Zbog nepojavljivanja optuženih Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i Gorana Makragića koji se terete za krivično delo zloupotrebe položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10, danas je opet odloženo suđenje pred Višim sudom u Pirotu, pišu Južne vesti.

Nakon jutrošnjih hapšenja četvorice Srba u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića na severu Kosova, prištinski mediji preneli su da kosovska policija traga za Radoičićem, koji je juče bio u Beogradu na sastanku kosovskih Srba sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na današnjem suđenju pojavio se samo okrivljeni Ivan Stamenković i njegov advokat Slobodan Ćirić, a i pored urednih poziva, trojica optuženih se nisu pojavila.

Sudija višeg suda u Pirotu Bojan Antić ponovo je odložio pretres, sada za 17. decembar, kada bi trebalo da se završi sa iznošenjem dokaza i advokati i tužilaštvo bi trebalo da iznesu završne reči.

Podsetimo, sva četvorica optuženih su prvostepenom presudom iz februara 2017. oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica za nezakonito iskopavanje šljunka za Koridor 10 kod Pirota, čime su, po optužnici, sebi pribavili imovinsku korist od 26,5 miliona dinara.

Ipak, Apelacioni sud u Nišu ukinuo je ovu presudu i vratio na ponovno suđenje uz obrazloženje da je doneta uz bitnu povredu odredbi krivičnog postupka, te da obiluje nejasnoćama i protivrečnostima. Suđenje zakazano za 2. oktobar odloženo je takođe zbog neprisustvovanja optuženih.

Prištinska Gazeta prenela je vest da kosovska policija traga za Milanom Radoičićem, jednim od lidera kosovskih Srba i zamenika predsednika Srpske liste, a po nalogu Specijalnog tužioca Kosova zbog sumnje na umešanosti u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su jutros na sever Kosova, i tom prilikom uhapsili tri osobe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i još jednu zbog suprotstavljanja policiji.

Bliskost sa SNS-om

Kako su ranije pisali novinari BIRN-a Zvonko Veselinović je široj javnosti poznat još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – na Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga do javnosti je stizalo sve više glasina o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću sa kojim, prema sopstvenom priznanju, zajedno posluje, javnost međutim nije znala ništa do januara ove godine. Tada je, pišu novinari BIRN-a, reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić „bog i batina na severu Kosova“.

Pet meseci od prvog pominjanja njegovog imena u javnosti (nakon Ivanovićevog ubistva), Radoičićeva neformalna uloga na severu Kosova je ozvaničena potpredsedničkim mestom u Srpskoj listi (partiji kosovskih Srba koju podržava SNS).

Puno optužbi, samo jedna presuda

Od svih stvari za koje je bio osumnjičen i optužen, Milan Radoičić osuđen je jedino za falsifikovanje lične karte 2010. godine.

Njega je Osnovni sud u Kraljevu osudio za korišćenje lažne lične karte, koja se vodila na Jovana Kalezića iz Danilovgrada. On je priznao da je stavio svoju fotografiju u ličnu kartu pod tuđim imenom da bi zbog lične bezbednosti boravio na jugu Kosova, jer je imao informacije da se nalazi na nekim spiskovima kosovske policije za hapšenje zbog učešća u ratu.

Presudom je osuđen na uslovnu kaznu od 3 meseca.

Nakon toga, Viši sud u Beogradu je pokrenuo istragu zbog sumnji da je zajedno sa Zvonkom Veselinovićem prisvojio 32 kamiona u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga, a od kojih se jedan koristio za prevoz šljunka upravo na Koridoru 10.