Suđenje Žarku Veselinoviću zbog nelegalne gradnje na Goliji, ranije najavljeno za utorak 19. mart 2019. godine, otkazano je nakon što je tužilac odustao od optužnog predloga, saznaje BIRN.

Iz suda u Ivanjici nisu odgovorili na pitanje BIRN-a koji su razlozi zbog kojih je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja mlađeg brata Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa severa Kosova.

Žarko Veselinović nije do 16. januara uplatio 50.000 dinara u humanitarne svrhe što je bio deo dogovora sa tužilaštvom u Čačku koje je bilo spremno da mu oprosti krivično delo nelegalne gradnje na Goliji.

Zbog nepoštovanja ovog dogovora, tužilaštvo u Ivanjici je podnelo optužni predlog – od koga su sada bez objašnjenja odustali.

Postupak protiv Veselinovića vođen je na osnovu krivične prijave koju je Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva podnela u maju 2018. godine.

U krivičnoj prijavi koju je potpisala načelnica odeljenja, inspektorka Vesna Rumenić, navedeno je da je investitor Žarko Veselinović objekat na Goliji izgradio bez izdate dokumentacije propisane zakonom.

Inspektorka je to utvrdila u postupku nadzora objekta na Goliji obavljenog 23. oktobra 2017, tokom kojeg su ona i njene kolege nailazili i na fizičke prepreke, poput balvana postavljenog na putu ka mestu sastanka sa Žarkom Veselinovićem, koji se tada predstavio kao investitor radova.

U rešenju inspekcije, investitoru je naređeno da u roku od sedam dana od prijema rešenja ukloni izvedene radove i da će, ukoliko to ne učini, Ministarstvo „sprovesti izvršenje prinudnim putem”.

Do danas se nije dogodilo ni jedno, ni drugo.

U Ministarstvi tvrde da Veselinoviću ne mogu ni da uruče rešenje o rušenju, jer ne mogu da ga nađu na adresi stanovanja, zbog čega su od policije tražili da utvrdi gde je njegovo prebivalište.

I dok institucije ne uspevaju niti da sruše nelegalni objekat, niti da sude investitoru, jedan organ uspeva nemoguće – već sazidanom objektu, u međuvremenu, izdaje lokacijske uslove i građevinsku dozvolu. Reč je o Odeljenju za urbanizam opštine Ivanjica, od kojeg je BIRN dobio kompletnu dokumentaciju na osnovu koje su date dozvole.

Iz te dokumentacije se, između ostalog, vidi i da je građevinska dozvola izdata na osnovu geodetskog snimka koji prikazuje lažno stanje na terenu.