Sudija višeg suda u Pirotu Bojan Antić zaključio je da nisu ispunjeni uslovi za glavni pretres zbog nepojavljivanja optuženih i doneo rešenje da se on odloži, a za novi datum određen je 31. oktobar.

Inače, pred sam početak suđenja tužilaštvo je dostavilo dopunjenu optužnicu, a sudija je konstatovao da trojica optuženih nisu primili pozive za sud, dok je jedino Radoičić uredno pozvan i primio dopunski nalaz veštaka.

Konstantujem da nema dokaza da je Zvonko Veselinović uredno pozvan, pozivi u 2 navrata nisu dostavljeni, a povratnice su vraćene – rekao je sudija.

Dodao je da je ista situacija i sa optuženima Stamenković Ivanom i Makragić Goranom, a da Radoičić nije opravdao nedolazak i pored uredno primljenog poziva.

Na pretresu se nisu pojavili ni njihovi advokati Irena Đorđević iz Niša, kao i Goran Petronijević iz Beograda koji je pozivan, kako je rečeno, u 3 navrata, a suđenju je prisustvovao jedino advokat Slobodan Ćirić iz Pirota.

Podsetimo, nakon zastoja od 9 meseci, danas je trebalo da se održi ponovljeni postupak protiv četvorice optuženih da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Inače, Zvonko Veselinović je široj javnosti poznat još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – na Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga do javnosti je stizalo sve više glasina o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću sa kojim, prema sopstvenom priznanju, zajedno posluje, javnost međutim nije znala ništa do januara ove godine. Tada je reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić „bog i batina na severu Kosova“.

Pročitajte još: 

Poslovi Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića

Pravosudni dosije Milana Radoičića

Čuvar srpske dece na Kosovu ili bahati čovek

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić ponovo pred sudom