Iako je Vladimir Orlić, narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, u gostovanju na televiziji N1 izjavio da ne predaje na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, dokumenti u koje je BIRN imao uvid pokazuju da je angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/2020. godinu.

Nakon što je njegov prethodni angažman prosvetna inspekcija 2018. godine ocenila kao nezakonit, Orlić je ponovo angažovan od decembra 2019. godine.

Ipak, ove prihode nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je po zakonu u obavezi da učini .

Poslednji izveštaj pokazuje da je u oktobru 2018. godine prijavio da više ne prima platu iz ove škole u kojoj je tada radio od februara do septembra 2018. i za to primao mesečnu platu od 40.000 dinara.

Ljiljana Antić, rukovodilac Visoke medicinske škole u Ćupriji, koja je deo Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija, u razgovoru za BIRN prvo je izjavila da ne zna da li Vladimir Orlić radi u školi, a zatim je tvrdila da ne radi.

Na našu konstataciju da je na sednici u decembru 2019. izglasan da bude angažovan i da se nalazi u rasporedu ispita za februar, Antić je rekla: „Pa je l’ znate vi kad je bio februar“.

Ljiljana Antić je kao rukovodilac i predsednik nastavno-naučnog veća učestvovala na sednici na kojoj je iznet i izglasan predlog odluke da se Orlić angažuje, a poslala je i poziv za sednicu na kojoj je ovo angažovanje bilo tačka dnevnog reda.

Ona, ipak, tvrdi, da se time nije upoznata, da bi potom dodala: „Jeste radio ali više ne radi“.

Vladimir Orlić nije želeo da odgovori telefonskim putem na pitanja BIRN-a već je insistirao da pošaljemo poruku, na koju nije odgovorio. Više se nije javljao na naše pozive.

Orlić je u Ćupriji stručni saradnik na master studijama na predmetu „primena informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvu“, a njegovo angažovanje bilo je neophodno „zbog akreditacije studijskog programa Strukovna medicinska sestra“, piše u zapisniku sa sednice.

Njegov stranački kolega Aleksandar Martinović je platu iz Ćuprije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije tek nakon pisanja o BIRN-a o njihovom nezakonitom radu kao predavača u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Visoka medicinska škola u Ćupriji i dalje je mesto na kom su dodatni posao našli državni funkcioneri iz vladajuće Srpske napredne stranke, čije je angažovanje prosvetna inspekcija ranije ocenila kao nezakonito.

Pored Orlića i Martinovića u ovoj školi radi i državni sekretar Ivan Bošnjak.