Šestorica dilera oružja posetilo je valjevsku vojnu fabriku „Krušik” u maju 2017. godine da bi videli robu koju su nameravali da kupe – minobacačke mine i dalekometne rakete.

Od njih šestorice trojica su bili saudijski kupci, predstavnici kompanije Rinad Al Jazira, a trojica predstavnici GIM-a, srpske kompanije koja od 2017. godine postaje bitan igrač na tržištu naoružanja.

Zasluge za uspeh GIM-a mogu se pripisati tome što Saudijci prethodnih nekoliko godina ne štede dolare za srpsko oružje i municiju, ali pre svega uticaju jednog od prisutnih ljudi na pomenutom sastanku u valjevskom „Krušiku”.

Reč je o ocu ministra policije Nebojše Stefanovića – Branku Stefanoviću.

Nedeljnik NIN je objavio u oktobru 2018. godine da je firma Branka Stefanovića „United BG“ dobila dozvolu Ministarstva trgovine, a uz prethodnu saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, da trguje oružjem.

Ubrzo nakon toga oglasio se ministar Stefanović, kada je negirao navode NIN-a o umešanosti svog oca u trgovini oružjem i izjavio da firma Branka Stefanovića nije prodala „ni jedan jedini metak”.

Ministar je samo naizgled rekao istinu, jer „United BG” zaista ima minimalne prihode i za sada deluje kao da postoji isključivo na papiru.

Ipak, dokument do kog je došao BIRN pokazuje da ministrov otac aktivno trguje oružjem, ali ne preko kompanije u njegovom vlasništvu, već kroz angažman u firmi GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića koji godinama unazad trguje vojnom opremom.

zahtev-gim-krusik
Zvanični zahtev GIM-a za ulazak u fabriku „Krušik”, Izvor: BIRN

Pored toga, podaci iz dokumenta pokazuju da je GIM imao povlašćen položaj u „Krušiku” i da je robu dobijao po nižoj ceni, što mu je donelo bolje mesto na tržištu i bolju zaradu.

GIM je za poslednje četiri godine narastao od malog posrednika sa godišnjim prihodom od par desetina miliona dinara do kompanije koja u poslovima posredovanja u trgovini oružjem ima promet od preko milijardu dinara.

Branko Stefanović, Nebojša Stefanović i Goran Todorović, vlasnik GIM-a i poslovni partner Stefanovića starijeg nisu odgovorili na pozive i poruke BIRN-a.

Doskorašnji direktor „Krušika” i član SNS-a, a od 19. novembra 2018. godine novi direktor „Zastava oružja” iz Kragujevca, Mladen Petković, nije mogao sa sigurnošću da kaže koja je bila uloga Branka Stefanovića u kompaniji GIM i u poslu trgovine naoružanjem.

„Koliko znam, Stefanović nije zaposlen u GIM-u. Ne mogu sto odsto da tvrdim da nije bio u fabrici, ali ni da jeste. Nisam ga video u ’Krušiku’, jer se sa kupcima sastaje osoblje iz komercijale, a ne ja”, rekao je Petković u telefonskom razgovoru za BIRN.

U isto vreme, kompanija koju vodi supruga bivšeg direktora „Krušika“ narasla je u građevinsku kompaniju od ugleda koja radi velike poslove – od izgradnje „Beograda na vodi“ do izgradnje obilaznice oko Beograda kod Surčina.

Omiljeni klijent Krušika

Novinari BIRN-a pokušali su da Branka Stefanovića nađu u jednom od njegovih prijavljenih preduzeća.

Prema podacima u APR-u u Šekspirovoj ulici u Beogradu nalazi se njegova kompanija „Worldwide Construction and Engineering” u kojoj polovinu udela ima i Goran Todorović.

Na pomenutoj adresi je kuća na kojoj je okačena tabla sa natpisom GIM, dok nam je jedan od zaposlenih rekao da „gospodin Stefanović trenutno nije tu i da će nam se javiti”.

Do objavljivanja ovog teksta, Stefanović se nije javio.

Prema podacima iz APR-a preduzeće GIM osonovano je još devedesetih godina prošlog veka, a Branko Stefanović u njoj nikada nije imao vlasnički udeo niti upravljačku funkciju.

Njega sa Goranom Todorovićem, vlasnikom GIM-a, pored firme u Šekspirovoj povezuje i vlasništvo u preduzeću „United BG” do aprila 2018. godine kada je Todorović napustio tu firmu.

