Andrej Vučić i Zvonko Veselinović sarađivali su tokom predizborne kampanje Srpske napredne stranke 2014. godine, što može da se zaključi sa fotografije koju BIRN objavljuje, a koja je nastala u reklamnoj agenciji koju je SNS angažovala tokom kampanje za izbore u martu te godine.

Ovo je drugi dokaz koji ukazuje na moguće bliske veze brata aktuelnog predsednika Srbije i kontroverznog biznismena sa Kosova, čije ime se povezuje sa brojnim kriminalnim delima.

Prethodno je KRIK objavio fotografiju koja je nastala krajem marta 2015. godine na Kopaoniku, na kojoj se vide Andrej Vučić i Zvonko Veselinović kako u društvu nepoznatog muškarca sede u restoranu „Salaš 137”.

Fotografija do koje je došao BIRN osim što dodatno može da potvrdi poznanstvo mlađeg brata srpskog predsednika i najmoćnijeg srpskog preduzetnika sa Kosova, otkriva i da je nastala u prostorijama marketinške agencije Inviktus medija sa kojom je SNS sarađivala tokom predizborne kampanje.

Zvonko Veselinović i Andrej Vučić, Foto: BIRN

Kako BIRN otkriva, ta saradnja bila je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, što se može videti u nalazima objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Tu se, između ostalog, navodi da SNS u svom izveštaju o prihodima i troškovima izborne kampanje dostavljenom Agenciji nije prijavila da je toj reklamnoj agenciji „plaćeno 7.344.725,00 dinara, što je potvrđeno pisanim odgovorom Inviktus medije Agenciji“.

Za mlađeg Vučića šira javnost je saznala 2014. nakon afere sa fantomskom firmom Asomakum koja je osnovana njegovom navodno falsifikovanom ličnom kartom.

Veselinović, koji je danas najpoznatiji kao kum Milana Radoičića, u prištinskom tužilaštvu osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, široj javnosti se „predstavio“ kao kreator barikada na severu Kosova 2011.

Njemu je nedavno zbog nezakonitih poslova na gradilištima na Koridoru 10 izrečena i prvostepena dvogodišnja zatvorska kazna.

Kada je 2011. godine zbog barikada i navodne krađe kamiona uzetih na lizing dospeo iza rešetaka, Veselinovića je u zaštitu uzeo Aleksandar Vučić, tada potpredsednik opozicionog SNS-a, rekavši da je kriminalizacija Veselinovića jednaka kriminalizaciji svih Srba na Kosovu.

Kuloarske priče kažu da su se Vučić i Veselinović još tada zbližili, mada je aktuelni predsednik to demantovao u intervjuu portalu KRIK 2016. godine.

Tada je rekao i da Veselinović „nema nikakav odnos sa strankom“, kao i da mu brat Andrej nikada nije pomenuo Veselinovića, „ali da to ipak moramo njega da pitamo“.

Od Zvonka Veselinovića nismo uspeli da čujemo kakva je bila njegova uloga tokom predizborne kampanje SNS-a 2014, niti kakvu je vrstu saradnje imao sa Andrejem Vučićem. Na naš telefonski poziv, odgovorio je sa „nemojte da me uznemiravate“ i prekinuo vezu. 

Portal KRIK dan ranije imao je više sreće. Veselinović im je rekao da Andreja Vučića ne poznaje, niti ima kontakt s njim i da ga je poslednji put video još pre 2012.

Andrej Vučić nije odgovarao na naše pozive niti je odgovorio na pitanja poslata SMS-om.

Kontakt nismo uspeli da uspostavimo ni sa nadležnima u agenciji Inviktus medija.

„Lična karta“ Inviktus medije

Inviktus medija je reklamna agencija osnovana 2012. Do pre pola godine, sa po 50 odsto udela, njeni vlasnici su bili Dragan Vukoičić i Ognjen Oliverić.

Osim što je vodio Inviktus mediju do oktobra prošle godine, Oliverić je i direktor firme Borbeni složeni sistemi DOO čiji je osnivač Jugoimport SDPR. Oliverić je u januaru 2014. godine izabran, zajedno sa Andrejem Vučićem, za člana Predsedništva KK Crvena zvezda, a iz Zvezde su i otišli zajedno već u junu iste godine, kada je i iz UO kluba otišao i Predrag Mali. 

Inviktus medija, čiji je danas vlasnik i direktor Nemanja Milutinović, iz godine u godinu beleži rast poslovnog prihoda, a 2018. završila je sa neto dobitkom od oko 30.000 evra.

Među klijentima ove reklamne agencije su Beograd na vodi, Telekom Srbija, Poštanska štedionica, PMC inženjering, NIS, Državna lutrija Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje…