U prvom postupku pred istim sudom, koji se protiv njih vodio zbog nelegalnog iskopavanja šljunka za Koridoru 10, februara 2017. godine sva četvorica optuženih oslobođeni su, ali je nakon toga Apelacioni sud u Nišu naložio ponavljanje postupka.

Ovog puta, sudsko veće na čelu sa sudijom Bojanom Antićem donelo je drugačiju presudu, pa su sada trojica optuženih, među kojima i Zvonko Veselinović, koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, osuđeni na 2 godine zatvora.

Krivice je oslobođen zamenik predsednika Srpske liste Milan Radoičić, koga kosovska policija traži zbog umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića.

Sudija je obrazložio da nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnom delu.

Obrazlažući presudu, sudija Bojan Antić rekao je da je sudsko veće analiziralo sve dokaze i da je glasanjem odlučeno o presudi.

Rukovodili smo se dokazima, tonskim zapisima i transkriptima razgovora i došli do toga da su okrivljeni bili odgovorna lica – rekao je Antić.

Sud je ustanovio da je Veselinović obezbedio šlepere, kamione i drugu mehanizaciju, da je Stamenović otkupljivao njive i bio zadužen za dokumentaciju, dok je sav posao išao preko Makragićeve firme.

Za Radoičića ima indicija da je učestvovao u podeli novca sa Veselinovićem, ali operativno nije učestvovao – objasnio je sudija.

Okrivljeni su dužni da plate troškove postupka, ali i naknade za korišćenje mineralnih sirovina i promenu namene obradivog zemljišta. Takođe, oduzeta im je dobit koji su zaradili na ovom poslu i to više od 23 miliona dinara.

Izricanju presude prisustvovao je samo osuđeni Ivan Stamenović.

Kako je teklo suđenje

Sredinom decembra, nakon što je 6 prethodnih ročišta bilo odloženo, 4 zbog veštačenja i 2 zbog nedolaska optuženih, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci, pojavili su se na iznošenju završnih reči u krivičnom postupku koji se protiv njih, i još dvojice saradnika, vodi pred Višim sudom u Pirotu, za zloupotrebu položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10.

Posle zastoja od 9 meseci oktobra prošle godine nastavljen je ponovljeni postupak protiv četvorice optuženih, među kojima su i Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Zatim je 2 puta došlo do odlaganja, jer se optuženi nisu pojavili pred sudom.

Kako su ranije pisali novinari BIRN-a Zvonko Veselinović široj javnosti poznat je još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga do javnosti je stizalo sve više informacija o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću, sa kojim prema sopstvenom priznanju zajedno posluje, javnost, međutim, nije ništa znala do januara ove godine. Tada je, pišu novinari BIRN-a, reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić „bog i batina na severu Kosova“.

Pet meseci od prvog pominjanja njegovog imena u javnosti (nakon Ivanovićevog ubistva), Radoičićeva neformalna uloga na severu Kosova ozvaničena je potpredsedničkim mestom u Srpskoj listi (partiji kosovskih Srba koju podržava SNS).

Prištinska Gazeta prenela je vest novembra prošle godine da kosovska policija traga za Milanom Radoičićem, jednim od lidera kosovskih Srba i zamenikom predsednika Srpske liste, a po nalogu Specijalnog tužioca Kosova, zbog sumnje na umešanost u ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića. Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su na sever Kosova i tom prilikom uhapsili tri osobe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i još jednu zbog suprotstavljanja policiji.