Osnivanje zajedničke kompanije „United BG“ 2015. godine poklapa se sa boljim poslovnim rezultatimia GIM-a.

Finansijski izveštaji pokazuju da GIM sa četrdesetak miliona dinara prihoda u 2016. naglo skače na preko milijardu dinara prihoda u 2017. godini što se poklapa sa angažovanjem Branka Stefanovića u poslovima sa „Krušikom”.

GIM je u prethodnih godinu dana u „Krušiku” kupio vojnu municiju vrednu 43 miliona dolara, pre svega razornih mina kalibra 60, 80 i 120 milimetara, kao i ručnih bombi, pokazuju podaci iz dokumenata do kojih je došao BIRN.

Svo ovo naoružanje plasirano je u Saudijsku Arabiju.

Uporedna analiza poslovanja GIM-a i drugih kompanija koje rade sa „Krušikom” ukazuje da je GIM u povlašćenom položaju.

Tako, cena jedne mine kalibra 60 milimetara za GIM iznosi 47 dolara, dok istu tu minu „Krušik” najvećem državnom trgovacu oružja, „Jugoimportu” prodaje za 52 dolara.

Uporedne cene identičnih vojnih mina za GIM i „Jugoimport”, Izvor: Deo fininsijskog izveštaja firme „Krušik”

Bivši direktor „Krušika” Mladen Petković, za čijeg mandata su potpisani ugovori, negira da je GIM kupovao mine po povoljnijoj ceni od konkurencije.

„Ne dobija GIM povoljnije cene od Jugoimporta, to zavisi od tipa granate”, rekao je u telefonskom razgovoru za BIRN.

Na argument novinara da se prema dokumentaciji u koju je BIRN imao uvid, upravo radi o identičnim minama, istog tipa i istog kalibra, on je dodao:

„To mogu da vam objasnim ali ne preko telefona, jer možda neko sluša, radi se o poverljivim stvarima, ali nije to slučaj. Tvrdim da to nije tačno”.

Anonimni izvor iz namenske industrije za BIRN kaže da su cene po kojima „Krušik” prodaje mine GIM-u „nerazumno niske, na granici gubitka”.

Krušik radi, Beograd na vodi se gradi

Mladen Petković je postao direktor „Krušika” u januaru 2014. godine kao kadar Srpske napredne stranke.

Ovu funkciju je obavljao sve do 19. novembra 2018. godine, odakle prelazi na poziciju direktora „Zastava oružja” iz Kragujevca.

Dok je on upravljao „Krušikom” njegova supruga je vodila građevinsku firmu „Mavia” registrovanu na Vračaru u Beogradu.

Preduzeće „Mavia” je osnovano 2012. godine i registrovano za skladištenje robe, a 2017. godine menja delatnost i registruje se za uslugu pripreme gradilišta.

Od 2015. do 2017. godine, „Mavia” je uvećala prihode 150 puta, pokazuju bilansi preduzeća.

Kompanija nema prezentaciju na internetu, niti je objavila svoje reference i listu klijenata.

BIRN saznaje da je firma angažovana na izgradnji Beograda na vodi, kao i najvećeg infrastrukturnog projekta u Srbiji, Koridora 11.

Petković za BIRN objašnjava da je kompanija njegove žene radila svega par dana na Beogradu na vodi, dok od posla na Koridoru 11 nije naplatila ništa i posluje „na ivici bankrota”.

Na tu firmu se vodi stan u novoizgrađenoj zgradi na Vračaru u blizini hrama Svetog Save. Radi se o petosobnom stanu od 170 kvadrata, vrednom više od pola miliona evra.

Na pitanje BIRN-a da li je njegovo članstvo u vladajućoj stranci pomoglo njegovoj supruzi da dođe u priliku da radi na najbitnijim državnim projektima i tako ostvari veliku zaradu, on negira da su te dve stvari povezane.

„Jesam član, ali nemam nikakav uticaj. Verujte da sam ja toliko nebitan čovek i da nemam uticaj ni na koga i ni na šta, a posebno na Beograd na vodi. Moja supruga je građevinski inženjer i ne mogu da joj zabranim da radi u struci”, rekao je Petković za BIRN.

Dodaje da je kao funkcioner svu imovinu svoje žene uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.