„Potpuno je netačno da se inspektor Dragomir Jovanović nije legitimisao na licu mesta i razlog njegovog privođenja nije bila nemogućnost identifikacije i njegovo posmatranje kao NN lica, kao što to kažu u Tužilaštvu, to je smešno“, kaže za BIRN šefica Odseka za inspekcijske poslove Opštine Novi Beograd, Tatjana Đukić.

Od Đukićeve smo zatražili pojašnjenja u vezi sa navodima koje je Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, nakon što je prethodno odbilo da odgovori na pitanja BIRN-a o privođenju građevinskog inspektora ispred kuće ministra policije, tek po objavljivanju teksta na našem portalu, prosledilo Tanjugu.

Kako je Tanjug preneo, u Trećem osnovnom tužilaštvu tvrde da je policija u ovom slučaju postupala po nalogu tužilaštva u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP):

„Policija je dobila nalog da utvrdi ko je NN lice i ukoliko se zaista radi o službenom licu da utvrdi da li je postupalo u skladu sa svojim ovlašćenjima“.

Tatjana Đukić ponavlja da se inspektor Dragomir Jovanović legitimisao u skladu sa zakonom i dodaje da službeno lice mora da pokaže svoju službenu legitimaciju, koja apsolutno zamenjuje bilo koji dokument i da je dužan da legitimaciju pokaže na terenu i da se tako identifikuje:

„Imate Zakon o inspekcijskom nadzoru i Zakon o planiranju i izgradnji, svuda se pominje službena legitimacija kao osnov postupanja građevinskog inspektora. Kada pokaže službenu legitimaciju, njemu ne treba i lična karta koju su mu policajci naknadno tražili. Ali dobro, to je sad njihova odbrana, moraju da nađu razlog zašto su izdali neki nalog“, kaže za BIRN Đukićeva.

Podsetimo, BIRN je juče objavio tekst o tome da je Dragomir Jovanović, inspektor Opštine Novi Beograd, priveden 26. avgusta 2016. godine pošto je izašao na teren kako bi proverio navode iz telefonske prijave primljene dan ranije da se u jednoj ulici na Bežanijskoj kosi, izvode bespravni građevinski radovi. Kako se ispostavilo, radovi su izvođeni ispred kuće ministra policije, a inspektora su, prema navodima Tatjane Đukić, u vršenju službene dužnosti sprečili pripadnici ministrovog obezbeđenja.

I njega i njegovu šeficu, policija je potom privela u stanicu policije Novi Beograd, kako bi, prema navodima Trećeg tužilaštva koje je preneo Tanjug, utvrdili ko je zaista NN lica koje se predstavlja kao inspektor.

Policiju je, međutim, sudeći po navodima Đukićeve, više zanimalo ko je prijavio nelegalnu gradnju, a ne identitet inspektora, što se u saopštenju tužilaštva navodi kao razlog privođenja.

„Zanimalo ih je ko je pozvao, zašto je pozvao, jesam li znala gde sam ga poslala itd. I opet ponavljam, ako je trebalo izvoditi neke radove, pa zna se kako se radovi izvode, bez obzira ko ste i šta ste, prijavite opštini radove, ukoliko to ne uradite, mi smo dužni da pošaljemo inspektora, toliko je jednostavno, ništa više“, kaže Đukićeva.

Ulica na Bežanijskoj kosi u kojoj je priveden građevinski inspektor, Foto: Ana Novaković

Tužilaštvo je u izjavi Tanjugu navelo i da je naložilo oduzimanje foto-aparata:

„Nakon što je tužilaštvo obavešteno da je NN lice fotografisalo objekat štićene ličnosti, da se predstavilo kao građevinski inspektor, te odbilo da se adekvatno legitimiše, policija je dobila nalog da, u skladu sa ZKP-om, privremeno oduzme fotoaparat, (kao predmet koji može da posluži kao dokaz u krivičnom postupku)“.

U toj izjavi iz Trećeg tužilaštva se navodi i da je nakon utvrđenog činjeničnog stanja foto-aparat vraćen.

„Tačno je da je aparat vraćen i to istog dana, ali su sa memorijske kartice bile izbrisane dve fotografije koje je inspektor napravio na licu mesta, tako da nije ostalo ništa od relevantnih podataka na osnovu kojih bi mi mogli da formiramo predmet“, kaže Đukićeva za BIRN.

Nakon svega ostaje otvoreno pitanje da li je policija zaista imala sumnju u identitet, budući da je mogla da ga utvrdi još na licu mesta, kada je inspektor Jovanović pozvao telefonom Đukićevu, koja je, tom prilikom, razgovarala sa policajcem koji je legitimisao Jovanovića:

„Zanimalo ih je ko je prijavio. Ja sam rekla da se apsolutno identično postupa i kada se nelegalna gradnja prijavi anonimno i pod imenom i prezimenom. Inspektor tada mora da izvrši svoju službenu dužnost i proveri navode prijave“.

