U odgovoru se dodaje i da „tužilaštvo nije upoznato sa tim da li takve informacije ili dokaze poseduju privremeni organi samouprave Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“.

Mediji nezvanično navode da je Radoičić kategorično negirao bilo kakvu vezu sa zločinom.

„Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova postupili su danas u skladu sa zahtevom Tužilaštva za organizovani kriminal i obavili razgovor sa M.R. u vezi njegovih saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića“, rečeno je BIRN-u u policiji.

Nakon privođenja četiri osobe 23. novembra u Kosovskoj Mitrovici, kosovska policija je saopštila da traga za Radoičićem u okviru nastavka istrage u vezi sa ubistvom Ivanovića.

BIRN je pokušao u petak da kontaktira sa Radoičićem, ali se na broju, na koji se Radoičić javio dva dana ranije, javio muški glas koji je rekao novinarki da je pogrešila broj.

Nedugo zatim Milan Radoičić je u pisanoj izjavi medijima poručio da se kosovskim vlastima neće predati, ali da „na poziv svoje države Srbije“ uvek spreman da se odazove i da „bilo kakav iskaz“.

Tužioca Mladena Nenadića smo pitali da li je tužilaštvo od Prištine dobilo zamolnicu za saslušanje Milana Radoičića, te ako jeste, kada je dobio. Interesovalo nas je i da li je Priština uputila zamolnicu Srbiji kako bi se Radoičić locirao.

U dopisu iz tužilaštva nismo dobili nijedan konkretan odgovor na postavljena pitanja. U odogovru se, naime, podseća da je „tužilaštvo već saopštavalo da je postupalo po svim do sada podnetim zahtevima za uzajamnu pravnu pomoć, kojima je, između ostalog, bilo traženo i ispitivanje svedoka“. Dodaje se i da o „identitetu svedoka tužilaštvo ne može izjašnjavati, kao ni o detaljima bilo kog zahteva“.

U odgovoru se navodi i da je „poslednjim zahtevom za uzajamnu pravnu pomoć tražena provera više činjenica i okolnosti, pa će odgovor na ovaj zahtev biti poslat kada sve tražene provere budu izvršene, zajedno sa celokupnim prikupljenim materijalom“.

Tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje BIRN-a da li je u sklopu predistražnog postupka koje to tužilaštvo vodi zbog ubistva srpskog političara, pozivalo Milana Radoičića radi davanja iskaza, iako je, sudeći izveštajima medija, policija po nalogu tužilaštva, u tim trenucima već saslušavala Radoičića.

Pitanja o lociranju boravišta Milana Radoičića, uputili smo ranije danas i kosovskoj policiji.

Budući da je nakon neuspelog hapšenja koje se odigralo 23. novembra u Mitrovici, Radoičić izjavio za ovdašnje medije da se nikad neće predati, pitali smo da li je kosovska policija raspisala potragu za Radoičićem kako bi on bio saslušan u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Zanimalo nas je i da li kosovska policija raspolaže istim informacijama kao i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je izjavio da Radoičić u momentu pokušaja hapšenja, nije bio na teritoriji Srbije, već na Kosovu, kao i da kosovske vlasti to dobro znaju.

Ni iz kosovske policije, međutim, nismo dobili konkretan odgovor. Osim podsećanja na već poznate činjenice o hapšenju pre tri dana, u dopisu se navodi da je kosovska policija institucija koja u skladu sa zakonom deluje po nalogu pravosuđa, kao i da ne komentariše političke izjave bilo koga.

Saopštenje Tužilaštva za organizovani kriminal

Nakon policije, u ponedeljak uveče, oglasilo se i Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je potvrdilo da je Milan Radoičić saslušan.

„TOK je odmah po saznanju za ubistvo Olivera Ivanovića nadležnim organima Republike Srbije uputio zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja da, u skladu sa zakonom, rade na otkrivanju izvršilaca i motiva ovog ubistva.

Radnja prikupljanja obaveštenja od M.R, koja je danas preduzeta od strane MUP-a, je jedna od mnogih koje je MUP preduzeo po zahtevu tužilaštva.

TOK i svi državni organi RS po zahtevu TOK-a, rade na otkrivanju izvršilaca i nalogodavaca ovog krivičnog dela, bez obzira da li su povod za preduzimanje konkretnih radnji saznanja nadležnih organa RS ili privremenih organa samouprave u AP KiM“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Radoičić je, inače, nedostupan i Višem sudu u Pirotu pred kojim je u toku je ponovljeno suđenje zbog optužbi da su on i njegov kum Zvonko Veselinović sa još dvojicom optuženih, nezakonitim radnjama na izgradnji Koridora 10, počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 26,5 miliona dinara.

Od novembra 2017. godine, međutim, ovaj proces je u svojevrsnoj blokadi, prvo zbog višemesečnog čekanja izveštaja veštaka, a potom i zbog nedolaska optuženih na suđenje. I poslednje ročište koje je trebalo da se održi 23. novembra, otkazano je zbog odsustva optuženih.

Zbog neodazivanja pozivima suda, nekoliko dana pre poslednjeg otkazanog ročišta, pitali smo nadležne u pirotskom sudu da li će preduzeti neke mere kako bi obezbedili prisustvo optuženih i omogućili nastavak suđenja, ali konkretan odgovor nismo dobili.

U dopisu iz tog suda navedeno je da bi odgovor na to pitanje “doveo do ometanja vođenja sudskog postupka”, te da nam na to pitanje ne mogu dati odgovor.

Kumovi Veselinović i Radoičić nedavno su postali suvlasnici firme Inkop iz Ćuprije koja je izvođač unosnih poslova na izgradnji Koridora 11, o čemu je BIRN nedavno pisao.

Dušica Maksimović, za koju se do sada pretpostavljalo da je samo fiktivna vlasnica firme i paravan za poslove koje iz senke zapravo vodi Zvonko Veselinović, i zvanično je predala firmu u njegove ruke i time praktično potvrdila glasine o pravom vlasniku. Ona je u septembru ove godine po 40 odsto udela prenela na Veselinovića i Radoičića, a 20 odsto na Veselinovićevog mlađeg brata Žarka.

Ova promena u vlasničkoj strukturi preduzeća „Inkop” usledila je tri meseca nakon što je Milan Radoičić promovisan u političara imenovanjem na mesto potpredsednika Srpske liste, iako je do tada bio poznat kao lokalni problematični tip koji „mrači i oblači“ na severu Kosova.

Najviši državni funkcioneri redom su negirali da znaju ko je on, kao i kakva je njegova uloga na Kosovu.

Radoičića je, kao pretnju sopstvenoj bezbednosti, pominjao Oliver Ivanović, pre nego što je ubijen 16. januara 2018. godine. On je o tome pričao i u intervjuu koji je za BIRN dao u oktobru 2017. godine.