Iako narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije prihode iz Visoke medicinske škole u Ćupriji, dokumenti koje poseduje BIRN pokazuju da je on mesečno primao platu od 40.000 dinara, plus 4.500 dinara za putne troškove po svakom dolasku. U pitanju je plata za 2019/2020. godinu i ona je iste visine kao ona koju je primao 2018. godine.

Agencija za borbu protiv korupcije više od sedam dana nije odgovorila na pitanje BIRN-a da li će pokrenuti bilo kakav postupak zbog toga što narodni poslanik nije postupio po zakonu.

Istražujući ovu priču, novinari BIRN-a naišli su na brojne nelogičnosti u vezi sa angažovanjem ovog narodnog poslanika SNS-a.

Priča o tome da je Orlić, zajedno sa grupom visokih funkcionera vladajuće SNS angažovan u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji postaje aktuelna u oktobru 2018. godine kada BIRN objavljuje tekst o njihovim nezakonitim ugovorima sa školom.

Škola je zahtev za akreditaciju mastera podnela u martu 2018. godine i u tom zahtevu nalazi se Orlićevo ime, i pored toga što je prosvetna inspekcija prethodno utvrdila da je ugovor bio nezakonit.

U oktobru 2018. godine Orlić privremeno prestaje da radi u Ćupriji i tada Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljuje da više ne prima platu iz više škole.

Međutim, rukovodstvo škole u novembru 2019. ponovo angažuje Orlića kao naučnog saradnika za školsku 2019/2020.

Iako u odluci Veća škole stoji da je Orlićevo angažovanje nephodno zbog dobijanja akreditacije za master program „strukovna medicinska sestra”, škola je zapravo još u julu 2019. godine dobila akreditaciju – pet meseci pre nego što je Orlić ponovo angažovan.

Iz škole objašnjavaju da je ugovor sa Orlićem sklopljen jer je njegovo ime u zahtevu za akreditaciju i jer se nalazi u planu kadrova za ovu školsku godinu.

Predlog o angažovanju Orlića iznet je i izglasan na sednici Nastavno-stručnog veća 27. decembra 2019. Međutim, on u tom trenutku u školi radi već mesec dana – od 29. novembra 2019. godine.

U ime škole ugovor je potpisala tadašnja v.d. predsednice Akademije prof. dr Jelena Milanović, koja je na naše pitanje kako i zašto je sklopila ugovor pre odluke i bez odluke Nastavno-naučnog veća, prvo rekla da se ne seća, a zatim da ne može da tvrdi da je imala odluku veća o angažovanju Orlića.

Kasnije je rekla da je našla dokumenta i da je „ugovor potpisan na osnovu Odluke veća o planu kadrova iz oktobra 2019. godine i na osnovu saglasnosti matične ustanove.“

Nova direktorka prof. dr Zorica Duković, koja je na toj funkciji od 20. marta 2020. godine, kaže da se radi o „ugovoru o dopunskom radu“ i da on „ne mora uvek da prođe Nastavno-stručno veće“.

„Međutim, pošto je Vladimir Orlić otišao u akreditaciju, onda je morao da prođe veće“, objašnjava Duković za BIRN.

Pošto se radi o dopunskom radu kažu da nije predviđeno raspisivanje konkursa, a da je Orlić dobio zvanje naučnog saradnika u zakonskoj proceduri Ministarstva prosvete.

Na pitanje da li je neophodna odluka veća za sklapanje ugovora, u pisanom odgovoru iz Visoke medicinske škole u Ćupriji kažu da je Nastavno-stručno veće u dva navrata donelo odluku o angažovanju Vladimira Orlića – prvi put kada su usvajali Elaborat za akreditaciju (2018.), a drugi put prilikom usvajanja Plana kadrova za školsku 2019/2020. godinu.

Orlić je radio kao nastavnik na predmetu „primena informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvu“ za školsku 2019/2020. godinu, u periodu od 2. decembra 2019. godine do 26. marta 2020.

Narodni poslanik Vladimir Orlić nije odgovarao na naše pozive, kao ni Katarina Žugić Jovanović, šef odseka za inspekcije poslove u Ministarstvu prosvete.

Ovaj tekst objavljen je i u 1536. broju nedeljnika Vreme 11. juna 2020.