Objašnjenja koja je umesto BIRN-u, Treće tužilaštvo naknadno dostavilo Tanjugu, ali i novi detalji koje iznosi Tatjana Đukić, otvaraju i nova pitanja za tužilaštvo, od kojeg, međutim, ni danas nismo uspeli da dobijemo dogovore.

Naime, iako smo i telefonom i mejlom izrazili očekivanje da će Tužilaštvo biti jednako dostupno za BIRN, kao i za Tanjug, odgovore na postavljena pitanja opet nismo dobili, jer javni tužilac (kao i prethodnih dana), nije na poslu.

Tako su bez odgovora ostaju pitanja o tome da li je policija Borisu Pavloviću, javnom tužiocu Trećeg osnovnog tužilaštva, predočila da je policajac koji je legitimisao građevinskog inspektora već na licu mesta utvrdio njegov identitet, jer mu je inspektor pokazao svoju službenu legitimaciju i jer je već na licu mesta telefonom razgovarao sa njegovom šeficom Tatjanom Đukić.

Ukoliko jeste, zbog čega je onda tužilac dao nalog da se inspektor kao NN lice privede u PS Novi Beograd i da mu se oduzme službeni foto-aparat? Da li je tužilac Pavlović naložio i da se sa memorijske kartice službenog foto-aparata građevinskog inspektora obrišu fotografije sa lica mesta na kojem su slikani prijavljeni radovi bez potrebnih dozvola, i ako jeste, po kom osnovu?

Da li je tužioca tokom konsultacija policija uputila u sve detalje i okolnosti ovog događaja? Da li će zatražiti od Unutrašnje kontrole MUP-a Srbije da utvrdi da li su policajci postupali u skladu sa ovlašćenjima?

Danas se na pokaznoj vežbi Žandarmerije u Kraljevu, oglasio i ministar Stefanović koji od 15. juna ignoriše pitanja koja mu je o ovom događaju uputio BIRN. U Kraljevu je rekao da je policija radila u konsultaciji sa tužilaštvom i po zakonu, kao i da se sve to dogodilo dve nedelje pošto je jedan čovek došao do njegove kuće i pretio da će ubiti njega i njegovu porodicu. Navode o nelegalnim radovima ispred njegove kuće, ministar nije pominjao.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za BIRN da lična karta nije jedini i obavezni dokument na osnovu kojeg policajac može da utvrdi identitet i da se to može učiniti na osnovu svake javne isprave sa fotografijom. On napominje da se u ovom slučaju radi o službenoj legitimaciji građevinskog inspektora, što je sasvim dovoljno da se utvrdi identitet.

Međutim, iz izjave šefice građevinske inspekcije nameće se zaključak da policija to uopšte nije zanimalo, kaže Đorđević:

„Ako je istina da su fotografije sa lica mesta obrisane sa oduzetog foto-aparata i da je policiju zanimalo samo ko je prijavio nelegalne radove, sve je jasno. Policija je htela da sakrije da se radovi izvode i da nađu krivca koji je započeo celu ovu priču, što je neprihvatljivo. Policajac sa integritetom bi trebalo da podseti ministra da mora da prijavi opštini jer nije izuzet od zakona.”

Đorđević dodaje i da policajac prilikom utvrđivanja identiteta neke osobe, ima obavezu da objasni zašto to radi, osim u izuzetnim okolnostima što, sudeći po izjavi Jovanovića, nije učinjeno.

„Za rešavanje ovog slučaja važno je omogućiti građevinskoj inspekciji da završi svoj posao i utvrdi zakonitost radova. S obzirom da se tužilaštvo oglasilo da se građevinski inspektor nije legitimisao, unutrašnja kontrola policije bi trebalo samoinicijativno da pokrene postupak kontrole i utvrdi da li je bilo do propusta prilikom primene policijskih ovlašćenja. Pored toga, građevinski inspektor bi trebalo da podnese pritužbu na rad policajca i traži da postupak reši Komisija za rešavanje pritužbe”.

Napomena: Tekst Pogrešni navodi Tužilaštva, inspektor nije NN lice je isti tekst kao i Netačni navodi Tužilaštva, inspektor nije NN lice. Naslov je promenjen kako bismo omogućili da se tekst čita i deli na društvenoj mreži Facebook. Sadržaj sa prvobitnim naslovom Facebook je blokirao, jer je prijavljen od strane određenog broja korisnika kao uvredljiv. Zbog toga je Facebook objave na našoj stranici koje se odnose na ovaj tekst uklonio, a deljenje teksta je onemogućeno. BIRN Srbija aktivno radi na rešavanju ovog problema. 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji finansira Britanska ambasada u Beogradu. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove donatora.