta na Goliji bez građevinske dozvole.

U pisanom odgovoru koji je BIRN dobio od Osnovnog tužilaštva u Čačku, u ovom slučaju primenjen je institut odloženog krivičnog gonjenja, poznatiji kao načelo oportuniteta. On se primenjuje kao način da se pravosuđe rastereti lakših krivičnih dela, a za okrivljene predstavlja mogućnost da uz obavezu plaćanja određene svote novca, izbegnu suđenje za krivično delo koje su izvršili.

U slučaju Žarka Veselinovića, određeno je da to bude kazna od 50.000 dinara.

Odluka je usledila nakon što je po prijemu krivične prijave Ministarstva građevinarstva, tužilac iz Ivanjice zatražio od Osnovnog javnog tužilaštva u Lazarevcu (gde je prebivalište Žarka Veselinovića), da ga sasluša.

U dopisu tužilaštva iz Ivanjice dostavljenog BIRN-u piše da je to odeljenje tužilaštvu u Lazarevcu uputilo dve urgencije za saslušanje Veselinovića, jednu 16. i drugu 23. avgusta 2018. godine. Tužilaštvo u Lazarevcu obavestilo je kolege u Ivanjici da osumnjičeni nije saslušan, jer se nije odazvao pozivu.

Veselinovića je, na kraju, ipak saslušalo tužilaštvo u Ivanjici 16. novembra 2018. godine i tada je doneta odluka o oportunitetu.

Objekat na Goliji, koji je nelegalno podignut, ne samo da nije srušen, nego je u međuvremenu i dovršen, saznaje BIRN, a za njega su, prema podacima APR-a, do trenutka objavljivanja ovog teksta, izdati Lokacijski uslovi od strane lokalne samouprave.

U Ministarstvu građevinarstava i saobraćaja nije bilo komentara na ovakvu odluku tužilaštva.

Krivična prijava

U krivičnoj prijavi Građevinske inspekcije Ministarstva građevinarstva navedeno je da je građevinska inspekcija utvrdila da je u Parku prirode Golija „kao zaštićenom prirodnom dobru od izuzetnog značaja“, „investitor Žarko Veselinović“ započeo gradnju objekta bez pribavljene građevinske dozvole, koji nije uklonio ni nakon što mu je u novembru 2017. godine uručeno rešenje da nelegalni objekat mora da ukloni.

O ovom slučaju je BIRN pisao u posebnoj vesti koju možete da pročitate ovde.

U prijavi inspekcije stoji da je investitor (mlađi brat preduzetnika sa severa Kosova Zvonka Veselinovića), tokom nadzora rekao da je gradnju započeo bez građevinske dozvole „zbog nemogućnosti da brzo reši imovinsko-pravne odnose“.

U momentu nadzora već su bili obavljeni sledeći radovi: „izvršen je iskop zemlje i urađeni su temelji, temeljna ploča i izgrađeni su armirano-betonski zidovi prizemlja i započeta je izrada oplate ploče iznad prizemlja. Orijentaciona dimenzija objekta je 8.0×15.0 + 4.0×15.0 sa četiri stuba na udaljenju od 2.5 metara. Visina prizemlja je 2,85“.

Veselinović je obećao da će u najbržem mogućem roku pribaviti građevinsku dozvolu, budući da je projekat već završen.

Do toga nije došlo, pa je 23. novembra 2017. odeljenje građevinske inspekcije izdalo rešenje kojim se „naređuje vlasniku objekta izgrađenog bez građevinske dozvole i investitoru Žarku Veselinoviću, da u roku od 7 dana od dana prijema rešenja izvrši uklanjanje izvedenih radova“.

Njemu je naređeno da teren na kojem je bespravno gradio vrati u prvobitno stanje, a da se sav materijal od porušene izgradnje ukloni van područja Parka prirode Golija.

Budući da Veselinović nije postupio po nalogu inspekcije, 16. maja 2018. godine, inspekcija je protiv Veselinovića podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, odnosno odeljenju u Ivanjici.

Veselinović se tereti da je prekršio član 219a krivičnog zakonika u čijim se stavovima 2 i 3 navodi da će se „lice koje je investitor ili odgovorno lice u pravnom licu koje je investitor objekta koji se gradi bez građevinske dozvole, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom“. Takođe, navodi se i da „kada je izdato rešenje o obustavi radova, a lice iz st. 1. i 2. ovog člana nastavi započetu gradnju, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom“.