Ministarstvo unutrašnje i spoljašnje trgovine odbilo je da dostavi BIRN-u informacije o prodaji i izvozu municije za jurišnu pušku kalibra 7,62x39mm, a koju je 2022. godine proizvela fabrika Belom u Uzićima kod Požege. 

U Ministarstvu kao razlog odbijanja zahteva za informacijama od javnog značaja navode ekonomske, ali i bezbednosne interese.

„Dostavljanje zahtevanih podataka otežalo bi ostvarivanje opravdanih ekonomskih interesa Republike Srbije i upravljanje ekonomskim procesima u zemlji.

„Kako je u navedenom kontekstu ekonomski sistem Republike Srbije (fiskalna, monetarna, devizna politika i sl.) ujedno i podsistem sistema nacionalne bezbednosti iz kojih razloga bi dostavljanje zahtevanih podataka ugrozilo bezbednosne, a samim tim i javne interese Republike Srbije“, navodi se, između ostalog, u odgovoru Ministarstva.

Podsetimo, istraživanje BIRN-a o oružju iz Banjske – bazirano na analizi fotografija i video snimaka oružja koje je objavila kosovska policija, kao i na intervjuima sa stručnjacima za naoružanje – pokazalo je da je deo zaplenjenog oružja, koje je koristila grupa pod vođstvom Milana Radoičića, prošao kroz sistem države Srbije u nekom trenutku u prethodnih pet godina.

Grupa pod vođstvom Radoičića, u tom trenutku potpredsednika Srpske liste, u ranim jutarnjim satima u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra ubila je kosovskog policajca, a zatim se zabarikadirala u manastiru Banjska. Prema zvaničnim podacima, ubijena su trojica naoružanih napadača. 

U Banjskoj pronađena municija iz fabrike Belom

Među zaplenjenim naoružanjem je bila i municija kalibra 7,62x39mm, uobičajeni metak za jurišnu pušku, a analiza BIRN-a pokazala je da je ova municija proizvedena 2022. godine u fabrici Belom u Uzićima.

Položaj oznaka na mecima pronađenim na severu Kosova podudara se sa položajem oznaka na mecima istog kalibra čije fotografije su objavljene  na zvaničnom sajtu Beloma.

Municija pronađena na Kosovu i ona sa sajta kompanije Belom je istog tipa. Pozicija na kojoj je u metak ugravirana godina proizvodnje i kalibar su identične što pokazuje da su meci zaplenjeni na Kosovu proizvedeni 2022. godine.
Municija pronađena na Kosovu i ona sa sajta kompanije Belom je istog tipa. Pozicija na kojoj je u metak ugravirana godina proizvodnje i kalibar su identične što pokazuje da su meci zaplenjeni na Kosovu proizvedeni 2022. godine. | Fotografije: BIRN/Printscreen sa sajta kompanije Belom

BIRN je poslao zahtev za informacijama od javnog značaja Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine tražeći podatke o izvozu municije 7,63 x39 mm koju je Belom proizveo 2022. godine, kako bismo utvrdili kupce koji su eventualno mogli da predaju tu municiju Radoičićevoj grupi.

Ministarstvo, poznato po dostavljanju informacija u zakonskom roku, ovaj put je odbilo zahtev BIRN-a. Ovo je prvi put u poslednjih nekoliko godina da Ministarstvo odbija zahtev naše redakcije u vezi sa dozvolama za izvoz naoružanja.

Belom je najnovija fabrika u sistemu namenske industrije Srbije formirana 2016. godine. Krajnji vlasnik Beloma je državni gigant Jugoimport SDPR. Municija pronađena nakon obračuna u Banjskoj, proizvedena je mašinama kupljenim od belgijskog proizvođača mašina NLC. O ovoj nabavci, koja je, prema revizoru KPMG-a, sprovedena na štetu poreskih obveznika Srbije, BIRN je pisao u tekstu Belgijsko-srpski posao: Preplaćene mašine za municiju i sumnje o prevari.

Istraživanje BIRN-a o naoružanju pronađenom na severu Kosova otkrilo je, takođe, da su minobacačke mine i M-80 zolje, koje je kosovska policija zaplenila, remontovani 2018. i 2021. godine u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, dok je automatski bacač granata M93 u nekom momentu bio u Tehničkom remontnom zavodu u Čačku.

BIRN je identifikovao i MRUD, protivpešadijske mine rasprskavajućeg usmerenog dejstva, kakve Srbija inače ima u svojim vojnim magacinima.

Ministarstvo odbrane do danas nije odgovorilo na pitanja BIRN-a o ovom naoružanju koje je koristila grupa pod vođstvom Milana Radoičića.