Zvonko Veselinović, jedan od najpoznatijih biznismena sa Kosova, više ne prikriva vlasništvo nad firmom Inkop iz Ćuprije.

Dušica Maksimović, za koju se do sada pretpostavljalo da je samo fiktivna vlasnica firme i paravan za poslove koje iz senke zapravo vodi Zvonko Veselinović, i zvanično je predala firmu u njegove ruke i time praktično potvrdila glasine o pravom vlasniku.

Ona je 19. septembra 2018. godine na Veselinovića prenela 40 odsto udela tog preduzeća, dok je još toliko prepisala na njegovog kuma Milana Radoičića.

Preostalih 20 odsto udela preneto je na Veselinovićevog mlađeg brata Žarka Veselinovića.

Maksimović je udele trojici novih vlasnika, prenela bez naknade, piše u ugovoru dostavljenom Agenciji za privredne registre (APR).

Milan Radoičić u telefonskom razgovoru za BIRN odbija da komentariše na koji način je došao do udela u ovoj kompaniji i kaže:

„Pa vi mislite stvarno da ja sad imam vremena da se bavim, uz svo dužno poštovanje prema vama, da ja vama novinarima objašnjavam kako sam ja to dobio. Ja u institucijama Srbije ne obavljam nijednu dužnost bilo kakvu političku ili funkcionalnu da bih ja imao prema vama nekakvu obavezu da to objašnjavam“, rekao je Radoičić za BIRN.

Na konstataciju da je zvanično postao političar izborom na mesto potpredsednika Srpske liste, Radoičić je odgovorio da je to tačno, ali da ona „nije registrovana u sistemu Srbije“.

Poslove oko promene vlasničke strukture Inkopa u APR-u, u ime braće Veselinović i Radoičića, obavio je Igor Isailović, u javnosti najpoznatiji kao advokat bivšeg gradonačelnika Siniše Malog i kao bivši poslovni partner premijerke Ane Brnabić.

Inkop, Dolly Bell, FK Trepča

Inkop u svom vlasništvu ima četiri nepokretnosti – dva stana i dve garaže.

Jedan stan od 104 kvm na Voždovcu i kuća na Senjaku od 256 kvm (sa zemljištem površine 1.522 m2), pripadaju Zvonku Veselinoviću, pokazuju informacije do kojih je došao BIRN.

Vila u vlasništvu Zvonka Veselinovića na Senjaku, u Beogradu, Izvor: BIRN

Inkop je kao podizvođač „Energoprojekta niskogradnje”, koga je angažovao kineski „Šandong”, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11. Osim „Inkopa”, na tom koridoru angažovana je i firma „Granit peščar” koja se, takođe, dovodi u vezu sa Veselinovićima, a sada i sa Radoičićem. Ta firma je u suvlasništvu firme „Inkop”, a predsednik Nadzornog odbora je Žarko Veselinović.

veselinovic-zorana-mihajlovic
Zvonko Veselinović i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović na gradilištu Koridora 11, Izvor: BIRN

Preko vlasništva nad „Inkopom”, Radoičić je sada postao i suvlasnik firme „Dolly Bell”.

Ovo preduzeće je 2015. izgradilo istoimeni hotel na Kopaoniku. Direktor firme je Veselinovićeva supruga, Ljiljana Božović.

Takođe u septembru, Radoičiću je dodeljena još jedna funkcija. Postavljen je za zastupnika fudbalskog kluba Trepča iz severnog dela Kosovske Mitrovice, umesto Dejana Krstića i Jovana Dimkića, inače generalnog direktora Trepče AD.

Političko-poslovni uspon i nevolje sa zakonom

Ova promena u vlasničkoj strukturi preduzeća „Inkop” usledila je tri meseca nakon što je Milan Radoičić promovisan u političara imenovanjem na mesto potpredsednika Srpske liste, iako je do tada bio poznat kao lokalni problematični tip koji „mrači i oblači“ na severu Kosova.

Najviši državni funkcioneri redom su negirali da znaju ko je on, kao i kakva je njegova uloga na Kosovu.

Radoičića je, kao pretnju sopstvenoj bezbednosti, pominjao Oliver Ivanović, pre nego što je ubijen 16. januara 2018. godine. On je o tome pričao i u intervjuu koji je za BIRN dao u oktobru 2017. godine.

Uspon Radoičića na političkoj i društvenoj hijerarhijskoj lestvici iznenadio je javnost. Posebno jer ga bije glas da potiče iz kriminogene sredine, te da je već osuđivan zbog falsifikovanja lične karte 2010. godine.

Osim toga, protiv njega i Veselinovića pred Višim sudom u Pirotu u toku je ponovljeno suđenje zbog optužbi da su sa još dvojicom optuženih, nezakonitim radnjama na izgradnji Koridora 10, počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 26,5 miliona dinara.

Postupak se ponavlja jer je drugostepeni Apelacioni sud u Nišu ukinuo oslobađajuću presudu pirotskog suda i vratio predmet na ponovno suđenje.

Od novembra 2017. godine, međutim, ovaj proces je u svojevrsnoj blokadi, prvo zbog višemesečnog čekanja izveštaja veštaka, a potom i zbog nedolaska optuženih na suđenje.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 23. novembra.

Protiv Radoičića i Veselinovića vođen je i postupak zbog sumnji da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga, ali su 2016. oslobođeni optužbi. Oni su navođeni i kao organizatori postavljanja barikada na Jarinju i Brnjaku na administrativnoj liniji sa Kosovom 2011. godine.

Zvonko Veselinović je 31. maja 2003. hapšen na teritoriji Novog Pazara zbog posedovanja više od tri kilograma heroina, saznaje BIRN.

I njegov brat Žarko Veselinović je bio u sukobu sa zakonom. Njega je 2013. godine Euleksov sud na Kosovu osudio na uslovnu kaznu od  devet meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja oružja.

On je 2014. osuđen zbog ometanja službenog lica u obavljanju službenih dužnosti. Protiv njega se vodio i postupak zbog pokušaja teškog ubistva dvojice pripadnika specijalne jedinice kosovske policije ROSU.