Milan Radoičić, koji je protiv kosovske političarke Rade Trajković podneo tužbu zbog povrede ugleda i časti jer ga je povezala sa ubistvom Olivera Ivanovića, pozvao je partnerku ubijenog Ivanovića Milena Popović svedoči u njegovu korist na ovom suđenju.

Ovaj zahtev na današnjem pripremnom ročištu koje je održano pred Višim sudom u Beogradu zatražila Kruna Maksimović, pravna zastupnica Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, za kojim tragaju kosovski istražni organi zbog sumnje u umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Osim Milene Popović, Radoičić je tražio da svedok bude i Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Radoičić je tužbu protiv Rade Trajković podneo u septembru 2019. godine.

Za Milana Radoičića šira javnost je čula kada je nakon ubistva Olivera Ivanovića njegovo ime pomenula Rada Trajković. Ona ga je označila kao čoveka koji ima vlast u Kosovskoj Mitrovici i kao vlasnika kafane Grej u kojoj se sastaju srpski političari i u kojoj se odlučuje o svemu.

O kriminalnim aktivnostima Milana Radoičića govorio je par meseci pre nego što je ubijen i sam Ivanović. On je u intervjuu za BIRN o njemu govorio kao o kriminalcu koji je blizak SNS-u i koji ima svu moć na Kosovu. Tada je, međutim, Ivanović novinara BIRN-a zamolio da o tome ne piše, bojeći se za svoju bezbednost.

Na pripremnom ročištu predlogu da se kao svedoci saslušaju Rakić i Popovićeva, usprotivio se Vladimir Gajić, advokat Rade Trajković.

On za BIRN kaže da je ovakav stav obrazložio time da se „povreda ugleda i časti kao lična kategorija, ne može dokazivati iskazima svedoka“.

Osim toga, on  se usprotivio da Milena Popović bude pozvana za svedoka u svojstvu supruge pokojnog Ivanovića što ona, kako kaže, nije bila.

Sudija će odluku doneti naknadno o ovom i drugim dokaznim predlozima.

Inače, u odgovoru na Radoičićevu tužbu Gajić je, kako kaže, zatražio od suda i da od kosovskog tužilaštva prikupi informacije o tome da li je Radoičić obuhvaćen istragom i sudskim postupkom za ubistvo Olivera Ivanovića, kao i da li je za njim zbog toga raspisana poternica.

Podsetimo da optužnica koju je u decembru prošle godine podiglo Specijalno tužilaštvo u Prištini tereti šestoro okrivljenih za učešće u pripremi ubistva Olivera Ivanovića i prikrivanje tragova tokom istrage, uz tvrdnju da su to činili kao pripadnici kriminalne grupe pod vođstvom Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, čvrsto povezanih sa zvaničnim Beogradom, o čemu je BIRN pisao.

Iako ga optužnica tretira kao organizatora ovog zločina, njegovog imena na njoj nema, jer po kosovskom zakonu nije moguće suđenje u odsustvu.

Radoičić se od novembra 2018. nalazi u bekstvu, kada je u Srbiju pobegao pred jedinicom ROSU koja je toga dana u severnoj Mitrovici uhapsila četvoricu Srba zbog ubistva Ivanovića.

Osim toga, protiv Radoičića i njegovog kuma Veselinovića, vođeno je još nekoliko postupaka, ali je protiv Radoičića izrečena jedna presuda i to 2010. zbog falsifikovanja lične karte, o čemu je BIRN takođe pisao.

Radoičić i Veselinović su 2011. optuženi su za protivpravno prisvajanje 32 kamiona u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga, dok je 2013. započet postupak zbog nelegalnog iskopavanja šljunka za izgradnju Koridora 10.

Obojica su za navedene optužbe oslobođena krivice 2016. i 2019. godine.

Ubrzo nakon Ivanovićevog ubistva, Radoičić, kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić označio kao čuvara srpske dece na Kosovu, postao je potpredsednik Srpske liste. Međutim, zbog optužnice za ubistvo Ivanovića već više od godinu dana ne boravi na Kosovu, ali ga je često moguće videti na sastancima koje Vučić u Beogradu povremeno održava za funckionerima Srpske liste.  

Naredno ročište u postupku koji je protiv Rade Trajković poveo Milan Radoičić, sutkinja Leković zakazala je 28. septembar ove godine. Tada bi na sudu svoj iskaz trebalo da daju i Radoičić i Trajković. 

Sve o Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću možete pročitati ovde.