Rok za uplatu 50.000 dinara istekao je 16. januara 2019. godine i do tada mlađi brat mnogo poznatijeg Zvonka Veselinovića nije prebacio pomenutu sumu.

Tužilaštvo u Čačku zbog toga je odustalo od svoje prethodne odluke o odlaganju krivičnog gonjenja (primena instituta oportuniteta) i protiv Žarka Veselinovića 21. januara ove godine podnelo optužni predlog „zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo građenje bez građevinske dozvole“.

Tužilaštvo je optužni predlog podnelo nadležnom Osnovnom sudu u Ivanjici, stoji u odgovoru tužilaštva na BIRN-ov Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Pre toga, Odluka o primeni oportuniteta doneta je u postupku koji je Odeljenje tužilaštva u Ivanjici vodilo protiv Veselinovića na osnovu krivične prijave koju je Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva podnela u maju 2018. godine, o čemu je BIRN pisao.

U krivičnoj prijavi koju je potpisala načelnica odeljenja, inspektorka Vesna Rumenić, navedeno je da je investitor Žarko Veselinović objekat na Goliji izgradio bez izdate dokumentacije propisane zakonom.

Inspektorka je to utvrdila u postupku nadzora objekta na Goliji koji je započet 23. oktobra 2017, tokom kojeg su ona i njene kolege nailazili i na fizičke prepreke, poput balvana postavljenog na putu ka mestu sastanka sa Žarkom Veselinovićem.

Inspektori su bili suočeni i sa još nekim vrstama pritisaka i pretnji.

Opisujući susret sa Veselinovićem tokom obilaska objekta na Goliji, inspektorka je navela da su on i ostali prisutni napadno pričali o oružju i lovu u Kazahstanu, odakle su se vratili.

„Pričali su da imaju dobro lovačko oružje, oružje sa durbinom, jasna poruka…“, navela je inspektorka u izveštaju.

U rešenju inspekcije nastalom mesec dana nakon pomenutog nadzora, investitoru je naređeno da u roku od sedam dana od prijema rešenja ukloni izvedene radove.

Takođe je navedeno i da će, ukoliko investitor ne postupi po izrečenoj naredbi, Ministarstvo „sprovesti izvršenje prinudnim putem”.

Ipak, niti je Veselinović u naloženom roku porušio nelegalni objekat u parku prirode, niti je to učinilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odnosno njegova građevinska inspekcija.

Ministarstvo još uvek nije poslalo odgovor BIRN-u zbog čega se to nije dogodilo.

U međuvremenu, jedina mera izrečena Veselinoviću, bilo je odlaganje krivičnog gonjenja zbog nelegalne gradnje (za koju je zaprećena kazna od tri meseca pa do osam godina) o kojem je odlučilo odeljenje čačanskog tužilaštva u Ivanjici u novembru 2018. godine.

Tužilaštvo u Ivanjici je takvu odluku donelo pošto je, nakon višemesečnih pokušaja, konačno uspelo da sasluša Veselinovića.

Ivanjičko tužilaštvo, na kraju se, posle tog razgovora odlučilo da Veselinovića „kazni” odlaganjem krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta, pod uslovom da do 16. januara 2019. u humanitarne svrhe uplati 50.000 dinara.

Zašto se tužilaštvo u konkretnom slučaju opredelilo za ovu meru (koja se, inače, primenjuje kao način da se pravosuđe rastereti lakših krivičnih dela), nismo uspeli da saznamo, jer nam iz tužilaštva nisu dostavili traženu kopiju naredbe o odlaganju krivičnog gonjenja protiv Žarka Veselinovića, zbog čega će BIRN uložiti žalbu Povereniku.

Kako BIRN saznaje, gradnja objekta na Goliji je završena, a Odeljenje za urbanizam Opštine Ivanjica je za njegovu izgradnju naknadno (9.8.2018.) izdalo lokacijske uslove ali, prema podacima APR-a, objekat nema građevinsku dozvolu.